3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:hannalam 發表於 15-11-24 18:09 我

原帖由 emignow 於 15-11-25 發表
想問你仔仔幾大?
我仔3歲 22lbs, 85cm .....低於生長線, 你係醫生要求驗染色體???
試下叫兒科轉介,我唔知佢地肯唔肯

公爵府

回覆:hannalam 的帖子

咁有冇話要點做先可以肥d

大宅

引用:咁有冇話要點做先可以肥d

原帖由 hoganbaby 於 15-11-26 發表
咁有冇話要點做先可以肥d
無啦,遺傳科一啲都唔care長唔長得大,淨係好緊張如果我再生驚又發生基因問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

點都係找到原因先可以幫到佢地

大宅

引用:點都係找到原因先可以幫到佢地

原帖由 大聲公 於 15-11-27 發表
點都係找到原因先可以幫到佢地
我都咁諗,但醫生講到就算無呢個基因結果,要follow up既野都係照樣。我都好無奈,完全唔helpful

子爵府

我都想睇,應該點同醫生講?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

揾到問題根源,先可以解決問題,希望你小朋友健康。加油吖。

大宅

引用:揾到問題根源,先可以解決問題,希望你小朋

原帖由 haha748494 於 15-11-28 發表
揾到問題根源,先可以解決問題,希望你小朋友健康。加油吖。
謝謝妳。希望真係遇到個似樣既醫生

大宅

引用:我都想睇,應該點同醫生講?

原帖由 喵仔 於 15-11-28 發表
我都想睇,應該點同醫生講?
我都唔知呀,或者同醫生直接講想排遺傳科。有無其他jm有經驗分享

民房

我想請問冇啦啦點check?我仔依家都係2歲,重量同高度一直係生長線最低果條,好多個月冇重過同高得好慢。。。

大宅

引用:我想請問冇啦啦點check

原帖由 HHayden 於 15-12-02 發表
我想請問冇啦啦點check?我仔依家都係2歲,重量同高度一直係生長線最低果條,好多個月冇重過同高得好慢。。 ...
我仔當年兩歲咩都發展慢才轉介到CAC,那兒醫生覺得我仔似RSS某種遺傳病才轉介到遺傳科

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

原來仲有咁既原因架,希望可以好快就解決問題

大宅

引用:我想請問冇啦啦點check

原帖由 HHayden 於 15-12-02 發表
我想請問冇啦啦點check?我仔依家都係2歲,重量同高度一直係生長線最低果條,好多個月冇重過同高得好慢。。 ...
發展慢去左CAC,跟住醫生見仔外型似rss所以轉介去遺傳科

別墅

引用:我個奀仔一直好奀,生長緩慢,一直唔開胃,

原帖由 hannalam 於 15-11-24 發表
我個奀仔一直好奀,生長緩慢,一直唔開胃,原來染色體異常,22q11缺損。雖然仍然要等一年至有結果去判斷父 ...
你仔都叫做check到咩原因奀,有解決方法。

我個都在QE遺傳科跟緊,依+仔都2⃣️嵗半了,體重又係未掂過生長線。查咗咁耐都未知咩原因。都唔知係好事定壞事?

大宅

引用:Quote:原帖由 hannalam 於 15-11-24 發表我

原帖由 him2011 於 15-12-12 發表
你仔都叫做check到咩原因奀,有解決方法。
遺傳科醫生話無得treat,只係得個知字喎@@\' 。咩轉介都唔肯做。我仔今年已經六歲了,過左四年才有少少眉目。我只能說,搵唔到係好事,證明基因異常唔太嚴重或抑或根本無事。搵到既就要積極去面對!大家要一齊加油!!

禁止訪問

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:Quote:hannalam 發表於 15-11-24 18:09 我

原帖由 emignow 於 15-11-25 發表
想問你仔仔幾大?
我仔3歲 22lbs, 85cm .....低於生長線, 你係醫生要求驗染色體???
請問點先可以轉介去見糖3養師?
我仔2歲半。。85cm..22磅。。
出世到而家都未掂過任何1條生長線
谷極都唔肥。。全班最細粒

複式洋房

回覆:我個奀仔奀之謎終於解開

我囡又係好細粒,15個月得7.2kg,已經確診左咩病,又係關基因事,醫生已經轉介左遺傳科,但而家仲未有期!今個月6號就去CAC做test,睇下遲緩左幾多⋯

大宅

畀面勳章

oocholeoo 發表於 15-12-24 23:15
請問點先可以轉介去見糖3養師?
我仔2歲半。。85cm..22磅。。
出世到而家都未掂過任何1條生長線
我自己約營養師JA~ 我去左養和睇, 佢話3歲每日最少要飲420ML 奶, 另加午餐, 晚餐同少少下午茶

大宅

畀面勳章

supercass 發表於 16-1-4 17:57
我囡又係好細粒,15個月得7.2kg,已經確診左咩病,又係關基因事,醫生已經轉介左遺傳科,但而家仲未有期! ...
CAC 係咪要轉介唔可以自己約嫁?

首頁

尾頁

跳至