自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 starsta297 於 15-07-24 發表

原帖由 beibeigbb 於 15-07-24 發表
有人不斷放暗箭,而你就密密做。。。。我諗都無咩機會有得升。。。

...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:可惜同老細吾啱!但現在先知道升級要靠佢!

原帖由 starsta297 於 15-07-24 發表
可惜同老細吾啱!但現在先知道升級要靠佢!但我又不是刷鞋叻既人!成日被人放暗箭!我已密密做!但上面冇人 ...
職場大忌!轉dept先啦,唔係點升。仲要一切謹慎,唔好咁多仇口

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 starsta297 於 15-07-24 發表

原帖由 LedTV 於 15-07-24 發表
下,同老細唔啱,點升。轉工可能會快d好d

公爵府

回覆:如果想升職,可以點做?

不如轉過份工好過啦,老細點會升你咁益你?

禁止訪問

公爵府

引用:我好想升級!可以做D咩比老細知道我都想升

我好想升級!可以做D咩比老細知道我都想升!同時,有個同事一起爭!佢爭得好出!仲要周圍講我是非!我應該 ...
Kiwi shoes polish 吾少得

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

就算無人放箭,你同老細唔啱已經離升職好遠。

大宅

就算有人放箭,你同老細好friend,你也可以升得好快

大宅

直接問老闆點先有得升。
我次次都係咁,都成功的

禁止訪問

珍珠宮

引用:可惜同老細吾啱!但現在先知道升級要靠佢!

可惜同老細吾啱!但現在先知道升級要靠佢!但我又不是刷鞋叻既人!成日被人放暗箭!我已密密做!但上面冇人 ...
咁你衰梗啦!第一,連邊個操生殺大權你都唔知,第二,就算對方無此權,同一公司都唔好得罪啦。

子爵府

要上位,係咪要放暗箭就睇個人。
但老闆呢關好緊要,佢唔睇你,你都未必有運行。
轉工似乎易d。

珍珠宮

唉.. 最近老細升左我.. 但我反而係唔想升既..
呢個位仲有另一個同事係競爭者..
我知佢好想升.. 但我就無咩所謂..
成件事我已經係半讓賽.. 但最後老細揀我..
根住個同事就嬲左我.. 完全唔啋我..

大宅

連要點升職嘅途徑你都未知,要升有啲難道。

珊瑚宮

回覆:starsta297 的帖子

同老細吾啱⋯⋯現在先知道升級要靠佢⋯⋯

咁使乜人地放箭?
唔好下下話乜唔識刷鞋,自己把握唔到同人溝通技巧,已經注定條路艱難。

公爵府

引用:矣!巳知衰!米已低聲下氣認衰仔!再努力工

矣!巳知衰!米已低聲下氣認衰仔!再努力工作!睇下可吾可以扭轉局勢
甄環:「容不容的下是娘娘的氣度,能不能讓娘娘容的下,是嬪妾的本事。」
要看你能否被老闆看中,直接提拔你而令你的上司被迫容下你這可真要看你的[本事]啦

公爵府

引用:唉.. 最近老細升左我.. 但我反而係唔想升既

原帖由 teresayan07 於 15-07-24 發表
唉.. 最近老細升左我.. 但我反而係唔想升既..
呢個位仲有另一個同事係競爭者..
我知佢好想升.. 但我就無咩 ...
所以「有時候不爭,比能爭會爭之人有福多了。」

男爵府

如果自己有料,而又自覺平時對人唔錯,咁就唔需要煩惱,呢度唔升轉份工都升到!

但如果同上升相處唔好而又夾硬升上去,可能有排你受!

男爵府

首先做好自己, 確定自己很有表現, 而這些表現又確實可以為公司帶來利益, 之後就找老闆談自己的想法.

男爵府

有啲人會去其他公司找高一級職位,然後辭而家呢份,等老細挽留,再傾挽留條件如升職加薪等。
如果有實力,去其他公司找份更好條件的應該唔難。到時進可攻退可守。

首頁

尾頁

跳至