自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

回覆:回流返香港

人人都諗回流加拿大,你回流返HK咁得意?點解呢?

公爵府

樓主,我有好多回流既朋友都無後悔,但如果一有小朋友,為咗小朋友返加拿大既朋友真係有好多。
所以我估for大人搵錢既係香港係好,但係教育角度就應該係加拿大好啲。
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

我回流返黎,當年冇得揀因為仲細,但我全家都後悔。而且一直留係加拿大既親戚生活過得比我地好好多。

大宅

我最近番左香港玩~ 可能住得加拿大耐好唔習慣香港人多車多既生活~由其帶住2歳既女女番香港⋯真係連出街換片都似打仗咁!如果有小朋友當然留係加拿大生活好好多!但如果係工作問題…的確香港發展加搵錢好好多~ 其實如果英文唔差~係加拿大都會搵到錢的~

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

cholebaby 發表於 16-1-18 13:52
正在安排一家大细回流香港,其實心情又喜又驚,大家回流的朋友 有没有後悔過或覺得没有選错?

...
Why u wanna come back to HK? How long u live in Canada?

男爵府

142526 發表於 16-1-18 14:37
各有各諗,我朋友家姐,8O年代移民加拿大,到D仔女大左,個個都話要返HK。 ...
其實我諗好多話要回流的朋友都唔係自細就過去, 為左D仔女幾十歲先過去果D想回流一D都唔出奇.

如果真正係外國長大, 又有份好工的, 無咩特別原因都唔會話要番HK長住...
渡假的就大把.

真心的, 如果有小朋友, 番HK的時候周圍撲學校, 細細個2歲人仔要interview, 又學呢樣果樣, 又要整Profilio 的時候, 當你身處大局中抽唔到身, 迫住要參與呢個甘既遊戲的時候, 你會心痛, 你甚至會覺得好荒謬, 你會每日問自己點解要番黎.

未經歷過的人係唔會明. 真心的.

公爵府

正在安排一家大细回流香港,其實心情又喜又驚,大家回流的朋友 有没有後悔過或覺得没有選错?

...
我地二十幾年前從美國回流,當時未有小朋友,兩個大人容易適應。睇返轉頭,我地冇後悔,也覺得冇選錯,但老老實實,如果當年已經有小朋友,我地應該唔會回流

水晶宮

超後悔

水晶宮

而家打算返去澳洲

子爵府

2018復活節勳章

香港搵錢係容易,但要維持返外國享有既生活水平所花既錢亦不少(住屋、交通、空氣、食物、醫療等),純粹好奇問,點解樓主會想返香港既?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

阿豬媽@C 發表於 16-1-18 15:14
其實我諗好多話要回流的朋友都唔係自細就過去, 為左D仔女幾十歲先過去果D想回流一D都唔出奇.
係,當年我個仔問; 點解媽咪要我哋翻嚟
到今日我諗翻起,我仲係想喊。。。

翡翠宮

我識人回流完,到結婚生仔又搬返外國住。
你自己做好準備就得

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

...
你小孩幾大ar

琥珀宮

畀面勳章

呢期好多人想移民,不如你分享下點解想返香港呢個亂世啦

jump.jump    發表於 16-1-18 15:37

子爵府

有小朋友考慮清楚,香港教育制度係畸形的

伯爵府

想生BB熱投

if i were you, I won't come back
I am Agent P

大宅

我睇番樓主原來住montreal~有冇諗過搬出去大城市如toronto or vancouver 呀?calgary 其實都唔錯~ 發展機會好D架~by the way 我女女都係2013BB呀~
依家依邊英文麻麻但都可以搵到既媽媽工係託兒行列~如果係因為工作問題希望有方法解答到你~ 小朋友係加拿大生活開心好多架

伯爵府

sumbaby2011 發表於 16-1-18 14:31
回覆 cholebaby 的帖子

人人想走,你卻想回。(當然你有你原因)
其實好多人想回,亦好多人想走。我已經回流左差不多5年了

象牙宮

返香港做咩?有能力我都想係加拿大生活,我好多親係果邊!
香港咩都貴,而家連食飯都貴過人,無咩必要唔好係香港生活!黎搵三幾年錢都還可以

伯爵府

lafield 發表於 16-1-18 15:19
香港搵錢係容易,但要維持返外國享有既生活水平所花既錢亦不少(住屋、交通、空氣、食物、醫療等),純粹好 ...
其實外國醫療唔一定好我以前系美國的,美國醫療水平當然系頂級,問題系價錢都系頂級。
你如果無醫療保險的話,系afford唔起睇醫生的。(普通“中”入一間診所consultation系3-400美金,唔計藥)
你亦唔好以為公司一定包保險的,法律規定公司要提供醫療保險呢個option,但唔規定要免費的。公司津貼幾多真系號難講,我當時要每個月俾180蚊美金(通過公司買)。

住屋同空氣,咁大部分外國地方都會好過香港,呢個系事實。

交通就真系睇下你追求咩,我覺得好多外國地方基本上系無乜public transportation(有都系廢到爆),你識渣車就ok,外國有d老人家因為太老唔渣車,連平日去超市買野都有困難的。但香港就真系勁方便,就算的士都唔算貴。

我回流返黎,有一樣野真系覺得幾爽,就系可以請工人
我知道工人都有好有唔好,但外國根本無乜可能可以咁樣請個full time 工人,可能我懶,我覺得有人幫我做家務煮飯洗碗好正~~

另外,我覺得系外國我始終唔系native,事業發展有比較大既限制(呢個系好個人),返到黎我搵多左但稅就交少左,的確系多左錢落袋。

首頁
12345...10

尾頁

跳至