親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

呢 d 係我之前打落既(從新係2012 價錢喔)

要飛入格陵蘭,只有 Air Greenland
同 Air Iceland 。
Air Greenland 就係嚮哥本哈根飛入去;而 Air Iceland 就係冰島首都
Reykjavik。
Air Greenland
嚮夏天可能會加開往來加拿大的班次,有興趣的要留意住網頁喇。

訂航班之前,首要決定到訪城鎮。
東岸較大的有 Kulusuk;西岸的有首都 Nuuk、 旅遊重鎮Ilulissat,再加上一些沿海小鎮。

格陵蘭的旅遊官網 http://www.greenland.com/en/ 有晒詳細介紹。

冰島的旅行社亦有各式各樣的 package http://www.icelandexcursions.is/ ... reenland/Iceland.is

由哥本哈根入的話,一律搭 A330 客機到 Kangerlussauq,再因應目的地轉乘螺旋槳飛機或是直昇機。
哥本哈根飛 Kangerlussauq一程係可以網上預先劃位的(如買票時未設劃位,最好就得閒自己上 air Greenland 睇下幾時劃得喇)。
根據我今次經驗,去程宜揀右手邊,起飛後三個多小時就要留意窗外;回程就揀左手邊,起飛後個多小時就要留意窗外。

Kangerlussauq 飛去 Ilulissat 是不設劃位,先上飛機先揀位,右手邊有 ilulissat icefiord;回程就係左手邊啦!

訂位時不妨預鬆時間,揀一 d 沿海小鎮就做 1 stop 的機票。以我為例,Ilulissat -> Aasiaat –> Kangerlussauq,雖然多了15分鐘的飛行時間,但 Ilulissat -> Aasiaat 全程嚮海上,可睇浮冰之餘,仲可以睇下遇唔到遇鯨魚!因 Aasiaat 都係一個觀鯨熱點。當然啦,千萬別揀要停留數小時的航班,除非想加遊 Aasiaat 另計!

Air Greenland 出名成日改 flight schedule,所以時間要預鬆 d 喔。

講完飛機,講住喇,又係http://www.greenland.com/en/ 出場時間!
Kangerlussauq 我揀左 Hotel Kangerlussauq,貪佢有獨立洗手間同浴室,想慳錢有 hostel,甚至係露營。
Ilulissat 住 Icefiord Apartments,離超市/市中心非常近!自己煮食,餸菜o岩胃口之餘,仲慳唔少。

Excursion 方面:
World of Greenland- Arctic Circle(只辨 Kangerlussauq 同 Sisimiut)

World of Greenland(最大一間旅行社,但緊記要預早 book,我地半年前 book 去 Eqi 都已經 full 左了。可以 online 信用咭比錢)

Ilulissat Tourist Nature(要嚮香港電匯1/3 價錢,尾數就到步先比)

AirZafari(helicopter 之外另一選擇)

嚮 Ilulissat 除左比錢參加 excursion,仲有三條行山徑(紅、黃、藍色)的,地上會畫了顏色點點,跟住行就得,當然想搵導遊都可以啦!
http://www.kangia.gl/en/Besoeg%20Isfjorden

附帶一提,往來沿海小鎮除左靠飛機,仲可考慮坐船 http://diskoline.gl/en/

以下係我今次 13 日格陵蘭 + 哥本哈根(格陵蘭住 6 晚,哥本哈根住 5 晚)旅費支出:
來回 香港 – 杜拜 – 哥本哈根(阿聯酋航空)hk$8080
來回 哥本哈根 – Kangerlussauq – Ilulissat(Air Greenland )hk$12595
Excursion
:hk$4853
酒店:hk$5500
公數(包交通、入場費、膳食 等)hk$3780
共 : hk$34808
呢個數字只係冇計買手信!

大宅

回覆 dillon 的帖子

最貴係機票,3萬5入面有2萬係機票

侯爵府

dl0408 發表於 15-9-16 09:06
呢 d 係我之前打落既(從新係2012 價錢喔)
好正的資料.

大宅

到步就去攞房先, 揀左間嚮市中心的 apartment, 天氣好就可以嚮出面開餐

門口望出去就見到冰啦

侯爵府

個天好靚!

男爵府

Wow!! 很美,我沒有去過咁北,最北都是Stockholm , 希望我也有機㑹去Greenland! 多謝分享!

大宅

頭幾日天氣非常好,冇用 CPL 的

大宅

cherubic 發表於 15-9-16 23:07
Wow!! 很美,我沒有去過咁北,最北都是Stockholm , 希望我也有機㑹去Greenland! 多謝分享! ...
Ilulissat 已經入左北極圈了,果度真係好靚!好難忘!反而 stockholm 我就未去過

大宅

dillon 發表於 15-9-15 20:40
咁我地就可以睇曬你d相啦. 你試下上面menu bar個上相icon, 擺條link入去, 睇下得唔得.
...
唔該晒! 原來飛卜都 link 到相。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

勁靚

侯爵府

dl0408 發表於 15-9-17 07:53
唔該晒! 原來飛卜都 link 到相。
你可以試試用下面"編輯"換你開頭放的 link , 當然, 你想將你精彩的相簿公諸同好就另當別論.

大宅

放低野後就行第一條健行線.

小心唔好行近

行上山頭見到呢個景觀, 不自覺"嘩"左出黎

侯爵府

好雄偉的景觀!

大宅

條行山徑好快就轉左入山, 景觀冇咁開揚, 所以我就調頭, 打算入鎮入行去海邊

沿途有雪橇狗場, d 狗狗就係住嚮四方盒仔內

係馬來西亞人主理

周圍無喇喇會有檯凳的

侯爵府

原來香港呢個品牌都幾有市場!

大宅

哥本哈根的新港都有間餐廳叫HONG KONG

大宅

看看超市的物價吧(當時HKD:DKK 係1.35:1)

~hk$33.8 一條青瓜, $13.5 五隻蕃茄

~hk$24.3

~ hk$180/kg

有米賣

更有港式醬料

有生果賣, 不過就唔多新鮮喇

侯爵府

dl0408 發表於 15-9-17 20:41

哥本哈根的新港都有間餐廳叫HONG KONG
日本 四國 宇和島

侯爵府

dl0408 發表於 15-9-17 20:48
看看超市的物價吧(當時HKD:DKK 係1.35:1)

~hk$33.8 一條青瓜, $13.5 五隻蕃茄
我唔食蔬果食蟹腳!

男爵府

我在丹麥時洗錢已肉痛,這裡........不過風景真是 WOW!

首頁
12345...8

尾頁

跳至