自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:2封20

原帖由 jessielao92 於 16-01-17 發表
2封20

男爵府

引用:我三個小朋友,其實都唔好意思收,因為人可能

原帖由 angelyip0507 於 16-01-17 發表
我三個小朋友,其實都唔好意思收,因為人可能得一個既,真係好蝕,但c6話:新年派得利是開開心心,人地唔會計較, ...
同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:純好奇問:如果你有兩個或以上小朋友,但對

原帖由 豬比媽媽 於 16-01-17 發表
純好奇問:
如果你有兩個或以上小朋友,但對方(普通朋友或同事)只得一個小朋友,佢派各兩封$20比你d仔女( ...
去年,我請小朋友d同學幾家黎屋企食飯 。同時估佢地會派$80。咁因為有d得一個仔,我就還定兩封$40比佢地。結果,佢派左$10x4。一家三口黎食飯,只買左一盒$40既餅

唔好同我講唔介意,連埋食飯同當人地系好朋友。換返咁既反應,極唔開心。唔需要買好貴既野黎,但咁既禮物我覺得極失禮。當然今年呢班人(系全班人幾個family都系咁,一個家庭直情空手添)全部都不會被邀請

而家唔熟過d,照派$20-40睇交情。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 豬比媽媽 於 16-01-17 發表是

原帖由 catfield 於 16-01-17 發表
封利是邊有得計蝕定唔蝕架。
如你咁講, 佢加埋封80比你,
你兩封50加埋100既話,咁咪你蝕囉。
對唔住,如果系80 同100之間既小數我覺得少少唔介意既。如果佢冇小朋友,我會買返禮物比佢。

子爵府

2018復活節勳章

引用:我封利是無想過人地蝕定自己蝕 又吾係交換

原帖由 家家公主 於 16-01-17 發表
我封利是無想過人地蝕定自己蝕 又吾係交換禮物 好隨心
同意

子爵府

2018復活節勳章

回覆:關於派利是……

其實都係意頭啫,我會按自己能力囉,唔通為咗封利是,之後無錢開飯咩,你話我窮都係咁話

禁止訪問

畀面勳章

回覆:豬比媽媽 的帖子

禁止訪問

畀面勳章

引用:我三個小朋友,其實都唔好意思收,因為人可能

大宅

我有個朋友本身4姐妹。佢話佢媽响佢地細個時真係會封多d畀人,因為覺得佢有4個收得太多利是。但我諗一個同2個都吾係太大分別卦。除非你話我生4個可能我會封多d

珍珠宮

兩封,各40,共80,打和盡可能做到唔洗人地蝕。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

派返平時派既價。唔會計較蝕定賺。人地3,4個唔通你派10蚊咩?

大宅

2024年龍年勳章

一樣

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我得一個小朋友, 從來唔覺得蝕唔蝕感。 我個女由細到大, 利是一定十五至拆, 根本唔知邊封打邊封。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

2封$20, 唔會咁計較

子爵府

我會封兩封50

大宅

利利是是講意頭姐,我無小朋友,唔通我派完比我啲朋友仔女,我帶返隻狗出去逗人地利是咩

Mao..Mao..    發表於 16-1-17 17:06

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Sweetlol 於 16-01-17 發表同

多謝回覆,
會唔會要人蝕,唔喺幾好?
人派雙封,咪派番雙封俾佢,但只會一律每封$20。唔想蝕就生多兩個啦。

侯爵府

唔駛諗得咁複雜
我聽過有人話:佢派五十蚊俾我個女呀,咁我下年咪又要派番50俾佢

男爵府

引用:利利是是講意頭姐,我無小朋友,唔通我派完比

原帖由 yanfish 於 16-01-17 發表
利利是是講意頭姐,我無小朋友,唔通我派完比我啲朋友仔女,我帶返隻狗出去逗人地利是咩

...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:純好奇問:如果你有兩個或以上小朋友,但對

純好奇問:
如果你有兩個或以上小朋友,但對方(普通朋友或同事)只得一個小朋友,佢派各兩封$20比你d仔女( ...
我會$20 x 2

首頁

尾頁

跳至