在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆:readymama 的帖子

Oh my god! 好有同感!所以一定唔可以放棄份工!堅持到底!絕對唔想做d吃力不討好既事!起碼返工如果乖乖地做哂老闆叫果d野個個月有paid 之餘年尾都有返份bonus,剩受一人氣,可以用d錢出去買下野、食下野補償番!ftm真係要好偉大先做到!

yiu_mimi    發表於 16-1-25 14:06

侯爵府

回覆:雙職媽媽,你們累嗎?

我從來無對照顧子女成長覺得攰,我覺得係同另一半磨合相處,更攰,因為原來生左小朋友之後,家庭轉變係好大,大家都好需要時間去適應,但唔係代表一時半刻即得,係可能需要幾年時間。。我覺得呢下先係最攰最攰。。

我返工,我再攰,返到屋企都有能力照顧子女,我有工人時,我攰少D..依家無左工人,我做埋家務,我攰多左,但都係體力上,我覺得係完全可以恢復。。個人仍然係可以長期保持正能量。。只要兩公婆既關係係良好平和。。係呢兩年終於有呢種和平,我覺得前所未有咁快樂。。

我成日都同自己講,人體力上辛苦,係閒事,但一定唔好俾自己心攰,心攰係好難好番,同埋好易惡化。。如果真係覺得負能量攻擊,真係要走出去,大叫咩都好。。唔好俾自己長期積壓呢種攰。。咁對照顧小朋友無好處,只會迫到自己爆炸。。。

大宅

回覆:lazywife 的帖子

謝謝提醒,我都覺得同先生關係較好那段時間,日子都會過得容易很多,可能女人係真係比較捱得既,但係又好需要情感上的支持吧!

大宅

有時累了,個人就會諗得好灰。
我不用OT,不過我坐在office的八小時幾乎都是在專心工作,所以精神上已很累。
就算親人離世,我也沒有時間去傷心。只能久不久自己暗暗在心痛偷偷落淚。搭車(超樣衰),沖涼,去廁所時可以偷偷流淚。
加上經濟壓力,有時真的會諗得太灰。

侯爵府

引用:謝謝提醒,我都覺得同先生關係較好那段時間

原帖由 flyer2003 於 16-01-18 發表
謝謝提醒,我都覺得同先生關係較好那段時間,日子都會過得容易很多,可能女人係真係比較捱得既,但係又好需 ...
真係嘗試多D.去同老公爭取愛。。情感上有滿足,咩都覺得捱得過,女人係呢種動物,好似話我唔撈啦,男人只需一句:我養囉。。你都會笑笑口話好呀,但你聽日一樣去返工。。。家庭事上,老公可以多加欣賞你付出,體諒你攰,明白你壓力,你會好過好多好多。。

呢種情緒,要俾佢快D離自己而去,同老公有d短期計劃,去唔到澳洲,就去下長洲,食唔到大餐,都要食下宵夜。。兩公婆不斷有目標去做。。你會積極好多,開心好多。。

yiu_mimi    發表於 16-1-25 14:08

禁止訪問

男爵府

小朋友: 讀書做功課睇通告報興趣班搵補習教禮貌講道理排解糾紛睇醫生買衫褲鞋襪全部都係媽媽
屋企:廁所壞左水喉漏水鐵閘開不到碗掉爛哂買餸無錢全部都係阿mom
老公:除左工係佢自己返,唔駛講,乜都老婆.

我底線係每晚十點前細路一定要上左床,瞓唔著都唔好行出房,我要抖下氣

食得咸魚抵得渴,自己揀既,頂硬上. 

子爵府

時間喺過得好快㗎, 我好享受做媽媽.我未生呀仔前喺個百分百嘅蒸生瓜, 呀仔所有事情都喺由我處理, 佢細個時都覺得有D困身, 時間真喺好快, 而家已經F5, 佢有佢嘅朋友同生活圈子, 我又變返好清閒但我好懷念佢細個.

yiu_mimi    發表於 16-1-25 14:11

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

ume 發表於 16-1-16 22:28
堅攰!但我放工後,全部時間比晒個女我又好開心、好願意!我估係我老公願意同我分担的縁故。我而家就工作既 ...
羨慕你呀, 有返自己私人時間

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

elysianfields 發表於 16-1-20 13:33

小朋友: 讀書做功課睇通告報興趣班搵補習教禮貌講道理排解糾紛睇醫生買衫褲鞋襪全部都係媽媽
屋企:廁所 ...
agree, 尢其係"老公:除左工係佢自己返,唔駛講,乜都老婆."

男爵府

同感
好累,有時太累或大壓力到成日發惡夢
情緒最差時咪呢埋大喊一塲當減壓

男爵府

同感⋯我 真 係 好 攰

大宅

育兒性格勳章

絕對有同感,仲係深深感受果隻!每日都放工都攰到隻積咁,返到屋企仲要扮精力充沛……

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我個小朋友兩歲半......呢兩年半嚟我好似無咗自我, 而且不論公事私事都好似處理得唔好......

大宅

回覆:Flower052 的帖子

完全同意

大宅

人就是這樣,有時諗下,人生最唔攰可能係單身無拍拖無小朋友既時候,自己一個鍾意做咩就做咩,揹起背包買張機票隨時去旅行,工作再辛苦都只係一份工,永遠唔會佔生活既全部,再唔開心放左工番屋企可以做任何事情任性下。但當你又要番工,又有細落,又有伴侶,根本無任性的機會同時間。講真,真係好攰,呢幾日我成日聽陳綺貞首80%完美的日子,可能,人就係咁。

我捕捉
精采的画面
可是一闭上眼
颜色就褪掉了
我穿上
最舒适的t shirt

可是一脱下来
身体都僵硬了
我选择
我最想要的

可是一个人呢
反而笑开了
我丢弃
对我最好的

可是一关上灯
全部都回来了
直到有一天
我彻底昏睡了

我太累了
我放开了
直到有一天

我失去了
太矛盾了
眼泪掉下来了

我捕捉
精采的画面
可是一闭上眼
颜色就褪掉了
我穿上
最舒适的t shirt

可是一脱下来
身体都僵硬了
我选择
我最想要的

可是一个人呢
反而笑开了
我丢弃
对我最好的

可是一关上灯
全部都回来了
直到有一天
我彻底昏睡了

我太累了
我放开了
直到有一天

我失去了
太狼狈了
眼泪掉下来了

直到有一天
我彻底昏睡了

我太累了
我放开了
直到有一天

我失去了
太矛盾了
眼泪掉下来了

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係乜都係自己揀(自己攞黎....)的大前提下
我又冇乜"身不由己,回頭已是百年身" ge
但冇乜自己時間倒是真的,
做左阿媽仲學咩人講"自己時間"丫

大宅

我都同意你講﹐尤其是我仲要有時候要呵"大仔"(我老公)因佢會呻工作不順等等﹐但當見到個仔叫媽咪那刹那便什麼煩惱都消除﹐而家佢15歲﹐你想佢痴你都好難(有時仲會同你嘈交或話你煩)。
晚上放工便是自由時間﹐雖然有時會緊張下亞仔d功課﹐但都比以前輕鬆了﹐放假佢唔多會陪我﹐叫我同佢daddy自己去拍拖﹐所以而家可以痴就痴多d。
任何事都有好壞2面﹐唔好一咪向消極方向諗。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

攰到就來散
但比兩個小魔怪鍚兩啖, 會心就甜晒, 成個人都精神

禁止訪問

回覆:chigril 的帖子

首頁
12345...6

尾頁

跳至