興趣嗜好

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

Jambala 發表於 15-9-9 16:55
上網揾到D資料, 睇返就好似係有以下材料"福物"
以下COPY FROM 網絡, 詳細要問上師先能確定
火供所需物品與 ...
燒呢 D 野 , 咪成個場都好香

公爵府

mini1204 發表於 15-9-9 17:55
燒衣etc, 係道教
顯宗無
密宗都無
其我都懷疑正式道教會唔會燒衣 , 燒衣似民間習俗多 D

別墅

回覆:學佛的jm

數諗佛號我會諗住買手鏈佛珠。上淘寶睇一般有14粒+1粒。諗佛號通常係7倍數咁諗

珍珠宮

請問甚麼是佛號?
另外,如果數數吓,數錯了,念多了或是念少了,例如110次或者105次咁,有沒有問題架?

我未念過,想開始,不過又唔識點開始。 可有jm指點吓,謝謝

大宅

回覆:miaomiao~ 的帖子

我以為佛珠要開光tim

大宅

dawnhu 發表於 15-9-9 23:19
請問甚麼是佛號?
另外,如果數數吓,數錯了,念多了或是念少了,例如110次或者105次咁,有沒有問題架?
佛號就是 「南無阿彌陀佛」,
念多念少也沒有所謂,

默念或者出聲念也可以。
月落星沉,回首前塵,如黃粱一夢
誰知曉心事難了? 生死緣劫怎由人?
聚散如浮萍,誰獨遺恨?
葉落無聲,惟願再無聚散,今對佛前求懺悔。

別墅

回覆 dawnhu 的帖子

點解會有問題?唸多唸少會畀人罰?哈哈... 講笑咋
放鬆點, 能唸多少就多少, 隨緣.

其實我們一天到晚造口業

別墅

回覆 Winterch123 的帖子

所有諸佛菩薩的"名號"都可以叫佛號, 我希望我咁講無錯,

例如南無觀世音菩薩﹑南無地藏王菩薩﹑南無阿彌陀佛﹑藥師佛等等, 不能盡綠!

其實我們一天到晚造口業

別墅

回覆 miaomiao~ 的帖子

我通常用108的念珠, 咁唸左10串就= 1080, 好似易D 計數, 同埋呢, 21粒對於常常唸佛號持咒的師兄來講都係太少, 唔洗一陣就過百串(如果21粒的話)。
我备工坐村巴, 用108粒的念珠都唸左3X串, 你話如果要計數21粒咪好甘, 掛住數數目都唔能夠專心唸。

SORRY 可能我多咀, 我份人比較多野講!

其實我們一天到晚造口業

別墅

回覆 MiuMiuLi 的帖子

我都只可以肯定佛教無燒衣呢樣野, 因為我讀佛教中學時, 我地有佛學堂, 個女出家師傅同我地講佛教係無燒衣, 而我自己參與咁多佛教活動都沒有燒衣的......
燒衣係民間習俗

其實我們一天到晚造口業

別墅

Jambala 發表於 15-9-10 09:14

我通常用108的念珠, 咁唸左10串就= 1080, 好似易D 計數, 同埋呢, 21粒對於常常唸佛 ...
多謝指教呀.我都係岩岩對佛有興趣.
另外想請問佛珠係邊度買?要開光嗎?

珍珠宮

Jambala 發表於 15-9-10 08:57
回覆 dawnhu 的帖子

點解會有問題?唸多唸少會畀人罰?哈哈... 講笑咋
我本來都覺得應該無問題,但諗既然無所謂,又咁點解要有個數字108次呢?我估應該有個原因卦! 我在諗念多應該就無問題嘅,念少就唔知會唔會係無效咁呢?

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 15-9-9 20:19
其我都懷疑正式道教會唔會燒衣 , 燒衣似民間習俗多 D
都有可能
燒衣源遠流長, 真係好難講幾時開始; 邊個來頭.

翡翠宮

dawnhu 發表於 15-9-10 10:37
我本來都覺得應該無問題,但諗既然無所謂,又咁點解要有個數字108次呢?我估應該有個原因卦! 我在諗念多 ...
其實於我, 念經係一種meditation; 等自己沉殿, 鬆弛神經
念得愈耐, 你只會覺得愈舒暢
咁當然; 念經念吟, 你亦可以當saving, 愈耐愈多; 對自己修行愈有益.
不過, 唔好當念口簧, 要真係focus先得

Jambala    發表於 15-9-10 11:31

別墅

108 係有意思的, 但點解呢?我睇完又唔記得左, 你可以上GOOGLE 揾下.

