自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

引用:請容許我呻下,結婚前,我都好憧憬生小朋友

原帖由 eightnine89 於 15-07-17 發表

請容許我呻下,結婚前,我都好憧憬生小朋友,
生唔生系你地既自由,你可以羅列到甘多理據唔生既,咪繼續堅持自己意見囉。
至於你話人點解要跟住條路線行,甘點解你又要跟住路線行去結婚呢?你總有你既理由既:。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Jm仲乜咁勞氣呢?一句「我嚮往自由」咁咪答

原帖由 mamaaddoiloil 於 15-07-17 發表
Jm仲乜咁勞氣呢?一句「我嚮往自由」咁咪答到人囉!我都認d朋友係唔生既
me too

禁止訪問

趣教勳章 畀面勳章

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請容許我呻下,結婚前,我都好憧憬生小朋友

原帖由 eightnine89 於 15-07-17 發表

請容許我呻下,結婚前,我都好憧憬生小朋友,
呢d真係冇對錯,大把人生仔都係為自己

已刪除用户

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 414928 的帖子

可能自己性格比較介意人地的說話,一聽到人地講呢d野就覺得好煩。
有時我解釋話享受依家,或者話唔生住,再唔係直接話其實唔想生。
佢地都要我再解釋點解,無論我講咩,佢地都總有佢地ge理由叫我唔可以唔生。

其實我都唔能夠擔保自己係咪一定唔會生,但起碼依家就真係唔多想生。
咁就會話你唔識諗之類,總之唔係聽佢地講聽佢地咁做就係錯。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

good_pig 發表於 15-7-17 15:30
呢d真係冇對錯,大把人生仔都係為自己
我覺得係互相影響, 生命影響生命。
生與唔生都係個人選擇, 互相尊重就可以。

你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 超級特務 的帖子

無錯,互相尊重!

但我覺得有部分人唔尊重d 唔想生/唔生住/生唔到 (但其他人唔知)的人。

其實生育唔係應該係件私人事咩?

大宅

回覆 eightnine89 的帖子

我覺得同你好似,以前細個又係要湊細佬妹,亦有諗過結婚後要生小朋友,不過人愈大愈唔想生,加上我老公唔中意小朋友,但我奶奶係咁比壓力我😖

大宅

sammi88888 發表於 15-7-17 15:19
傳宗接代,繼後香燈
我同事前度咪呢D人LO,, 佢屋企窮到無錢淨..但佢又九代單傳WO...於是佢父母加佢恨生仔恨到痴哂孖斤..
居然話: 香港地餓5死人既...快D生仔5好失威

我聽到果野係度諗...你生仔只是為左生到仔威D?..奶粉屎片全部5使買?你連奶粉屎片都未有夠錢買足...講咩你大家族無男孫呀?

加上屋細又養猫同狗...我5係勢利, 5係港女, 但如果你預計到小朋友生活環境成問題, 又肯定生得出都教5得到...

傳宗接代,繼後香燈? 如果你屋企地方同人都容納5到, 講呢D有咩用?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

生唔生, 生幾多個...
兩夫婦的共識最緊要

伯爵府

花生口痕友何其多, 理得佢地呢?

伯爵府

回覆 shopping_easy90 的帖子

我知道自己本身係鍾意小朋友,我係有愛心的人。

只不過鍾意同負責任係2件事。

加上我做到廿幾年人,
有3分1的時間係照顧細佬用左,
依家2人世界真係突然覺得輕鬆好多!覺得間屋寧靜好多!
每日朝9晚6已經好累,以前仲要放學之後教細佬功課,
依家可以自己睇電視,真係好free好輕鬆!

珍珠宮

回覆:生仔係為乜?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

eightnine89 發表於 15-7-17 15:34
回覆 414928 的帖子

可能自己性格比較介意人地的說話,一聽到人地講呢d野就覺得好煩。
你真係太在意別人的說話,咁做人好辛苦,學下左耳入右耳出,有時人係要選擇性失聰

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 15-7-17 15:30 呢d

原帖由 超級特務 於 15-07-17 發表
我覺得係互相影響, 生命影響生命。
生與唔生都係個人選擇, 互相尊重就可以。
我都覺得係架。不過我唔buy生第二個係為左第一個有人陪

寶石宮

引用:花生口痕友何其多, 理得佢地呢

原帖由 bubu7 於 15-07-17 發表
花生口痕友何其多, 理得佢地呢?
生又話,唔生又話。。花生客

大宅

回覆:生仔係為乜?

終於有1個同我諗法完全相同既人。。。。做自己啦我地,唔使理人點睇,同老公傾掂數就
Ok

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

eightnine89 發表於 15-7-17 15:39
回覆 超級特務 的帖子

無錯,互相尊重!
生於俗世, 自然有好多俗世睇法, 唯有自己睇開D, 唔好咁上心
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁
12345...8

尾頁

跳至