婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:切除甲狀腺腫瘤手術

我左邊有個3.2cm嘅瘤,都好大個,抽針報告未有,不過,無論良性或惡性,我都想割咗佢,因為真係好大個.....

大宅

引用:我左邊有個3.2cm嘅瘤,都好大個,抽針報告

原帖由 MrsKong 於 15-12-29 發表
我左邊有個3.2cm嘅瘤,都好大個,抽針報告未有,不過,無論良性或惡性,我都想割咗佢,因為真係好大個..... ...
我6cm吖

大宅

引用:我明天做而家其實內心好鬼驚 +

原帖由 Zoto 於 15-12-28 發表
我明天做
而家其實內心好鬼驚
加油!

象牙宮

我對 甲狀腺腫瘤 沒 認知, 想在此交流下。

割之前, 你們有冇做, 超音波, 抽針化驗?

my case,
檢血, 超音波, 抽針 甲狀腺腫左, 抽了二次, 報告內有東西, 惡性/ 良性不知。
我對醫生沒信心, 不敢動手術。

一月又再去抽針。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:我對+甲狀腺腫瘤++沒+認知,+想在此交流下。

原帖由 333s 於 16-01-01 發表
我對 甲狀腺腫瘤 沒 認知, 想在此交流下。
jm 抽針點會唔話俾你知惡性定良性吖!你去邊度睇架

象牙宮

abigailhk 發表於 16-1-1 13:06
jm 抽針點會唔話俾你知惡性定良性吖!你去邊度睇架

2 次抽針... 發現有異物。

我問医生,
1. 割有什么后果? 佢有說...切1/2
2. 不割又如果?
3. 割了成功率多少? 有風險, 好多神經線。
4. 是惡/良 又唔多確定。 ee oo

見佢 (醫生超年青)... 心不安的。 主觀上, 我 fell 左, 對方反應 "求其"。
腦只是想, 至少我都要知吧, 死/ 活都知咩事吧。
我想觀察... 排期. 1月28 就再抽, 望遇上認真醫生。

我一甲狀腺, 被轉去博愛醫院。 你呢? 切1/2? 原因?

求其醫生, 我遇得可能多... 牙醫, 皮膚, 甲狀腺, .醫生。。中醫, 西醫.

政府有好醫生的, ... 差的也多。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我昨天切割咗左邊甲狀腺喇!依家呑口水有啲痛,其他都冇問題!

大宅

引用:我昨天切割咗左邊甲狀腺喇!依家呑口水有啲

原帖由 MrsKong 於 16-01-01 發表

大宅

引用:我昨天切割咗左邊甲狀腺喇!依家呑口水有啲

原帖由 MrsKong 於 16-01-01 發表
你小心傷口唔好掂水

大宅

引用:Quote:原帖由+MrsKong+於+16-01-01+發表我

原帖由 abigailhk 於 16-01-01 發表
你小心傷口唔好掂水
謝謝關心!我剛剛出院了!

傷口有少少痛,不過,個人有啲浮下浮下,雖然貼咗防水膠布,醫生都叫我去salon洗頭,唔好自己洗喇!一星期後覆診。

男爵府

我尋日都出左院
Everything fine 係喉嚨仲痛
明天會去拆線,到時候先知條手術痕係點
(而家唔敢裝)

大宅

回覆:Zoto 的帖子

我做完全割都2星期多,但觉得呢排冇咩胃口。而且成日觉得喉嚨好似有舊野頂住頂住咁,食少少野就想呕咁。搭完車就好似暈車浪咁,想呕想呕。唔知有冇人好似我咁。

大宅

引用:我做完全割都2星期多,但觉得呢排冇咩胃口

原帖由 亞古豬媽 於 16-01-02 發表
我做完全割都2星期多,但觉得呢排冇咩胃口。而且成日觉得喉嚨好似有舊野頂住頂住咁,食少少野就想呕咁。搭 ...
我都冇咩胃口,食嘢要細細啖,慢慢咀嚼完先可以吞,我想趁呢個大好機會減肥!

大宅

引用:Quote:原帖由 亞古豬媽 於 16-01-02 發表我

原帖由 MrsKong 於 16-01-02 發表
我都冇咩胃口,食嘢要細細啖,慢慢咀嚼完先可以吞,我想趁呢個大好機會減肥!

...
我試過一日只食一歺,结果,一起身去廁所就暈。所以我点都食少少野。
但呢幾日搭車之後都有暈車浪情況,咁先辛苦。

大宅

引用:我尋日都出左院Everything+fine+係喉嚨仲痛

原帖由 Zoto 於 16-01-02 發表
我尋日都出左院
Everything fine 係喉嚨仲痛
明天會去拆線,到時候先知條手術痕係點
咁快拆線?要拆線的?

大宅

引用:Quote:原帖由+亞古豬媽+於+16-01-02+發表我

...

大宅

引用:Quote:原帖由+abigailhk+於+16-01-01+發表

謝謝關心!我剛剛出院了!

傷口有少少痛,不過,個人有啲浮下浮下,雖然貼咗防水膠布,醫生都叫我去salon洗 ...
me too 去salon洗喇

禁止訪問

大宅

引用:我已做完一星期,無喉龍痛但有些地方濕疹發

原帖由 twsf 於 16-01-23 發表
我已做完一星期,無喉龍痛但有些地方濕疹發作連面都有唔知關唔關手術事但睇完中醫就退了,最大分别係比以前 ...
原來係咁!會唔會因為最近都好凍?JM注意保重!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至