自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:自然現象!

原帖由 mrsechui 於 15-09-02 發表
自然現象!
我以前投訴過一次,就以後冇再發生,樓下冇理由從此夏天唔開冷氣掛

總有離別的時候

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

樓下只係開冷氣,一件正常不過既日常事.....

男爵府

我覺樓上樓下,你揾管理處兇我我反而唔啋你
試下好聲好氣同樓下講,不要將風口向上,應可解決,因我試過

sunshine0613    發表於 15-9-10 12:58

男爵府

回覆:樓下開冷氣, 搞到我屋企地板成日出水

樓下開冷氣令你地板出水?

水唔係向下流既咩,開冷氣更加向下流,用驚氣就話蒸返上黎,你地板出水應關樓上既事喎

子爵府

BK Milk勳章

回覆 TreeLover 的帖子

轉貼:

最佳解答:
空氣中有大量肉眼看不見的水份子,水份子碰到冷的物質就會凝聚成水珠,原理就像你飲一杯冰凍飲品,空氣較暖的水份子碰到到冰冷的杯會在杯外凝聚成水珠。又如假若室外較冷,玻璃窗向室內的一面會有冷凝水一樣。

如果樓下冷氣機的出風口向著天花板,被吹的另一面,也就是樓上的局部地板會特別容易有冷凝水。如果閣下整個地板都有冷凝水,相信整塊樓板兩面的溫差都太大。解決辦法只有減低溫差。
要不改鋪木地板,因為木材隔熱能力比磁磚好得多。又或鋪上隔溫墊。再不就只有你自己也開大冷氣。相對於滋生蚊蟲及發霉損害健康﹔潛在滑倒引致骨折甚或致命等風險 ,支持環保這種大思想明顯屈居於次要考慮。

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:cubixluk 的帖子

我都試過, 叫看更同佢講, 佢話唔識, 之後風口向下, 我個地板就無再出水喇。
你都可以叫看更同佢地講

大宅

畀面勳章

我識人係被投訴果個,佢都好無奈!佢返通宵工所以日頭一定係屋企開冷氣訓覺,已經風口向下,但樓上日日都投訴!咁唔通唔開冷氣訓咩~~

侯爵府

我有開冷氣, 但因為係房間, 通常瞓先開
開咗咪唔濕囉, 但有時開太約22-23 度, 第二朝一樣濕
我屋企係用地磚的, 同埋我有個 3 歲小朋友, 唔可以開咁勁冷氣
我唔係想投訴佢, 更加唔係唔比佢開, 咁熱一定要開啦, 但都唔好影响人先得架
佢吔屋企都有小朋友, 有時做人要將心比己架MA ...

ANYWAY, 房協出咗信比佢後, 暫時情況有改善, 都有濕濕地, 但無出水珠, 加上天氣開始涼涼地, 佢應該開少咗啦呱....

做街坊, 我都唔想咁黑人憎, 日日走去投訴人, 但影响我吔生活, 我都無法唔咁做囉

侯爵府

回覆 Tiffany2 的帖子

侯爵府

樓主沒有答木板定地磚

子爵府

樓下心態,你一開波就投訴,就一定唔同你急,這是大廈設計問題,如你想快處理應是用希望樓下體諒的心態去,同管理處用搵出原因心態去做,管理處有無問到人地開幾多度?個風口向那,平時開幾耐,會否試下不同情況有什麼變化。這些都是可以做到的。管理處做了未。

子爵府

我屋企地磚耐吾耐都有少少濕(濕度高嘅日子更明顯),我諗應該係樓下一層有開冷氣。
到我屋企開冷氣時,我樓上又投訢我開冷氣,令佢地面濕濕地😓

有時做人真無奈。

侯爵府

回覆 sunshine0613 的帖子

答咗啦, 我話係用地磚.

之前投訴第一轉時, 樓下叫我吔開窗, 咁就唔濕喎

侯爵府

回覆 thankyou201020 的帖子

做咗啦, 叫咗佢吔唔好風口向上, 温度較返高少少咁囉

侯爵府

回覆 Smile_girl 的帖子

其實風口唔好向上吹, 咪無野囉...... 唔係既咩 ??

我屋企開親都平吹架

子爵府

cubixluk 發表於 15-9-10 13:30
回覆 Smile_girl 的帖子

其實風口唔好向上吹, 咪無野囉...... 唔係既咩 ??

不是,好多因素,有是就算不向上吹都唔太有改善。我就見識過樓下25度向下樓上一樣有水。咁你叫樓下可以點做。結果樓上點做就唔知,只知那次一齊請假做實驗後就無再出聲。

伯爵府

問題係平吹都比人投訴,咁點? 被投訴都好困擾架

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都試下比人投訴我開冷氣。。我真心覺得自己都好慘。。我開冷氣都唔得!我風口向下。較細風。我樓上唔開冷氣我都冇辦法。大家間屋溫度唔同,令樓上地板出水。。開都比人投訴大熱天時點唔開冷氣呢

首頁

尾頁

跳至