在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

K1就要每月學$4000課外活動????? 太誇張了吧.

減一半都慳$2000啦, 放過個小朋友啦.

wcpcelia    發表於 15-9-22 10:14

男爵府

一出糧D錢好似倒水咁

子爵府

睇餸食飯, 錢唔夠就唯有學少D...

子爵府

真是每人想法不同,我生了兩個,只是覺得時間不夠用,錢反而儲多了。

1. 不想帶細路旅行浪費金錢又辛苦,已經可以比人儲多了錢。
2. 星期一至六絕不外出食飯。
3. 完全沒興趣逛街購物。
4. 接收家人的二手衣物,無須買衫。
5. 買衣物玩具給孩子都不會買貴的,街邊貨也沒所謂。
6. 沒逼孩子上興趣班,孩子只會搞我個琴,叫他學琴不想去,其實他甚麼都不想學,幼稚園下午回家午睡。現在只是要求他學游泳。
7. 選了一間好幼稚園,幾年前K1學費$100幾,到K3加到$300幾。
8. 細妹明年都入這幼稚園讀,不上N班,不上playgroup。

Jan2010    發表於 15-9-23 14:41

洋房

我就覺得興趣班個度可以CUT左兩樣,選最重要的兩樣先去學埋好嘍

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意時間唔夠用

複式洋房

引用:真是每人想法不同,我生了兩個,只是覺得時

原帖由 CheungKeeKee 於 15-09-21 發表
真是每人想法不同,我生了兩個,只是覺得時間不夠用,錢反而儲多了。

1. 不想帶細路旅行浪費金錢又辛苦, ...
想請問平日邊個湊?bb不上n班不悶嗎?

子爵府

回覆 hp123 的帖子

工人湊,悶都沒辦法,因為區內(行得遠)只得一家保良局有N,條龍超長,加上幼稚園不打算升這間。

大宅

引用:K1就要每月學$4000課外活動

原帖由 littlerabbitmom 於 15-09-21 發表

減一半都慳$2000啦, 放過個小朋友啦. ...
其實學幾樣野我覺好基本,學畫畫係之前未返K1 時開始,覺得佢悶常常對住工人姐姐一個,所以俾佢學畫畫同跳舞,而家學了一段時間,感覺佢畫功有進步,想佢keep 住學,跳舞她很喜歡的,冇得唔學,咁英文係我一定要佢讀好的,這世代英文唔好攪唔掂(我個人認為的), 咁學游水係上了K1 後學校要求的,所以都好難cut 家

大宅

回覆:儲錢好難

做多啲part time

複式洋房

引用:回覆 hp123 的帖子工人湊,悶都沒辦法,因

原帖由 CheungKeeKee 於 15-09-21 發表

工人湊,悶都沒辦法,因為區內(行得遠)只得一家保良局有N,條龍超長,加上幼稚園不打算 ...
咁平時係屋企會做咩?

大宅

引用:其實而家環境真的想儲錢好難,唔知大家有冇

原帖由 SofiaNg505 於 15-09-18 發表
其實而家環境真的想儲錢好難,唔知大家有冇同感呢?有左小朋友之後,個個月清仲有時用埋之前的積蓄,怕再咁 ...
而家儲錢確是很難,當你人工有增長,你對生活嘅質數好自然就高咗。

我不同意有些JM 所講一學興趣班就怪獸。在我來講,幼兒時期學4個興趣班是好正常,而且我小朋友非常喜歡,特別她是獨生。我曾經因她學跳舞不好幾乎全班最差,叫她停學,但她不肯,她覺得好好玩,同時也有演出機會。學英文,她覺得自己不用教也識讀生字好叻,所以很喜歡。畫畫她也非常喜歡。是鋼琴我要求她學,因我希望她左右腦發展得好D,我不知是否真,但我希望可以。老實講我冇逼她,而她也很enjoy, 也有許多玩伴,從而學習人際關係。

想儲錢多D,看有冇開源嘅方法。例如投資、換件人工高D嘅工

子爵府

工人會跟她玩,她自己也喜歡拿書看,等阿哥放學回家一齊玩。
放工全部時間招呼子女,連手機也關掉。

伯爵府

CheungKeeKee 發表於 15-9-22 08:52

工人會跟她玩,她自己也喜歡拿書看,等阿哥放學回家一齊玩。

大宅

生女既梗加難save,買衫都窮,實在太靚了
i'm 雨婷寶

大宅

回覆:儲錢好難

慳自己都唔會慳小朋友
唯有開源

伯爵府

開心吸收勳章

引用:真是每人想法不同,我生了兩個,只是覺得時

1. 不想帶細路旅行浪費金錢又辛苦, ...
學野有貴有平,樣樣選最貴,咁係冇得慳,將來小朋友又是這樣,樣樣也選貴,惡性循環。為何有些人可以普普通通也養到出色孩子,養孩子看你怎樣養,沒有公式,你要貴養,就要接受save唔到money,可必申

伯爵府

開心吸收勳章

引用:K1就要每月學$4000課外活動

原帖由 littlerabbitmom 於 15-09-21 發表

減一半都慳$2000啦, 放過個小朋友啦. ...
畫畫班,跳舞班只是興趣,應該可選唔咁貴的。而且這些真的好靠天份,我兒甥女,冇上畫畫班,也可以攞左好多公開賽獎。我見他只是上youtube自學

男爵府

raintingbow 發表於 15-9-22 15:40
生女既梗加難save,買衫都窮,實在太靚了
係呀, D 童裝真係太靚啦, 好彩我囡有兩個表姐, 可以接收姖地D靚衫, 有好多仲好新好靚, 所以我冇什麼花費在衣物上咋

raintingbow    發表於 15-9-24 14:27

大宅

引用:一出糧D錢好似倒水咁

原帖由 Kitty1230 於 15-09-21 發表
一出糧D錢好似倒水咁

首頁

尾頁

跳至