跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 hk_woman68 於 15-11-22 發表

原帖由 mrshearn 於 15-11-22 發表
請問可否講一下點解你會覺得OP制度有D不公呢?好想知道啊,謝謝!
我个女考全A, 如果净系个人评分, 佢应该有OP 1, 但因为要计埋学校的总成绩, 佢间公校虽然都属QLD前10名学校, 但因为高分唔多, 拉低学校总总平均分, 所以佢得个OP 3, 好彩佢有申请政府申请个奖学金系睇个人成绩, 所以佢攞到 full scholarship, 但就攞唔到UQ 个scholarship, 因为UQ 个scholarship要有OP 1 先得。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mrshearn+於+15-11-22+發表請

原帖由 hk_woman68 於 15-11-22 發表
我个女考全A, 如果净系个人评分, 佢应该有OP 1, 但因为要计埋学校的总成绩, 佢间公校虽然都属QLD前10名学校 ...
勁爆叻女,我真的好虛心求教你教養孩子之道啊🙏

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+hk_woman68+於+15-11-22+發表

原帖由 candyaust 於 15-11-22 發表
你講我?我報左另一間P-12啦,但仲1516要唔要報埋BGS😂
死啦,我好無知呀,請問P-12同BGS是什麼?

子爵府

引用:Quote:原帖由+mrshearn+於+15-11-22+發表請

OP多2年就冇啦。
其實ATAR 校內評分公唔公平都好,都係避唔到架啦。除非係IB? 但我又唔清楚嗰隻點計分,同 ...
請問什麼是IB呢?我仔仔明年(2016)讀prep, 屋企附近的豆泥私校,請問有什麼分別㗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由+candyaust+於+15-11-22+發表

Candyaust, 系呀, 我果d学生们都系一出世就报了喔, 你心大心细, 阵冇位你就知。。。。

...
請問一出世就要報果D係乜學校?咁搞法咪同香港無分別囉?

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我个女考全A, 如果净系个人评分, 佢应该有OP 1, 但因为要计埋学校的总成绩, 佢间公校虽然都属QLD前10名学校 ...
好勁

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+candyaust+於+15-11-22+發表

死啦,我好無知呀,請問P-12同BGS是什麼?
P=prep, 12= year 12

BGS=Brisbane grammar school

有錯請更正

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

引用:Quote:原帖由+mrshearn+於+15-11-22+發表死

原帖由 goosema 於 15-11-22 發表
P=prep, 12= year 12

BGS=Brisbane grammar school
多謝鵝媽媽指教

翡翠宮

OP多2年就冇啦。
其實ATAR 校內評分公唔公平都好,都係避唔到架啦。除非係IB? 但我又唔清楚嗰隻點計分,同 ...
IB唔係間間有麻?!

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+goosema+於+15-11-22+發表P=p

多謝鵝媽媽指教
唔客氣啦

但我都唔清楚IB,聽就聽得多

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

引用:Quote:原帖由 hk_woman68 於 15-11-22 發表

請問一出世就要報果D係乜學校?咁搞法咪同香港無分別囉?
咪果间BGS=Brisbane grammar school 咯

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

咪果间BGS=Brisbane grammar school 咯
唔該曬,咁請問你知不知什麼是IB呢?

男爵府

唔該曬,咁請問你知不知什麼是IB呢?
唔知喔, 我个女来澳洲读 year 6 开始

男爵府

回覆:hk_woman68 的帖子

IB -- International Baccalaureate

网址:
http://education.qld.gov.au/parents/school-life/special-programs/ib.html

子爵府

引用:IB+--+International+Baccalaureate网址:+h

IB -- International Baccalaureate

网址:
唔該曬你就好啦囡囡咁叻,真係安樂曬

大宅

回覆:Brisbane 高中學制疑問

我忙左成日,好彩樓主嘅問題已經被解答晒😂。

大宅

Candyaust, 系呀, 我果d学生们都系一出世就报了喔, 你心大心细, 阵冇位你就知。。。。

...
因為我去睇過,都係鍾意我地報咗嗰間多d。但「名牌」哩樣嘢⋯ 真係好易令人著迷。

子爵府

引用:我忙左成日,好彩樓主嘅問題已經被解答晒&#

我忙左成日,好彩樓主嘅問題已經被解答晒😂。
唔該曬各位jm嘅耐心解答,使我無咁茫無頭緒

男爵府

candyaust 發表於 15-11-22 21:15
因為我去睇過,都係鍾意我地報咗嗰間多d。但「名牌」哩樣嘢⋯ 真係好易令人著迷。

...
都係“鵝媽媽” 果句 -- “一心一意” 啦

goosema    發表於 15-11-23 05:32

男爵府

唔該曬你就好啦囡囡咁叻,真係安樂曬
其实你个小朋友得4岁, 唔需要甘早准备。 我教中文果d 学生都系第三代移民, 父母系度出世成长, 佢d 帮小朋友报左BGS, 但小学都系读屋企门口的公立小学, 升中学时先入BGS, 当然, 小学阶段小朋友课外有学好多野: 乐器同中文,仲有合唱团啦, 童军啦。。。 我见小朋友日程都好满。

首頁

尾頁

跳至