自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:一向我簽卡都是儲分換簽帳額或coupon, 而去

原帖由 joyson 於 15-11-06 發表
一向我簽卡都是儲分換簽帳額或coupon, 而去旅行就會搵淡季平機票。

其實應該換錢,定係換飛行里數抵d?
我之前都將建行30幾萬分換晒miles,儲多d先換抵d因為有手續費的,我年年旅行都係miles換機票,但想換心水日期要預早成年,我9月已經換左出年7月去日本機票3張

公爵府

joyson 發表於 15-11-6 08:09
一向我簽卡都是儲分換簽帳額或coupon, 而去旅行就會搵淡季平機票。

我出門多,揀換飛行哩數,冇計過邊樣抵,只係見一定用得著

旺季係可以用 mileage 換機票嘅,如果換得到,當然抵過買。我今年好彩換到聖誕同舊曆年去札幌嘅機票,呢 d 日子自己買機票要過萬,用 30000 咪換到當然抵到爛,不過問題係旺季機票好難換,咁搶手嘅地方,要早一年換定,如果你出門習慣即興,咁未必啱你

大宅

回覆:簽信用卡儲積分,換錢定換飛行里數?

hsbc,今年仲係1cash dollar換15里,我用5萬4千里x2換左2張馬爾代夫直航來回premium economy,如果換coupon只換到3600x2,而SQ轉機同CX直飛econ來回一人都要近萬同過萬。

翡翠宮

引用:hsbc,今年仲係1cash dollar換15里,我用5萬

原帖由 ImaNewbie 於 15-11-06 發表
hsbc,今年仲係1cash dollar換15里,我用5萬4千里x2換左2張馬爾代夫直航來回premium economy,如果換coupon只 ...

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 claudia 於 15-11-06 發表請

原帖由 stagea 於 15-11-06 發表
我唔知架,我用$2一里問下,乜無架?你個張咭幾錢一里?
DBS新卡promo (古天樂果張)有$2 =1AM
HSBC Signature Visa 星期五簽,又中自選類別,
計番有$1.2=1AM
即使唔係星期五,只要中自選類別都有$1.85=1AM
係其中一張個人覺得比較易儲的卡
但匯豐要加$300annual membership fee for Mileage Programme,真係儲夠RC去換AM先一次過換就抵啲

另外去某啲餐廳食飯埋單都可以儲AM, 上openrice可搵到詳情

卜酒店如用Experdia 又可以儲AM

好易儲~

伯爵府

熱血勳章

引用:hsbc,今年仲係1cash dollar換15里,我用5萬

原帖由 ImaNewbie 於 15-11-06 發表
hsbc,今年仲係1cash dollar換15里,我用5萬4千里x2換左2張馬爾代夫直航來回premium economy,如果換coupon只 ...
超抵

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

木土土 發表於 15-11-6 08:48
你計3萬里換去日本韓國,我張卡8分換一里,即係用24萬分,通常銀行最好也是2萬分換$100 cash,咁24萬分即係 ...

3萬里換是否已經全包連稅? 順祝你順風, 玩得開心!

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:木土土+發表於+15-11-6+08:48+你計3

原帖由 Jasber 於 15-11-06 發表
3萬里換是否已經全包連稅? 順祝你順風, 玩得開心!
當時稅另計啦。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Miss.Hui 發表於 15-11-6 09:07
HSBC Signature Visa 星期五簽,又中自選類別,
計番有$1.2=1AM
你咁講, 我明白了...我上次買過手袋R網, 話HK$3蚊一里, 我就用左老公張DBS咭找數, 咁計咪好易儲到

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

siuying705 發表於 15-11-6 08:52
首先是冇2蚊一里咁平
第二係,假設2蚊一里,咁15000里係要30000蚊,唔係7500

...

有JM介紹以下新咭有HK$2一里....

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:Miss.Hui 發表於 15-11-6 09:07 DBS

你咁講, 我明白了...我上次買過手袋R網, 話HK$3蚊一里, 我就用左老公張DBS咭找數, 咁計咪好易儲到 ...
DBS新卡promo先有咁抵~
我出卡時係頭2個月簽的$4800先有兩蚊一里
其後就轉番正常,少啲
呢啲新卡Promo 簽完左迎新,我就唔用ga la

要玩AM 可以複雜到好複雜,千變萬化
亦有blogger寫blog教人最新優惠儲AM
Search 下都好易搵到優惠

琥珀宮

Miss.Hui 發表於 15-11-6 09:25
DBS新卡promo先有咁抵~
我出卡時係頭2個月簽的$4800先有兩蚊一里
其後就轉番正常,少啲
好呀! 多謝你咁清晰既回答, 我要做一個慳家C9...

水晶宮

我換飛行里數

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:siuying705 發表於 15-11-6 08:52 首

有JM介紹以下新咭有HK$2一里....
渣打Worldmiles迎新簽$8千有8000AM
要係渣打全新客戶
即係1蚊1里

琥珀宮

Miss.Hui 發表於 15-11-6 09:34
要係渣打全新客戶
即係1蚊1里
吓...我無渣打咭咪可以申請...

大宅

回覆:簽信用卡儲積分,換錢定換飛行里數?

AE CX Elite迎新三蚊里。
睇落不夠人多,但俾你賺最多四萬里。即係簽夠十二萬先用得盡。
我幾滿意。

大宅

引用:Quote:原帖由 stagea 於 15-11-06 發表有JM

原帖由 Miss.Hui 於 15-11-06 發表
要係渣打全新客戶
即係1蚊1里
抵呀

珍珠宮

引用:一向我簽卡都是儲分換簽帳額或coupon, 而去

原帖由 joyson 於 15-11-06 發表

我換過澳洲gold coast + 開恩茲,
年初一飛北海道+東京,仲要係情人節+雪祭,
—家3口暑假去高雄,懇丁。
bb時—家3囗復活節去星加坡。

係星加坡補bb機票錢。以上機票最少值4萬,咁你話換cash定機票抵?

首頁

尾頁

跳至