自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

狐朦 發表於 15-10-30 02:44
咩人就諗咩野。唔好上心。
其實隻玉鐲婆婆多年前在街市檔口買,買左幾千元,肯定被騙錢居多.
不過婆婆好愛隻玉鐲,得閒睇下睇下,她知自己有病,可能時日無多,時時話去街市搵檔主除左佢

不過幾年來都無帶過她去除,尤得佢

公爵府

channin 發表於 15-10-30 02:53
【本報訊】聯合醫院內科及老人病房一名男病人去世後,女兒望取回其手上遺物玉戒指留念。一名男健康服務助理 ...
我信妳
唔使理其他人講咩

lovelybaby2015    發表於 15-10-30 08:03

別墅

剛剛睇番聯合個男工偷死者介子,先知原來去世者在醫院有姑娘點算財物

家人可申請取回

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:channin 的帖子

我無經驗,既然你婆婆咁緊張隻鐲,你向佢老人家講聲,就算佢昏迷,聽到你把聲,佢會安心d 架。我諗可以向護士提出請佢地試下除,如果唔得,扑斷佢留為紀念都好。保重!

bebe12hk    發表於 15-10-30 03:31

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

引用:Quote:原帖由 myaisha0435 於 15-10-30 發

原帖由 狐朦 於 15-10-30 發表
我諗樓主係想隻手鈪完整地留底記念。我又睇唔到佢有衰野喎!唔好咁諗人啦!

...
同意,希望完整也好,斷了也好,作為記念,失去就遺憾了。

但都唔識,幫推

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:婆婆在醫院病危,手上玉鐲.想除下留念..怕逝世後更難除

信你 但婆婆手腫好難除 咁唔好夾硬除喇 到時再算啦

大宅

channin 發表於 15-10-30 02:39
我都想到...有人覺得我似在謀財

但不是

問下醫院有無什麼程序可取回老人家財物
事前同其他長輩商量左先
取回或不取回
而取回又如何處理
誰人保管。。。

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆:婆婆在醫院病危,手上玉鐲.想除下留念..怕逝世後更難除

樓主,你參考下以下呢個方法丫,我唔識po條片,你copy網址睇,希望幫到你
http://m.youtube.com/watch?v=fPdlrjFGYBI
如果可以完整保存番你婆婆最愛嘅玉鐲,佢一定會好安慰,無論點都好,樓主要堅強呀,祝福你同你婆婆

sixfourtoo    發表於 15-10-30 09:47
virgokaren    發表於 15-10-30 05:41

伯爵府

樓主唔駛擔心,萬一婆婆...醫院一定通知你地見佢,到時當面同姑娘講要取回呢隻鈪(指住),應該唔會無咗!

大宅

我除玉鐲會係手套個保鮮袋⋯個袋穿過隻鐲之後跣隻鐲出黎 但你婆婆如果手太腫我唔知咁仲得唔得啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我都想到...有人覺得我似在謀財但不是你無

原帖由 channin 於 15-10-30 發表
我都想到...有人覺得我似在謀財

但不是
我明白的,我嫲嫲死前説過把手上玉鐲給我,在它彌留時,在長輩同意下打碎脫下,我媽媽去玉石鋪打磨做了幾個吊咀,廿多年來一直在我隨身袋內。
玉鐲其實價值不高,其實也唔需要去估樓主因為貪心而想快些脫下,現在唔除下唔通等老人家一行咗一邊喊一邊除咩,不要想太多!

子爵府

我都覺得樓主想留紀念。
樓主,

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

到時搵護士幫手 , 佢地有辦法

禁止訪問

回覆:simple430 的帖子

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

搵護士幫你,應該除得到;
我做左咁多年都無試過要敲斷,你放心,有辦法除到!

男爵府

減齡達人勳章

之前我婆婆到係咁,隻手都腫哂
醫生應該會同屋企人講要除左去
因為腫哂cool住佢品好,如果除唔到
醫生會用佢方法幫婆婆整斷佢

子爵府

多年前一間玉器店用膠袋套住我媽隻手,反方向就滑左隻玉燭出來

試試啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

引用:Quote:原帖由+channin+於+15-10-30+發表我

原帖由 狐朦 於 15-10-30 發表
咩人就諗咩野。唔好上心。

伯爵府

盡力而為
問心無愧

首頁

尾頁

跳至