婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:生仔同生女,真係咁大分別

生小朋友係自己既事 佢地錫唔錫我覺得無乜問題 始終人夾人

男爵府

引用:Quote:原帖由 Angela.Cheung 於 15-09-27

原帖由 kaynyuki 於 15-09-27 發表
你究竟係咪人地奶奶黎架?你完全get錯晒我想講嗰啲野囉……

...
“”我個細女宜家都10個月喇,你抱吾夠5次叫親你抱,你又推3推4“”

我想問我點get錯呢?

珍珠宮

男爵府

回覆:kaynyuki 的帖子

同我個件一樣,頭三年毛都冇一條,只係有次入院叫佢睇住半日都阿支阿左,第三年阿囡得意可愛一識講野,就話爺爺嫲嫲好鍚你,成日話表哥乖點點點,鍚爺爺,你唔乖唔鍚爺爺。

翡翠宮

吾比吾鍾意小朋友

大宅

回覆:生仔同生女,真係咁大分別?

唔抱仲好

男爵府

引用:我有兩個女,細女都成十個月喇,一路都係公公

原帖由 kaynyuki 於 15-09-26 發表
我有兩個女,細女都成十個月喇,一路都係公公婆婆湊,有時想叫奶奶黎幫手下睇住對女,等公公婆婆抖下,点知佢又 ...
你呢個標題,對我絕對係啱哂,係我99心中,生仔當然唔止“經貴”,仲可以子憑母貴。

我講下case,c6有1細佬,1妹,我同姑仔各生女,我個個都好啲,大孫,姑仔個囡外姓。我99一路勁唔like我嬸仔,仲有時講嘢單單打打佢,到佢有咗照到係囝,99知道後360度轉性,日日煲魚湯拎去比佢飲,連我囡大病入院住咗兩星期,佢都係日日煲湯比未見肚嬸仔先啲嚟望下我囡,都唔緊要。

到嬸仔個囝出世,利是都成五位數字,當然我同姑仔個囡都無啦。亦唔緊要,但每次縱到個男孫不特止,連佢家人都受惠,好嘢只會預佢哋,麻煩嘢就揾c6同佢妹幫手。

近期,62入院,咁叔仔忙無去探過62,99當然無詐形,連c6都話,調轉係佢唔去,一定死硬。好啦,咁到62出院撞正假期,咁叔仔話同c6一齊接62出院,叔仔有車。咁c6,62,叔仔住同區,亦係叔仔主動話去,點知99鬧c6 ,話佢好要叔仔佢接62出院,麻煩到佢喎,c6忍唔住咪爆句“佢個啲時間就緊要,我哋就無所謂”。嘈咗一鑊。

大宅

不要放在心,到生囝都只是玩玩孫,一樣不會幫手

珍珠宮

引用:我寧願我奶奶對我兩個仔不聞不問,都唔要佢

原帖由 樂希媽媽 於 15-09-27 發表
我寧願我奶奶對我兩個仔不聞不問,都唔要佢日日用懶可愛嘅煩音係咁叫佢地

...
絕對認同 所以話99唔鍾意自己小朋友既人應該開心都黎唔切
而家我小朋友讀書既安排 全部都為求可以避開我99而做
總之越少見面越好

男爵府

引用:就算你生個男B可能佢都只係口頭上出去攞威

原帖由 鳥嘴123 於 15-09-26 發表
就算你生個男B
可能佢都只係口頭上出去攞威
但一樣唔會理,唔會幫你湊
冇錯,絕對認同,係公公婆婆會真係攞個心出嚟湊,就算幾辛苦都挨住。

男爵府

回覆:生仔同生女,真係咁大分別?

生仔生女真係有分別!借你個po發洩吓!
c6阿嫲(太99)初初知我有左,聽埋d 3姑6婆講話我似陀仔,即刻話要煲薑醋又話要買乜乜乜,後來知道係囡囡,即時唔同口面,又話老啦煲唔到薑醋(同我一個講),咁我咪後來同c6講因為男家唔煲,所以就買醋券,點知c6問佢係唔係唔煲,又懶委屈咁話佢冇話唔煲,又話煲薑醋幾辛苦幾辛苦!(最後佢都係唔煲)

我買bb野,佢樣樣都話唔准買,我自己俾錢買當然唔理佢,我買bb床、浴盤、和尚袍… 佢話點解唔用二手(佢某親戚個b以前用過的,呢個b今年8歲,冇錯係8歲,係男仔),因呢件事係咁嘈我,我唔明點解要用人地n年前嘅嘢!點解要我個囡著人哋8年前黃曬嘅男仔二手衫?!膠浴盤放8年唔會爛?d膠都脆啦,仲要我bb用?可能有jm話老人家慳係咁,同c6結婚兩年有兩套床單,新果套用咗一年左右,佢話舊,話c6會瞓得唔舒服,叫我買過套新嘅,千幾蚊套床單,用一年就話舊,bb浴盤百幾蚊個用8年都仲話新,係唔係你個孫(c6)就京貴,我個女就地底泥呀!我個女都係你個曾孫丫!

