懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:咁你真係要認真同佢傾,我同你處境係有d唔

原帖由 kitcw1010 於 15-10-06 發表
咁你真係要認真同佢傾,我同你處境係有d唔同但類似情況,你可以睇返我之前既post,我雖然人工都係萬零蚊, ...
睇左你之前既post 你情況還要比我差 至少我屋企仲有間房可以比工人住 因為我地兩口子自己住 地方算大 我本身真係唔鍾意做家務 收工又夜無時間煮飯 請個工人真係首選 我唔介意我99上黎監督 因為各種原因都知99唔會自己揍得掂 62長期係大陸住 一個65+長者有乜可能可以揍得掂?我真心想同老公傾好 但琴晚因為呢件事鬧完交 大家心情一定仲未平伏 講咩佢都唔入耳 佢講到賴偉大咁 唔想第時小朋友因為個工人搞到有咩事會後悔一世喎 我真係無哂野講 佢永遠都以最差果方面諗 我性格偏偏同佢掉轉 我永遠樂觀派 唉!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 qqwinnieq 於 15-10-06 發表

原帖由 eugeneyiu 於 15-10-06 發表
但洗唔洗提早一個月黎返定工熟習定?如果到時生左出黎工人突然話唔做都幾麻煩 一時之間個B無人揍

...
要呀~阿媽要教佢有啲咩做,點做。
所以依家開始揾

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

男爵府

引用:因為奶奶年紀大 性格比較霸道唔聽人講 亦超

因為奶奶年紀大 性格比較霸道唔聽人講 亦超級慳家 超級市場買野唔特價唔就黎過期都唔買 洗完碗都仲係唔乾淨 ...
我同你情況差唔多!昨日二公婆去揾工人,但好多姐姐原來都冇new born 經驗,我地三大長老又唔肯頭幾個月入嚟幫吓眼睇住姐姐做嘢!到最後都係唔放心new born 交比姐姐一個人!(因為我地早出門,但最夜收工返到屋企成凌晨12:15am. ) 所以決定咗搵香港衣衣了!!!雖然貴DD, over 咗我地budget, 但安心好多!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+eugeneyiu+於+15-10-06+發表

原帖由 cyffanny 於 15-10-06 發表
我同你情況差唔多!昨日二公婆去揾工人,但好多姐姐原來都冇new born 經驗,我地三大長老又唔肯頭幾個月入 ...
香港ee都係上門揍?只湊小朋友唔洗家務煮飯?請問你去邊間工人agency?可否pm資料

男爵府

引用:Quote:原帖由 cyffanny 於 15-10-06 發表我

香港ee都係上門揍?只湊小朋友唔洗家務煮飯?請問你去邊間工人agency?可否pm資料

...
我在baby kindom 度揾的!不是agent. 要我bb 去他家的!

大宅

我都考慮左好耐,我地好五想請姐姐,本來都系想拎去托兒院,但晚上怕應付不了,加上仲要返工,怕辛苦。最終都是面對現實,請姐姐。

子爵府

回覆:AAda 的帖子

其實姐姐揍得掂new born嗎??

男爵府

引用:其實姐姐揍得掂new born嗎

原帖由 肥豆媽咪 於 15-10-06 發表
賓妹好D, 但印尼姐姐要好長時間教

男爵府

引用:其實姐姐揍得掂new born嗎

原帖由 肥豆媽咪 於 15-10-06 發表
我估完全冇經驗的姐姐,危險D

禁止訪問

回覆:有無人打算請工人姐姐照顧?

別墅

我同老爺奶奶住,最搞笑係我老公忍為奶奶會幫手湊我阿b, 但老爺奶奶退休後好多節目,根本唔多在家,加上年紀有番咁上下,抱一陣個1歲幾既大孫女(一啲都唔肥)都話佢好重,抱到隻手好攰,所以最後都係我自己湊,唯有暫停工作先,好彩我一開始就唔睇好比長輩湊,除非仲係好有活力既長輩啦,如果唔係,自己個心打定個底會好啲😂

大宅

我12月生, 已經請咗40+姐姐, 佢有湊B經驗, 冇老人家可以幫手, 只可以用cam監視住, 雖然多咗個外人, 但係起碼唔洗做家務

大宅

我很多朋友都是請姐姐做家務及照顧長輩及bb,
長輩主要睇頭睇尾

珍珠宮

見朋友好多case都成功 打算請
試下先 我99一定死上黎
所以唔擔心
反而而家3大長老玩野反對我請工人
討厭極至

大宅

小小分享,較長篇,但jm所考慮的問題,我都有考慮過:

其實叫長老湊bb,一定有磨擦,睇你點同佢磨合,大家都要隻眼開,隻眼閉,同唔好多出聲,我同99嘈交嘈到佢走左佬,連個孫都唔理,我2公婆要即刻輪住請假,我用左一年多時間,關係好左好多。我當然都成日有想過請工人,但同上面jm一樣,好怕工人好多問題同多個人在家........一路過唔到呢一關....... 我開頭心態係要求99照顧,又唔想多個人在家,又想慳dd,就要忍。要求人,就要忍下..........

