0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:可能係奶嘴細,絕唔到

原帖由 hoganbaby 於 16-01-13 發表
可能係奶嘴細,絕唔到
點睇奶咀細唔細呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

睇醫生會開D肚痛水比你

珍珠宮

wyching415 發表於 16-1-14 05:53
你係抱住佢訓? 係咪都係有時谷到喊呀?希望佢大d會好d,而家我都keep住幫佢搓肚仔

...
係呀, 佢夜晚食完奶(人奶), 我就抱住佢訓, 起碼半個鐘先敢放平佢, 但係食人奶要2個鐘餵一次, 初生又食唔定時, 有時個幾鐘又要再食, 所以好多時索性抱住佢坐喺度訓算不過好彩我有阿媽幫, 日頭間中阿媽幫我餵奶粉, 咁我可以訓返陣, 不過都係2-3個鐘咋, 因為我想KEEP住餵人奶

大宅

引用:Quote:wyching415 發表於 16-1-14 05:53 你

原帖由 小歪仔 於 16-01-14 發表
係呀, 佢夜晚食完奶(人奶), 我就抱住佢訓, 起碼半個鐘先敢放平佢, 但係食人奶要2個鐘餵一次, 初生又食唔定 ...
好西利呀我全奶粉都覺得辛苦~因為我b好易扎醒,有時1個鐘醒幾次~3個鐘又準時起身,有時我都會俾佢訓我心口上面,但我要攬住佢又訓唔到

大宅

引用:睇醫生會開D肚痛水比你

原帖由 Carrot媽 於 16-01-14 發表
睇醫生會開D肚痛水比你
睇左個廢醫生...淨係話每日有便便就正常....

珍珠宮

wyching415 發表於 16-1-14 14:10
好西利呀我全奶粉都覺得辛苦~因為我b好易扎醒,有時1個鐘醒幾次~3個鐘又準時起身,有時我都會俾佢 ...
就係因為BB成日扎醒, 所以抱住佢訓囉, 我驚佢訓得唔好, 唔長肉AR.咁我有個長處, 就係好易訓著, 所以抱住佢訓都訓到陣既

珍珠宮

wyching415 發表於 16-1-14 14:11
睇左個廢醫生...淨係話每日有便便就正常....
BB未夠1個月, 醫生唔會隨便開腸痛水GA.

男爵府

引用:應該唔系,便便硬,所以屙得辛苦,試下幫BB

原帖由 haha748494 於 16-01-13 發表
應該唔系,便便硬,所以屙得辛苦,試下幫BB初下肚。用米水開奶,便便會軟身D. ...
用米水開奶得嗎?我仔岩岩好一個月大可吾可用依個方法?佢琴晚到依家都柯吾到便便,用米水沖會有助佢排便嗎?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 nanababee 的帖子

一個月大BB,就暫時咪喇,至少要三個月以上,你唯有幫BB初下肚仔。

禁止訪問

大宅

引用:回覆 nanababee 的帖子一個月大BB,就暫時

原帖由 haha748494 於 16-01-14 發表
回覆 nanababee 的帖子

一個月大BB,就暫時咪喇,至少要三個月以上,你唯有幫BB初下肚仔。 ...
呢幾日我b又好左d喎,可能大d腸胃慢慢成熟d,我有keep住幫佢搓下肚仔,有時都會燘憎,不過少左喇,希望大d就冇事啦

大宅

引用:真係唔洗轉

原帖由 sallyma_ 於 16-01-23 發表
真係唔洗轉? 但你話便便都辛苦喎, 會唔會果隻難消化呀所以先咁乍? 我朋友之前醫生係叫佢轉親舒,再睇下便便 ...
呢幾日我b又好左d喎,可能大d腸胃慢慢成熟d,我有keep住幫佢搓下肚仔,有時都會燘憎,不過少左喇,希望大d就冇事啦

別墅

引用:我仔仔1個月多d,食緊全奶粉雪印,但成日見

原帖由 wyching415 於 16-01-12 發表
我仔仔1個月多d,食緊全奶粉雪印,但成日見佢去便便谷到紅曬又憫憎,有時食食下奶仲表情痛苦,喊曬口咁~呢d ...
我個女同你一様,食能恩加人奶,,也看了doctor ,doctore said 肚有風或腸胃不好,给了肚風藥,食完好些但胃口不好,食2安奶不食,,真令人擔心

大宅

引用:Quote:原帖由 wyching415 於 16-01-12 發表

原帖由 silvialeung368 於 16-01-23 發表
我個女同你一様,食能恩加人奶,,也看了doctor ,doctore said 肚有風或腸胃不好,给了肚風藥,食完好些但胃口不 ...
你囡囡幾大呀?我仔而家冇食肚風水,比之前好左d, 始終都要大d腸胃先會成熟d, 佢生長線有增長就得架喇,唔好咁擔心

複式洋房

回覆:wyching415 的帖子

我囡囡都食緊雪印同人奶,呢排又係覺得佢狡肚痛, 成日縮住個肚之後就大喊😭我都諗係咪奶粉出事,佢又成日放屁,但每日都有便便,d便便又正常,所以都唔知點幫佢,佢成日痛到訓唔到,見到都慘😢😢😢

別墅

引用:Quote:原帖由 silvialeung368 於 16-01-23

原帖由 wyching415 於 16-01-24 發表
你囡囡幾大呀?我仔而家冇食肚風水,比之前好左d, 始終都要大d腸胃先會成熟d, 佢生長線有增長就得架喇,唔 ...
我個女2個月大,所以才擔心

大宅

引用:我囡囡都食緊雪印同人奶,呢排又係覺得佢狡

原帖由 cedar0314 於 16-01-24 發表
我囡囡都食緊雪印同人奶,呢排又係覺得佢狡肚痛, 成日縮住個肚之後就大喊😭我都諗係咪奶粉出事,佢 ...
你囡囡幾大呀?應該唔關奶粉事...係佢地發育未成熟je。。。人地話過左3個月會好d喇

大宅

引用:Quote:原帖由 wyching415 於 16-01-24 發表

原帖由 silvialeung368 於 16-01-24 發表
我個女2個月大,所以才擔心
辛苦多一個月啦,應該慢慢會好d, 我希望我個仔都係咁,多d幫佢按肚仔

複式洋房

回覆:wyching415 的帖子

佢宜家得18日人仔咋,見到佢咁好心痛

首頁

尾頁

跳至