婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:與4個姑奶 單單打打!長篇

如果可以搬就早走早著,你奶奶冇必要一定要體諒你們一家三口!多人住一定多什物,奶奶係屋主有權不滿,你吾開心可以理解,但你買大件物件,不是放響自己房,禮貌上應該同99單聲至買,尤其佢係一個甘介意屋企多野既人

伯爵府

只可以講你太傻了真係聽老公講
比我都覺得阿媽比人蝦

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

好難睇,咩照早、屋k…

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-25 12:01
Janetboyyan    發表於 15-11-24 23:46
MNJ    發表於 15-11-24 23:43
小巴小巴    發表於 15-11-24 23:26

男爵府

寄人離下,吾可以有底線

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:好難睇,咩照早、屋k…

原帖由 babyhoi 於 15-11-24 發表
好難睇,咩照早、屋k…
除左個 ! ,無其他標點

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:美之選468 發表於 15-11-24 17:53 屋

原帖由 依晴媽媽 於 15-11-24 發表
系屋k系奶奶 !我地一直都尊重佢 我只系覺得 有左小朋友 d野一定系多左 連呢d 都接受唔到 我點住落去 小朋 ...
明白小朋友一定多野,既然唔夠住,你地應該搬。

大宅

唔明點解要1次買咁多 3 包都夠啦

大宅

大家講得岩 唔應該叫老人家改變生活模式.系我地錯左,有左小朋友大家都一心為佢,好多地方無照顧到!可能大家都比怒氣遮盖住所有野.我會同老公商量搬走.我從来都唔打野上fb,系老公叫先打.多謝曬大家意見!

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-25 12:02

子爵府

樓主,以後唔好咁聽老公話,將d家事擺上fb無補於事,經一事長一智

大宅

如果樓主唔係新抱,係自己仔女,擺多左野喺廳,仍然會比屋主話嗎?個廳唔係一家人共用?放一件二件都唔得?

公爵府

引用:我同6299一起住!99系一個少少野多左 就唔

我同6299一起住!99系一個少少野多左 就唔岩佢心意 覺得所有野都阻住佢甘!連張凳都唔可以 挨住牆身 怕整花 ...
可以的話搬啦
如果間屋係99,佢真係大晒

男爵府

你老公玩你?要打仲乜唔用佢自己account?你又咁傻聽佢點。
樓主,我自己住,每次都係買一包片咋,你可能覺我戇居咪成日要買?但我情願兩星期拎一次都唔想阻住晒地方,又唔係冇得買。
而三輪車呢啲真係好佔地方,新抱同奶奶本身就係天離,佢稍稍黑面,藐你都令人勁㷫,但也要想想自己點解令人咁做。
不是退讓/遷就,同一間屋,唔好講咩寄人籬下 ,但都盡量唔好麻煩其他人。

happywindy    發表於 15-11-25 00:53

侯爵府

搬走就最好,到時買咩都唔洗理人點諗

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

我的育兒心得勳章

你老公同推你去死無咩分別,咁大個人,佢唔識出聲處理架咩!

伯爵府

畀面勳章

引用:好了 大姑9 夜晚反屋企同佢呀媽傾 我地就特

好了 大姑9 夜晚反屋企同佢呀媽傾 我地就特登出街食 !傾成點唔知 只知道 今日fb 2姑奶post 要感恩父母養育 ...
我都明白有時可應尿片特價,可能會買多左,但其實係你地兩公婆無手尾在先,又今晚又聽朝(你無標點符號我睇到我花,我唔知有無理解錯。)但我自己本人都係好鐘意屋企整齊既人。如果將d野周圍飛周圍擺,我都會即刻去執番好去。

但事實係你同你老公無手尾在先,你地又唔知點解要擺上fb。。。。呢下神奇。
甘姑奶單打番你。其實有咩出奇?

男爵府

引用:大家講得岩+唔應該叫老人家改變生活模式.系

大家講得岩 唔應該叫老人家改變生活模式.系我地錯左,有左小朋友大家都一心為佢,好多地方無照顧到!可能大 ...
其實家事真係唔好放fb,一來似公審,因為d人識你屋企人,又比你d姑奶睇到,邊個唔岩都好對方一定火遮眼。

男爵府

mychungyi 發表於 15-11-24 21:47
如果樓主唔係新抱,係自己仔女,擺多左野喺廳,仍然會比屋主話嗎?個廳唔係一家人共用?放一件二件都唔得? ...
講真佢奶奶無問題,我估佢屋企最多七百呎,,廳有幾大?唔好話係新抱,就算係仔女,甚至自己都唔會買8包尿片咁多,同埋買3輪車啦。我老公都曾想買架3輪車俾細仔踩,我都嫌阻地方唔俾佢買啦。唔係必需品

大宅

樓主,同99住真係要超忍讓地無底線地一直忍到你可以搬果日為止!
易地而處,第日有幸你做99時都唔想日日有個家嫂同你黑住咁面生活,何必呢!

我同99住過,坐月後唔夠半年已經要走,當時我同99係三日一小嘈7日一大嘈,總之日日都總係有啲野可以睇對方唔順眼,我岩岩生完朋友後探我買左約7包片片,我99當住我朋友面前黑面話:邊有位擺呀!又有一次朋友訂左張high chair送比我,送貨哥哥門都未入我99已經黑曬面,哈!而家唸番起都覺得好笑,果時我每日放工番到屋企就會見到張high chair就咁「浪」左係張bb床上面,有時就「浪」張學行車上去,仲要係個轆向住bb床果隻,真係好嘔血架

大宅

爸B勳章

樓主,有必要要買八包尿片響屋企嗎?
我平時都是買一包,剩返半包時再入一包貨
我自己一家住都嫌阻位😆
有時有d玩具未必一定要買,買前有冇同屋企商量需唔需要?有冇位擺?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雖然你有左小朋友, 但你都要分清楚邊個主場架(唔好話咩一家人應該互相包容, 現實通常係比較殘酷, 尤其99唔係你媽媽, 你應有自覺)
同埋唔好覺得有左小朋友, 就個個都要遷就你先係岩, 都要諗下自己有無影響到人地既生活空間
你99係屋主, 佢唔鍾意屋企多雜物, 我覺得無問題喎, 可能我都係鍾意屋企整齊既人, 太多雜物我會好炆
唔知你99屋企幾大, 4個姑奶嫁晒未?
但香港住宅通常都係幾百呎, 擺8包片講真幾阻訂, 仲有3輪車? 新燙斗係座地式?
全部加埋勁阻訂喎, 難怪你99唔like的
姑奶維護99好正常, 我做女我都一樣, 邊個蝦我媽, 我會10倍奉還添

首頁

尾頁

跳至