耐左,其實如可以調節到自己,老人家湊的確小d擔心,因為自己孫,一定錫 (我個case係6299可以為左個孫命都唔要),過左一年多,我個bb識好多野,全部都係99教,當然有d生活細節同教法你係會不滿,但唔係嚴重影響深遠,我2公婆都唔出聲。見到bb歲幾沒病過,日日有疏果魚肉菜,打針時又怕佢易病,又煲紅蘿蔔水,又煲金銀花同佢沖涼,仲幫我抹埋屋,我自問自己都做唔到,就算有工人,都未必有呢個心去照顧bb。就算請唔請工人,調節到自己,有個老人家睇住,bb又多個人錫,真係bb福份。

中間,我地都有想過託兒服務,問過資料,如果初生,好多係需要排半年先有位,同埋要睇下佢時間,我問過幾間,佢要9點帶bb去,又唔可以太早,又要就返自己返工時間,同埋每間都得好少位,要就要早d申請。都唔平,價錢可以請到個工人有餘,同理考慮下病菌,如果bb病果時又未必比你帶去。如果萬一公司忙,要食飯,佢唔會通容比你遲接,都有好多問題需要考慮。

男爵府

引用:小小分享,較長篇,但jm所考慮的問題,我都

原帖由 kmbe 於 15-10-06 發表
小小分享,較長篇,但jm所考慮的問題,我都有考慮過:

其實叫長老湊bb,一定有磨擦,睇你點同佢磨合,大家 ...
你D 長老好好啊!我媽咪都好好!但真係唔可以日日來帶小宝宝!但我衣衣放星期日都入來幫我手照顧

公爵府

引用:因為奶奶年紀大 性格比較霸道唔聽人講 亦超

因為奶奶年紀大 性格比較霸道唔聽人講 亦超級慳家 超級市場買野唔特價唔就黎過期都唔買 洗完碗都仲係唔乾淨 ...
有時啲嘢唔係睇你想唔想,而係要睇實際情況同需要。
你老突然改變主意,會唔會係你6299想自己湊b而向你c6發功呀?
你問你c6,唔請工人咁邊個湊?睇吓佢點答

複式洋房

引用:Quote:原帖由+eugeneyiu+於+15-10-06+發表

原帖由 littledot 於 15-10-06 發表
有時啲嘢唔係睇你想唔想,而係要睇實際情況同需要。
你老突然改變主意,會唔會係你6299想自己湊b而向你c6發 ...
其實由頭到尾都無同兩老提及過會請工人 99都講明佢唔揍 因為佢知我實好多野唔岩心水 我同99都心知肚明我唔係咁鍾意佢 不過表面上我地又扮無野 62長期係大陸 因大陸有物業要長期係上面收下租打點下 淨返99一個係香港都知佢悶 但佢既性格實在不宜教小朋友 做事方式就連佢個仔即我C6都唔認同 請工人真係唯一選擇 雖然我知有風險 未必一定請到個好 但最起碼佢做錯野我可以理直氣壯鬧佢 但99如果做唔岩 我點開聲 吞聲忍氣最終都係發洩返係C6度 佢自己辛苦

大宅

eugeneyiu 發表於 15-10-6 20:11
其實由頭到尾都無同兩老提及過會請工人 99都講明佢唔揍 因為佢知我實好多野唔岩心水 我同99都心知肚明我唔 ...

其實2個必須要返工,長老又唔湊,根本沒其他選揀,同意樓上jm所講,你問下你老公邊個湊,佢唔請,叫佢諗掂佢。

我以前都有同老公講過相同問題,因為我講明,我係唔會唔唔返工,如果你確定有人湊先決定生bb,我亦唔介意我出去返工,佢留屋企湊bb.......

複式洋房

我都想用托嬰服務,不過供應太少,好多都冇位

首頁

尾頁

跳至