夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:問題唔係對鞋,而係大家傾好咗唔做的事你都

原帖由 anan3388 於 15-08-04 發表
問題唔係對鞋,而係大家傾好咗唔做的事你都唔堅持下做咗先,仲要覺得佢唔體諒你推唔到自己阿媽,無尊重佢和 ...
我正正係對小朋友飲食好緊張的媽媽,6299暫時冇亂比野佢食,因為每次我都金精火眼睇實,或者出聲。反而我老公有比佢偷食少少,我都係火火地講一兩句就算,佢都係嘻嘻哈哈過去,話其實少少唔怕啦
仔開始大,大家都覺得咪比佢試少少囉,我條線都放寬咗,唔洗一定咁strict啩?
不過一講到安全,冇得同佢拗,即使多餘都係叫保險

男爵府

回覆:因為一對crocs鞋同老公嘈

我覺得有d過份憂慮
仔都兩歲啦
我女都兩歲多少少 開始著cross
落club hse 無cross 好麻煩
我剛去完泰國 係酒店都著cross
我唔覺有問題
我女係超跳皮 佢都會知電動梯危險 唔會亂動 或主動要求抱
所有事或物都有危險性

琥珀宮

點解剩係唔著得crocs?咁其他涼鞋拖鞋就唔危險咩?

珍珠宮

開心吸收勳章

viffy 發表於 15-8-4 02:00
好嬲事緣我老公係一向係過份小心同緊張的人,一直叫我唔好買crocs鞋比2歲仔仔著,我都同意。
今日婆 ...
其實為咗對膠鞋嚟嘈,會唔會覺得無謂咗少少呢?

babyjk2013    發表於 15-8-4 11:15
mini1204    發表於 15-8-4 10:22

百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

你老公最嬲應該係你們之間的協議,而唔係對鞋

複式洋房

引用:搭電梯唔著唔得嗎?住村屋成日落樓就上車,

原帖由 viffy 於 15-08-04 發表
搭電梯唔著唔得嗎?住村屋成日落樓就上車,落車又去第二個屋企,去玩水呢?落樓下吹泡泡呢?都可以著吧~
...
係啦!有咁嚴重嗎?你講嗰啲情況著一陣係方便好多喎,不過而家老公咁大反應就唔好著住,廢事話唔尊重佢。過咗啖氣,再同佢講返你舉嘅例子會唔會易啲接受呢?

大宅

我見好多人問點解唔著得cross,或者我講下,我有朋友做消防,佢話的確好多電梯夾腳既case都係著cross,原因cross個鞋頭大,又係軟膠同“啜”身物料,一掂到邊就好易啜住卷入去,點解其他涼鞋冇事?因為大部分涼鞋露腳趾,你一掂到邊你就feel到會縮腳,或者係其他冇咁啜既物料,未至於一掂邊就啜實,當然你可以話教育小朋友係重點,但有時小朋友一出街,就好可能忘記你既教訓,有時俾其他野吸引住不自覺地企邊左都唔出奇,又或者有人喺電梯行,你好自然都會企邊啲,咩叫意外,就係你控制同預計唔到架囉

buzzvan    發表於 15-8-4 12:43

翡翠宮

你應該當時馬上打電話俾C6,叫佢同99講唔可以買,你講冇牙力,要C6出聲

子爵府

Crocs其實好好著,只要你搭電梯企定就冇事,唔會因為著左crocs比電梯吸左過去架

男爵府

回覆:viffy 的帖子

你老公有原則,我唔覺得有問題,如果佢今次唔堅持,咁下次又會有其他野發生,意外唔洗多,一次就夠架喇!爸爸咁緊張,我係你我會覺得開心添丫!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

對crose唔著上腳唔識自己行埋梯邊的

珍珠宮

Superman-GF 發表於 15-8-4 02:27
我仔女,由一歲著crocs , 2號著到現在junior 1。一路長大,一路跟著買大D。真心覺得必備。一穿就行,去樓下 ...

同意....

珊瑚宮

環保接龍勳章

俾小朋友係家中當拖鞋著啦,你都話小朋友買時好開心,無謂掃慶啦。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Superman-GF 的帖子

男爵府

送給我

翡翠宮

其實,我好怕d過份小心同執著的人,好聽就話佢地堅持有原則係好,唔好聽就叫固執~

其實,我個人覺得你老公似係選擇性安全的人囉,即係比小朋友食d唔健康的食物就得,我係你我會係呢方面話番佢,學佢一樣咁執著,同佢講食落肚的野唔講得笑,食埋咁多垃圾食物對身體唔好,個仔食左影響胃口or惹痰,一陣又咳咁點算??

琥珀宮

引用:我見好多人問點解唔著得cross,或者我講下,

原帖由 winglee1227 於 15-08-04 發表
我見好多人問點解唔著得cross,或者我講下,我有朋友做消防,佢話的確好多電梯夾腳既case都係著cross,原因cr ...
原來係咁,學到嘢

琥珀宮

引用:你應該當時馬上打電話俾C6,叫佢同99講唔可

原帖由 wahiuma 於 15-08-04 發表
你應該當時馬上打電話俾C6,叫佢同99講唔可以買,你講冇牙力,要C6出聲
買個嗰唔係99呀,係外母即樓主阿媽

複式洋房

你地同小朋友去海灘先著得唔得?

男爵府

回覆:Cowboy100 的帖子

我仔長期游水,真係由細著到大,聽到出意外時,會經常教佢站在電梯邊個位置先安全,點樣企會發生意外,俾佢有危機意識,就算唔係鞋,平時都要教佢其他危險,等佢學會避免意外發生,如門或電梯夾住手指,就算扶手電梯的扶手位置,都有小朋友手指被㚒斷,拿住筷子玩、跑被插喉,燙傷,教小朋友要有安全意識先最重要。

首頁

尾頁

跳至