跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 啵子鱼Ceci 的帖子

其實......我係麗城家長 果日係同仔落去玩. 上次我都有去荃景,因為果邊好似資深D. 不過真係太細啦. 所以都1516.

複式洋房

係羅.好似俾牌仔果個係荃景. 玩letterland phonic matching. 呢個game 係單調d.麗城果個係抽鴨仔,有玩具,呢個互動d.

別墅

引用:我反而覺得荃景果個phonics男老師冇乜愛心

原帖由 mikawong 於 15-10-26 發表
我反而覺得荃景果個phonics男老師冇乜愛心呀!完全冇同我個仔互動,麗城果邊啲遊戲好玩啲。

...
係呀,就係佢,佢都完全唔理我個小朋友

別墅

引用:回覆+啵子鱼Ceci+的帖子係羅.好似俾牌仔果

原帖由 出前小丁 於 15-10-27 發表

係羅.好似俾牌仔果個係荃景. 玩letterland phonic matching. 呢個game 係單調d.麗 ...
收到interview時間未啊。我尋日收到啦。到時候in嗰陣用英文,我哋平時都係同小朋友講廣東話嘅。

複式洋房

舊年都係呢D 時間開始收到通知. 不過要睇自己俾人assign左係NET 定 PUT teacher 做interview. 有機會係用普通話架.

大宅

出前小丁 發表於 15-10-17 11:03
回覆 vvkennis 的帖子

你話上個星期荃景呀? 可能人多地方又唔算大. 不過,有個肥肥地ABC男人都肯同我傾計, ...
肥肥地個個係咪ERIC? 老板娘個細佬。有一次晚上打電話比佢, 佢竟以私人理由拒絕接聽。比我感覺便是高高在上。其實我想講好多學券幼稚園老師好有心, 晚上亦會接聽家長來電, 回覆WATSAPP, 關心小孩。不過要是一心想搵間附近學校學英文, 那便無辦法了。愛心絕對是好一般。

男爵府

回覆:kc_united 的帖子

晚上??即係幾點?
學校過左office hr就無人聽,佢俾左私人電話你?

大宅

回覆:kc_united 的帖子

過左工作時間我都唔會聽客人電話,如果唔係咪冇時間休息?
如喺辦公時間唔聽或唔回就有好問題,老師又好,似我咁見客嘅都好,都應該要放工。我唔使啲老師咁辛苦晚上都follow up寧願佢地抖足精神第二朝照顧我個仔。我個仔啲老師都試過6:30pm先打比我,我覺得已經佢地好好喇。

男爵府

回覆:joyful open day

其實岩岩開學個陣老師隔幾日就打俾我跟進阿仔返學情況,而家就個個星期手册寫feedback,個個月有assessment俾番家長,我都覺得已經好好

複式洋房

回覆 kc_united 的帖子

對.好像叫Eric. 沒有看太清楚他的名牌. 個樣係少少cool.不過傾落ok.
媽咪,我認為這樣太嚴苛.任何人都有他們工作及作息的時間,每個人都有自己的時間表.以前我的上司也是這樣,收工後一堆whatsapp, 唔覆就call.她不用回家陪屋企人是她的事,總不能叫所有人都係咁羅.每天放工後,我也很想關掉手機,回家便陪小朋友.

做為教育工作者都有自己的親人及朋友,工餘時間是他們自己的,如何運用就由他們決定, 接聽與否我都會尊重他們. don't take it for granted.

不好意思可能比較直接, 像對以前工作的火都發了出來.

大宅

引用:回覆+kc_united+的帖子對.好像叫Eric.+沒有

原帖由 出前小丁 於 15-10-30 發表

對.好像叫Eric. 沒有看太清楚他的名牌. 個樣係少少cool.不過傾落ok.
你地過左工作時間都唔聽客電話???急事也不聽?

坦白説,自己及身邊朋友放工後或假日,老闆call我都立即速去聽。尤其是中國人公司。唔聽就真係大獲。不知是否大家工作性質不同呢?

換轉叧一角度想,不是要用心做好每一份工作嗎?他不是打工,他是一間學校代表。或許我窮啦!老闆或客人打比我,我會照工作架。唉!家長們提高要求,尤其是教育。

大宅

若家長們把學校當作一般商營機構, 把自己當作客人, 我想對各方面都唔係咁好!

說實在的, 有關學校的安排, 係咪有必要要即晚解決? 唔可以等到第二日學校辦工時間才去傾?

老師是人, 學校管理層也是人, 也需要休息的時間! 若老闆或客人在你放假及休息時打電話比你, 你內心最真實的反應是什麼?

之前, 聽過另一間小學學校校長分享, Happy teachers, happy children, happy school! 該學校鼓勵老師4點後離開學校, 爭取足夠時間休息, 第二日充滿精神, 開開心心返學教小朋友, 效果是最好的!

複式洋房

認同樓上呀. 如果不是急事, 不用馬上處理的, 讓事情沈澱一下,留待明天處理可能效果更好.

Kc united ,雖然不知你的事情有多急. 你的工作環境,際遇如何. 希望你的事情都得到解決

大宅

係呀,依間學校老師好鐘意同D家長係出面攪活動,但又唔得閒攪學校野,走左果D老師又數校長不是,老師又會得閒add你facebook,comment下你,我真係讀左一年就怕怕....

男爵府

回覆:Choochootrain 的帖子

咁恐怖????
so far我又無咁既情況w

別墅

7號interview啦,有啲咩嘢需要准備㗎?

大宅

引用:若家長們把學校當作一般商營機構,+把自己當

原帖由 KiKo1010 於 15-11-03 發表
若家長們把學校當作一般商營機構, 把自己當作客人, 我想對各方面都唔係咁好!

說實在的, 有關學校的安排, ...
唯有說各人要求也不同。希望你地都能入讀此校啦! 其實都不難入,好快call waiting的。
現在入讀另一間幼稚園好滿意,至少看得出由上至下都是身教學生,用心教學。

Choochootrain    發表於 15-11-5 18:51

大宅

熱血勳章

我想問下大家揀joyful 既原因係咩?

複式洋房

共勉之 養兒一百,長憂九十九. 所有家長都希望仔女入到好學校你的小朋友依家係邊到讀?

複式洋房

回覆 StarfruitBB 的帖子

因為英普語景, 地方大又乾淨, 近, 最主要係open day感覺良好. 小朋友去完又鍾意.

首頁

尾頁

跳至