論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好彩係我個agent呢件事好幫我,唔係我真係唔知點算,掉轉頭佢話好既agent,如果僱主找新工人會私下通知佢地.我個個係衰人,夾埋我私人找工人唔比佢知..係咩道理.比左通知期,你理我搵唔搵新工人,就算搵係咪一定要同佢交代,佢根本已經完全唔清自已角色既...代通知金我就一定唔會比佢,機票錢我就到時睇情況
佢完全當我唔係香港人...我係佢心目中係完全唔識野咁..好嬲

大宅

回覆 jumug 的帖子

謝謝,,我只想盡快解決此事

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

佢好叻架,,好識避鏡頭...完全無用...試過用電話拍佢,佢唔洗一秒即入戲,扮番林善樣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple1001 發表於 15-9-9 15:37

佢好叻架,,好識避鏡頭...完全無用...試過用電話拍佢,佢唔洗一秒即入戲,扮番林 ...

咁不如揾ee頂住先都要即掃把佢

大宅

引用:真的好惡呢。不過,可能overseas+剛還完$2.

原帖由 hker 於 15-09-09 發表
真的好惡呢。

不過,可能overseas 剛還完$2.1 萬(大約,分7個月),又要再還$7000(break contract agency ...
Break contract extra要俾$㗎?

大宅

我搵唔到呀,開價太貴了,依家打算叫埋佢跟我番工

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple1001 發表於 15-9-9 17:09

我搵唔到呀,開價太貴了,依家打算叫埋佢跟我番工

小心佢告你, 因不在屋企. 萬事小心.

侯爵府

回覆 jumug 的帖子

總之,我深信好來好去。那個是我的想法,妳不like 可不理!
對人惡形惡相我做不出。

今時今日,請人預埋extra 炒人的cost 是要有的心理/經濟準備。請你自己了解下break contract 的後果/時間才說吧。找工?黑工嗎?被 break contract 就是找到工起碼2-3 個月無糧。(被)break contract= 衰人?? 之前有個posts, 也有不同的sharings.

樓主也說了,姐姐對她的小朋友是好的。也不是姐姐自己break contract. 姐姐當中面對的經濟難題,也極有可能"迫到她上極路"(1 month notice 好危險)。

樓主自己的炒人原因,好客氣也客觀地指出-Not match. (當然,樓主真的好客氣,可能好多氣自己吞了,所以姐姐那麼大膽!自己開信??)

總之,這個情況,即炒可能大家也好!大家也留一線。可惜,無人湊小朋友。

但,今日姐姐那樣惡,我無話可說(極之同情樓主)。但樓主萬事小心( esp不要帶她返工啊),希望妳agent 可幫口勸她好來好去啦。(印尼人幾聽同鄉話的)

祝福!

侯爵府

回覆 mm_ho 的帖子

我agent 要收架。$7000(姐姐)。而且,就是即時找到new boss, 起碼,2 months 申請時間無人工。(at least)
我深信搞到咁,樓主也好hurt,好慘。

開傭主信-死罪。

大宅

引用:回覆+mm_ho+的帖子我agent+要收架。$7000(

原帖由 hker 於 15-09-09 發表
回覆 mm_ho 的帖子

我agent 要收架。$7000(姐姐)。而且,就是即時找到new boss, 起碼,2 months 申請時間 ...
香港僱主好慘!
咁你agent幾好,起碼D姐姐唔會做做下唔做

大宅

我會小心的thanks

大宅

回覆 hker 的帖子

我也希望大家日後也好好的始終佢心地不差
現在起碼佢有時間找新工呀

佢其實好吾開心我知
不過我真是接受吾到
謝謝你的祝福
我也希望佢可以揾到個夾到既僱主

水晶宮

引用:回覆 sallyshlau2 的帖子佢話香港法例係比

原帖由 apple1001 於 15-09-09 發表
回覆 sallyshlau2 的帖子

佢話香港法例係比一個月通知,都要賠4010比佢,至於信,係新工人合約,掛號送黎我家, ...
其實你留個炸彈在家為咩?即炒賠錢比佢走好过!

大宅

回覆 birdbird 的帖子

事實係我無人支援湊bb麻

首頁

尾頁

跳至