我自己有三, 四條常用佛殊, 都係108+3粒間珠,其實我想PO 張想來分享下我D 佛珠, 但可能我係新仔唔畀PO , 我的佛珠係畀上師/大德加持過左, 唔知加持係咪等於坊間所講的開光。

我就揾到以下的供參考
佛珠,也叫念珠,是佛教徒念佛時用以記數和束心的工具;同時也是佛教弟子修行時必備的一種信物。
今天,很多喜歡時尚或顯示個性的人也戴上一串佛珠,但他們卻未必知道長短不同的佛珠所包涵的意義:
根據藏經的記載,最上品的佛珠是1080粒,這種佛珠因為太長,只供極少數大德高僧和潛修者使用,或供名僧在大法會中作為裝飾,此外極少人使用。上品的佛珠為108粒(密宗行者為110粒),中品為54粒,其餘有42粒、21粒、14粒及淨土宗的36粒、禪宗的18粒等。
佛珠的粒數各有其義:1080粒,是包括了十法界的各108個數;108粒,是表示單純的108種煩惱,或108尊佛的功德,或108種無量三昧等等;54粒的,是表示修身的境界;42粒的,表示住、行、向、地等菩薩乘之階位;27粒的,表示聲聞之27聖賢;21粒的,是佛教中代表本有的十地與修身之十地及佛果;14粒的,表示仁王經所說十四忍(三賢、十聖加正覺)。其餘36、18等粒數的佛珠,有的是為了攜帶方便,分108數的三分之一或六分之一而已,有的則是外道所表之三十六天罡或十八種神通變化,別無他義。 念珠是佛教的一種用物,是念佛號或經咒時用以計數的工具,所以也稱“佛珠”或“數珠”。
通常用香木車成小圓粒,貫穿成串,也有用玉石、瑪瑙製作的。 一般的念珠粒數有14顆、18顆、21顆、27顆、36顆、42顆、54顆、108顆、1080顆之分。據說,世間有很多煩惱,念一句“南無阿彌陀佛”,撥一珠,就可解除煩惱。因為念佛時,要排除一切雜念邪思,做到心地清淨,所以念珠也稱“清心珠”。佛教所謂“誠心念一句‘阿彌陀佛’能滅八十億劫生死重罪。” 現代人們作為玩玉或藏玉,甚至作為一種時尚,雖不是信佛,也可將玉佛珠作為普通玉器藏玩,這樣不妨考慮選擇和田白玉或和田青玉佛珠,其質地細膩,油潤爽滑。翡翠料的佛珠雖然光澤漂亮,質地硬,可反復的把玩天久容易“生毛”,失去原有神韻,故不如和田玉料的佛珠的越玩越“活”之優勢。佛珠的經常反復把玩,使你手、腦、心並用,修身養性,有益健康,其樂自得。
(转自学佛网:http://big5.xuefo.net/nr/article1/6155.html)

evileye    發表於 16-6-13 11:08
其實我們一天到晚造口業

別墅

得啦....
我最喜歡的佛珠, 全部有緣人送的。
橙色個條加持的人份量最高, 係印度帶返黎架
最常用就係另外兩條, 右下角個條星月菩提子, 越唸越深色越靚同令, 我都好喜歡佢架.

其實我們一天到晚造口業

大宅

回覆:Jambala 的帖子

珍珠宮

引用:得啦.... 我最喜歡的佛珠, 全部有緣人送的

原帖由 Jambala 於 15-09-10 發表
謝謝解答。

又有D無聊問題想問,你地通常坐系邊度唸經架?我系度想像緊如果我坐喺梳化度唸經,一個人坐系度唸成個鐘好似好怪咁,因為屋企人會行嚟行去。

如果唸經嘅時候,中途比人打斷咗,要不要從頭再嚟過?

又要不要對住佛像唸嘅呢?又要唔要跪系度架?

佛珠應該在邊度買好?

麻煩曬麻煩曬大家,好多問題問添

別墅

我曾經都有你呢個煩惱, 坐係大廳唸, 會畀人打斷, 所以我勤力個輪, 係朝早六點起身唸的, 唸完佢地先起身. 無障礙!

心中有佛係邊到都唸得經, 家中有佛像對住唸當然好, 沒有的話亦無問題。

都係正正經經坐係到, 如果可以我會打坐咁坐, 如果唔係坐係梳化, 莊嚴地讀經也無不可。最重要心中要保持尊敬的心, 咁你點都唔會坐到好衰咁去讀經或者唸經, 一定坐得宜宜的。 心係好重要。

首先以一個為眾生離苦的心去讀, 專心地讀, 最後要迴向, 咁就完成。記得要迴向!

佛珠我諗好多寺院/佛具店都有得買, 我之前去廟街有幾間賣佛具的店, 可以比較下, 睇見合眼緣先買, 唔洗心急。讀經就好少用到佛珠, 唸佛號/持咒先會用佛珠

至於話洗唔洗跪係到, 我本身係學密宗的, 平時修法唸經都係打坐咁坐, 但其他宗可能係跪的, 因為有次入去妙法寺, 見信眾有跪係到唸經, 所以唔太清楚。

至於打斷左洗唔洗重頭黎過, 如果你有心有時間咪重頭來過囉, 可以由個章節再黎過, 無又唔會構成罪, 唔好太執著。

我都係新丁,大家一齊努力!如有講錯的地方請指正!
其實我們一天到晚造口業

公爵府

引用:Quote:MiuMiuLi 發表於 15-9-9 20:19 其我

原帖由 mini1204 於 15-09-10 發表
都有可能
燒衣源遠流長, 真係好難講幾時開始; 邊個來頭.
民間習俗夾左落佛教或者道教度好普遍,好多傳統野,我以前都以為係佛教,自從有去聽法師講經,自己又睇下經,先知好多其實同佛教無關

Jambala    發表於 15-9-11 08:20

首頁
12345...9

尾頁

跳至