樓市動向

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

lovebubu 發表於 15-12-5 01:06
如果想抽新居屋,要申請左張証明先,定抽中左先申請都得?
如果抽唔到咪即係要1年內買到2手先得?

申請時就要交綠表資格證明書了,收到風有新居屋抽就申請啦,好似3個星期會收到。
如果抽唔到,1年到期可以申請延期1次,但係如果1年内無用嚟申請抽過居屋,或者抽中有得揀樓而放棄,就無得延期。

別墅

引用:請問各位,pass左審查想買二手居屋,有咩手續

原帖由 lazygigi 於 15-11-22 發表
請問各位,pass左審查想買二手居屋,有咩手續?另外,按揭方面,睇中左嘅單位係15年樓,咁係咪要10年內供晒??批按 ...
點樣知道pass審查呀?禁快知道架咩?

翡翠宮

ccchinggg 發表於 15-12-20 23:56
點樣知道pass審查呀?禁快知道架咩?

我見完主任,大約1個月就收到信話審查通過咗,等待配屋。

大宅

回覆:買二手居屋

如果睇中嘅居屋已over25年樓齡,綠表資格,請問最多可以借到幾多成?供款年期會短左?

翡翠宮

ssshk 發表於 15-12-29 00:00
如果睇中嘅居屋已over25年樓齡,綠表資格,請問最多可以借到幾多成?供款年期會短左?

...

最多借9成半;我買咗15年樓齡做到25年,25年樓齡可能供款期會短啲……

別墅

引用:15年樓係做到25年,我7月買咗就係15年樓齡

原帖由 lyh80115 於 15-11-23 發表
15年樓係做到25年,我7月買咗就係15年樓齡,三間銀行都批到25年。
按揭審批要睇收入、資産同負債;簽約前可 ...
請問點樣先可預計到每月供款幾錢?見到好多屋網都有提供按揭計算機,但真係唔係好識用,我預買4百萬頭嘅樓,做9成按,咁手續費等要幾多,每月供款又幾多呢?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 lyh80115 於 15-11-23 發表15

原帖由 0902 於 16-01-11 發表
請問點樣先可預計到每月供款幾錢?見到好多屋網都有提供按揭計算機,但真係唔係好識用,我預買4百萬頭嘅樓 ...
四百萬的話,月供15523,印花稅90000,佣金40000,零碎費用約1500,律司費約8000。
銀行做按揭有1%回贈即36000。

別墅

lyh80115 發表於 16-1-11 21:24
四百萬的話,月供15523,印花稅90000,佣金40000,零碎費用約1500,律司費約8000。
銀行做按揭有1%回贈即36 ...
請問按揭年息係咪每間銀行都一樣架? 因為聽人講話要間屋0既正確地址先可以做到估價, 有咩分別呢? 因為真係唔明白想問多D資料, 麻煩晒!

翡翠宮

0902 發表於 16-1-12 12:04
請問按揭年息係咪每間銀行都一樣架? 因為聽人講話要間屋0既正確地址先可以做到估價, 有咩分別呢? 因為真係 ...

而家都係2.15%利息,估價要提供詳細地址、折扣率。

別墅

引用:Quote:0902+發表於+16-1-12+12:04+請問按揭

原帖由 lyh80115 於 16-01-12 發表
而家都係2.15%利息,估價要提供詳細地址、折扣率。
咁估左價計按揭係咪會有唔同架?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

請問申請綠表資格證明書既同時,對配房有冇影響?會不會暫停派屋? 如果係申請綠表資格證的時間,有冇可能會派屋?
定係再申請購買資格證明,先會暫停配屋?

大宅

引用:Quote:原帖由+0902+於+16-01-11+發表請問點

原帖由 lyh80115 於 16-01-11 發表
銀行做按揭有1%回贈即36 ...
4百萬可以買私樓啦
居屋都咁貴?

翡翠宮

amonyee 發表於 16-1-12 23:24
請問申請綠表資格證明書既同時,對配房有冇影響?會不會暫停派屋? 如果係申請綠表資格證的時間,有冇可能 ...

申請咗綠表資格已經暫停……

翡翠宮

0902 發表於 16-1-12 19:32
咁估左價計按揭係咪會有唔同架?

睇你做幾成按揭啦,按到盡9成,估唔足就要補差價。

男爵府

回覆:lyh80115 的帖子

申請緊,又未批綠表資格時,已暫停嗎?

翡翠宮

amonyee 發表於 16-1-13 21:47
申請緊,又未批綠表資格時,已暫停嗎?

咁講,公屋審查通過咗,任何時候可以申請綠表資格,申請後大約半個月收到綠表資格證明書,公屋輪候就會暫停。
證明書1年有效,畀埋張form可以隨時取消;取消或過期都唔可以再申請,要等公屋上樓。

別墅

引用:Quote:0902+發表於+16-1-12+19:32+咁估左價

原帖由 lyh80115 於 16-01-13 發表
睇你做幾成按揭啦,按到盡9成,估唔足就要補差價。
請問居屋要通過壓力測試嗎?同埋平時地產貼出黎嘅盤正常有冇得傾價大約可以減到幾多%呢?

男爵府

回覆:lyh80115 的帖子

唔好意思,如果房置已經預派左公屋,而又接受左呢個預派,但實質公屋未住得,因為未起好,要起好先可簽合約。
呢段等佢起好拎匙之間,可以申請綠表嗎?
如果申請左綠表資格,到最後又買唔到,係咪照去起好時入住就ok? 之後又想買綠表二手時,又再申請綠表資格?
謝謝

伯爵府

引用:Quote:原帖由 lyh80115 於 16-01-13 發表睇

原帖由 0902 於 16-03-02 發表
請問居屋要通過壓力測試嗎?同埋平時地產貼出黎嘅盤正常有冇得傾價大約可以減到幾多%呢?

...
綠表通常唔使過壓測,睇你咩屋,最多上到95%,但你要注意嘅係2000前可買的,只能做23年以下按揭,2000後的通常可做25年。假如你買210萬屋,最盡分23年,比10%,一個月要供9千幾蚊。而呢個價錢係市區只能買到480或以下嘅公屋,或者係Y型公屋款嘅“居屋“。新型居屋400呎要300萬或以上。如果你揾到個好AA,佢又知你唔急,咪幫你試下價,如果無相熟,你可能睇完都唔開胃。放出來平幾多?靚盤比你平到10%都已經執到,殘到甩皮果啲可能先平得十零萬上房處查下成交比較下實際啲。

如以上有錯請指正,我都係問AA先知,可能有偏差。

伯爵府

480#呎#

漏左字

首頁

尾頁

跳至