大宅

我6299就特別d...人人鐘意仔...佢地鐘意女...生大仔時還好....到有左細b...一陀我奶奶已經話係女黎...仲對我好左好多...但一知係仔...即時話個醫生攪錯....之後幾個醫生都肯定係仔就轉差....到生左嗰日...佢再問...話係仔就話唔得閒黎睇我...叫我叫我屋企/我老公去買飯盒比我食/食醫院飯
滿月酒就完男家一個又一個....最終姑媽2公婆去旅行...爺爺唔得閒黎飲喎.....
我姑仔生女就話佢一日得2餐屋企飯食好慘...滿月我約晒人都要我推去飲佢嗰餐

大宅

回覆:kaynyuki 的帖子

唔好唔開心啦,將所有精力擺哂落你女女到仲好啦唔好俾佢激親自己

別墅

引用:我有兩個女,細女都成十個月喇,一路都係公公

原帖由 kaynyuki 於 15-09-26 發表
我有兩個女,細女都成十個月喇,一路都係公公婆婆湊,有時想叫奶奶黎幫手下睇住對女,等公公婆婆抖下,点知佢又 ...
仲好!!吳洗見!!

我本身無所謂,都係我生既...但我99勁講要生仔(多次及用不同型式)..我諗到如果真係仔,會成日見到...迫我要諗生女可以避開她...

琥珀宮

EudyptulaMinor 發表於 15-10-2 14:05
c6阿嫲(太99)初初知我有左,聽埋d 3姑6婆講話我似陀仔,即刻話要 ...

有時老人家慳起上來係匪夷所思,我個仔套校服唔啱著,阿仔都話窄,買過套新99都依依哦哦。當時99都攞好多舊衫返黎,但我都同佢掉唔少,佢攞返黎未要,襯佢唔知掉鬼晒佢算數。

男爵府

mandy952 發表於 15-10-3 15:33
有時老人家慳起上來係匪夷所思,我個仔套校服唔啱著,阿仔都話窄,買過套新99都依依哦哦。當時99都攞好多 ...
我呢胎都未生, 之前佢以為係男b就猛叫我餵人奶, 仲話一定要餵半年以上, 知係女b後就叫我唔好餵咁耐人奶, 佢話因為餵人奶會有天然避孕冇咁易又再中, 所以叫我到時早d停人奶, 餵到滿月就夠啦, 拿拿臨生個慈姑掟................ 我聽到佢咁講真係覺得好唔開心, bb未出世就已經俾佢咁樣嫌棄........................

男爵府

可能離題少少, 仲有樣嘢好過份的, 話說又打風又大雨, 本來約咗同c6阿嫲食飯, 我同c6都冇打算甩底, 都有照去, 後來我先知, 原來99同阿嫲講「打風落雨, 個新抱又大住個肚, 不如叫個仔同新抱唔好嚟食飯, 下次先咯」, 結果阿嫲發爛炸鬧99, 話我同c6即使幾大風大雨都要返, 因為本來我都冇打算唔返, 所以成餐飯我都冇咩嘢, 係後來呢件事傳到返我度, 我就覺得99都識心痛個仔同新抱, 做阿嫲嘅可以咁自私, 自私都算啦, 仲要鬧到好似係我99錯咁, 真係好過份!!!

琥珀宮

EudyptulaMinor 發表於 15-10-5 11:42
我呢胎都未生, 之前佢以為係男b就猛叫我餵人奶, 仲話一定要餵半年以上, 知係女b後就叫我唔好餵咁耐人奶, 佢 ...

唔使理佢,呢d係典型傳統中國女人,想要男孫想到發癲

男爵府

mandy952 發表於 15-10-5 12:08
唔使理佢,呢d係典型傳統中國女人,想要男孫想到發癲
係男曾孫............. 講呢返說話果個係c6阿嫲................

大宅

引用:生仔生女真係有分別!借你個po發洩吓!c6阿

原帖由 EudyptulaMinor 於 15-10-02 發表
c6阿嫲(太99)初初知我有左,聽埋d 3姑6婆講話我似陀仔,即刻話要 ...
你自己做自己既,唔好理佢哋。唔好勞氣傷身體。

首頁

尾頁

跳至