懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:菠蘿小矇朱 的帖子

三人房比五至六人房貴50元

大宅

回覆:米奇陳 的帖子

子宮收縮係有小小唔舒服,因為你做開刀時會同你吊鹽水,啲鹽水有埋止痛藥,所以唔會太痛,好似m到第一日嗰種痛甘,可以接受的

大宅

回覆:crazydog 的帖子

大宅

我個醫生收$20000,但由於我做手術時要輸血,同埋割埋其他嘢,合共66000

大宅

引用:我想ask開刀後、子宫收缩会很痛?聽聞護士

原帖由 米奇陳 於 15-09-17 發表
我想ask開刀後、子宫收缩会很痛?聽聞護士初肚会很痛?你餵人milk
提提你,開完刀,當腳有知覺,你要郁下對腳,甘樣對第一次落床好有幫助

大宅

回覆:有無將會或已經係法國開刀媽媽分享

我見餵奶時間唔多,之前見有jm分享話得10分鐘試埋身,好快就俾奶粉媽媽餵

可以分享想餵人奶的媽媽係醫院個幾日應該點做?

大宅

回覆:GalChan 的帖子

由於我個b早左出嚟,佢出左嚟就轉左院,但我朋友講,餵奶時睇下你遇到咩姑娘啦,有個勁衰格,但大部份姑娘都會教你餵同ok nice ge,佢比奶粉你係正常㗎,因為開完刀,都唔會甘快上到奶,你無奶比b食,佢又食唔到,佢又會喊,第一胎又驚整到佢,所以你唔好旨意你可以喺醫生餵到人奶,你只可以當喺醫院餵人奶係一種體驗,返到屋企自然有奶!

大宅

回覆:Queenie1028 的帖子

只有過輕嘅bb先可以3小時餵一次

複式洋房

可唔可以分享下你地搵邊個醫生開刀呀

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 15-9-17 13:19
如果要三人房,連開刀,醫生費用……全個過程要幾錢左右呢?
一般全個過程收費要5xxxx至6xxxx左右,睇你個醫生開你醫生費幾多及最重要揀日子唔好揀假期同晚上7:30後時間開刀,因為醫院要額外收費,我有朋友試個佢本身確定係自然分娩,但BB唔聽話要响假期凌晨時段沖閘生左,開刀好順利無額外既野,5日4夜最後費用差不多要10萬,因醫院要額外收費,大至幾多就唔記得,好似沖閘加30定唔知50%,假期又話加,7:30後又話加唔知幾,如凌晨時段加最多,佢就部中曬!

• 多胎分娩,每位胎兒加收30%
• 施行硬膜外麻醉分娩一律收費HK$6,000
• 試產無效(自然分娩套式收費) 再施剖腹取嬰分娩,一律自動轉為剖腹取嬰分娩套式收費並加收HK$3,300
• 緊急手術 ─在非正常手術室運作時間(星期一至星期六由2201 至0729;公眾假期由1601 至0729 及星期日全日)
施行剖腹取嬰,需另加收手術室費用由 $3,000 起。

http://www.sth.org.hk/download/zh/DeliveryPackage.pdf
法 國 醫 院 剖 腹 分 娩 套 式 收 費
私 家 房 半 私 家 房 標 準 房
優質私家房 私家房 優質雙人房 標準雙人房 三人房 六人房 八人房 開心價五人房
$39,800 $35,800-$36,800 $28,800 $26,800 $20,800 $17,800 $17,500 $16,800
按金
$15,000 $15,000 $12,000 $12,000 $7,000 $7,000 $7,000 $7,000
產婦方面
• 五日四夜住房費由生產日始計算
• 剖腹取嬰手術室、材料、敷洗、護理費基本手術
時應用之麻醉藥物及所需之監察儀器、助產儀器
• 基本針藥費
• 手術後之產後護理,一般手術後之常用治療及護

• 奶泵機供應使用
• 產後講座指導有關嬰兒沐浴、初生嬰兒護理、哺
飼方式及技巧,產後護理及熱線詢問服務

育嬰室費及專用哺飼室之使用(產婦住院期間)
• 嬰兒一般常規護理及各項必需監察
• 嬰兒住院期間之奶粉、衣物用品及尿片之供應
• 初生嬰兒預防疫苗注射:包括卡介苗及乙型肝炎疫
苗注射(不包括乙型肝炎球蛋白注射)
• 新生嬰兒臍血普查:包括六磷酸葡萄糖脫氫酵素、
促甲狀腺激素、血型及恆河猴因子.
• 維他命K1注射

大宅

我都諗住割埋瘤所以開刀,想問割埋其他野手術要幾耐?攞BB出嚟only 15 mins, 你係咪都係book 一個鐘手術室?

攞完BB之後半麻割野係咪好恐怖?老公有無得陪?

大宅

回覆:GalChan 的帖子

我之前勁緊張,醫生同護士都見到我好驚,佢地就不停同我講嘢,分散我注意力,特別係個麻醉師,佢幫我推bb出嚟前,都有同我講佢跟著會點推,又同我講一陣推左bb出嚟,就會開始宮縮,最攪笑,我做完手術,佢問我記唔記得佢姓咩,我當時真係緊張到唔記得佢講過比我知佢姓咩

大宅

麻醉司so good, which doctor u use?

大宅

回覆:dbss 的帖子

好詳細唔該唒……聽人講以前第一日既夜晚有一個免費既親子時間,而家係咪無左喇?

大宅

你未落得床嗰時,呀b過左觀察時間,佢會抱個b埋你身邊比你見,都有15分鐘嘅,個姑娘會幫你影相,記得攞部靚相機,影多啲相

首頁

尾頁

跳至