心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:好難接受囡囡嚟月經

我當年都係同你女咁大黎經,我媽仲要帶我睇醫生話咁早怕唔怕,而且我媽仲周圍同人講,同阿婆阿E,E媽講,好似發現新大陸咁

kin818kin    發表於 15-7-31 16:22

大宅

回覆:VANESSCHEUK 的帖子

可能佢自己心情都複雜,唔知點開口

Life is short.  Enjoy your coffee, and...  Remember to smile.

別墅

謝謝各位分析,我係唔想個囡未到5年級就要面對,我仲好憧憬個囡好小女孩,一下子真未接受到

複式洋房

VANESSCHEUK 發表於 15-7-26 12:48
個囡暪了我3天來月經, 剛10歲, 佢知我一定會唔開心, 但俾我發現個時我真係唔幾接受到, 最擔心的事情終於來 ...
明白你的感受,咁大件事都無俾最親的阿媽知,咁快便大個女了... 很不捨得。
開始進入成長的新階段,對兩母女都是新階段呢
兩母女關係變為更密切啊,既是母女,又是閨密
每月一起選擇不同牌子的女性用品, 又要為她料理不小心弄髒的床單...
暗瘡粉刺黑頭體味... 通通都依賴最親的媽媽解決

日本家庭會全家為女兒慶祝初潮,吃紅飯。
不如想想如何為她補祝,讓妳兩安然接受。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我當年自己來左都唔知, 係阿媽睇到我底褲污糟左先知, HAHA
可能你個女都唔知咩事呢....

別墅

引用:Quote:VANESSCHEUK+發表於+15-7-26+12:48+

原帖由 fairybaby 於 15-07-29 發表
明白你的感受,咁大件事都無俾最親的阿媽知,咁快便大個女了... 很不捨得。
開始進入成長的新階段,對兩母 ...
多謝....

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:VANESSCHEUK 的帖子

我都担心囡囡會太早黎月經。早黎早收,冇好處。希望佢唔好早過13歲!

男爵府

差不多啦........順其自然啦...
Cheers,

阿檬

珍珠宮

怕醜啫,唔駛唔開心。

男爵府

引用:謝謝各位分析,我係唔想個囡未到5年級就要

原帖由 VANESSCHEUK 於 15-07-28 發表
謝謝各位分析,我係唔想個囡未到5年級就要面對,我仲好憧憬個囡好小女孩,一下子真未接受到

...
唔怕架 想當年我10歲月經到 都沒有告訴媽咪 自己貼厠紙撹掂 而家都5尺六左右 同埋自己女養到99我地做阿媽仍然當佢未大 點會冇童真?諗下佢會唔適應 九月開學教定佢隔幾耐換 或者周身唔舒服好焗促 或者會經痛好過啦~^_^加油!

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

其實係成長一部份,係會唔捨得囡囡咁快長大,踏入青春期你要好好同佢溝通

大宅

回覆 VANESSCHEUK 的帖子

其實來經前一年,她胸部是否已發育?你應該有心理準備呀!請問囡囡有同你講?是否來經先發育,可否share 下?

別墅

回覆 kellyli38 的帖子

其實係有心裡準備, 12月健康院已經話佢會10歲來經, 已經教定佢成長身理變化, 但嚟到個一刻, 唉.....學都未開! 佢都有好多野同我講, 不過可能會令我唔開心, 或者會罵個啲就用另一個方式表達, 其實佢自己洗底底我實發現到喇...我問佢之前點處理, 佢話之前睇過書, 同埋自己都有研究過又知我啲衛生巾放係邊, 咪自己處理囉!我嬲係佢有游泳班, 唔話俾我知自己又諗住照上堂, 好彩嗰日我唔記得要上堂咪skip佐, 唔係仲難搞, 現在已經每日同個囡好好傾偈和溝通, 佢都知應該發生任何事都要同家人講, 因為我成日提醒佢屋企人才是最可信任

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

YR10來經又唔算叫早,正常喎~~
不過樓主個女唔同樓主講,就真係好奇怪?!
小五都開始發育唔細個啦,開始變少女囉~

大宅

引用:想當年我第一次M come , 我阿媽當日落街買

原帖由 MC媽 於 15-07-27 發表
想當年我第一次M come , 我阿媽當日落街買咗個黑森林蛋糕話慶祝我大個女喎!笑死我!

...

大宅

回覆:babys_168 的帖子

不如樓主都買個cake返嚟大家食吓,開心吓,可能會增添不少母女感情,係一個幾好的回憶

男爵府

回覆 VANESSCHEUK 的帖子

我當年都m左第二日先敢講出黎,係好尷尬

大宅

唔好意思講姐,我當年都自己攞m巾用,無同人講

大宅

正常生理現象都難接受

複式洋房

點解個女有月經都難接受?................

首頁

尾頁

跳至