嬰兒用品

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:Quote:原帖由 tweety0824 於 16-02-23 發表

原帖由 Tiaralky 於 16-03-03 發表
我想問下 你開刀既時候醫生手勢好唔好?因我都係孖胎,我都諗住廣華生 thanks

...
Ok架

大宅

37w東區開刀生。醫生手勢好好,前後唔駛45分鐘搞掂晒,疤唔長,傷口唔太痛,唔計開刀日住左5日出院,埋單$550。

大宅

cherrycoey 發表於 16-3-4 12:42
37w東區開刀生。醫生手勢好好,前後唔駛45分鐘搞掂晒,疤唔長,傷口唔太痛,唔計開刀日住左5日出院,埋單$5 ...
請問你在東區開刀,有冇得揀醫生?定係嗰日係邊個當值就邊個?開刀是你自己要求還是醫生建議?

大宅

blueaqua 發表於 16-3-6 15:53
請問你在東區開刀,有冇得揀醫生?定係嗰日係邊個當值就邊個?開刀是你自己要求還是醫生建議?
...

無得簡醫生
去到大概35w產檢時18B個醫生會問你想順產定開刀,如要開刀就立刻幫你book時間
一般預約開刀係逢一三五嘅早上,會有3-4個booking,而且孖一定要响38w前開刀,無得遲

複式洋房

回覆 jenjenyuen 的帖子

我喺養和生,今年一月,埋單近11萬,選私家主要係因為買咗保險,唔係真係好難有預算。因為twins變數高,我一直都係私家同QE兩邊睇。QE啲產檢好好,醫生護士都好好,次次照超聲波,Oscar 同結構又有,其實好足夠唔使去私家。好好彩我一路都好順利所以最後去咗私家生。孖B37週2開刀出世。

大宅

回覆 Buffythegal 的帖子

Congratulations! 一齊順利就好啦!我都念住政府私家兩邊去,始終私家service好D、但我想問大肚可以買保險咩?係保D咩架?

複式洋房

回覆:jenjenyuen 的帖子

要大肚之前買㗎因為有10個月waiting period。基本上買2年每年俾around 3萬蚊,其實俾嘅錢同你去私家生單B差不多,就真係just in case 有咩extra cost 就可以cover到囉!

複式洋房

回覆:jenjenyuen 的帖子

個保險包平日產檢同埋生B嘅錢,包埋阿B standard 啲住院費。我只係俾咗老公陪產同埋upgrade去窗口床嘅錢。

大宅

請問你喺養和住大房嗎?是按時開刀?醫生費佔大概幾錢?
Bb出世洗唔洗訓箱或照燈?
我都1516緊喺養和定東區生,
我最怕係bb出世唔足磅要訓箱,
聽講要$10000一晚一個b
驚到時候條數埋單好貴

複式洋房

引用:回覆+Buffythegal+的帖子請問你喺養和住大

原帖由 blueaqua 於 16-03-21 發表

請問你喺養和住大房嗎?是按時開刀?醫生費佔大概幾錢?
係呀,住大房,用佢哋5日4夜開刀個package ,scheduled c section ,我OB收3萬,每日check up 好似1千,麻醉師1萬,因為twins,以上費用全部多50%(醫院package好似只係多35/40%)。好好彩2個出世有6磅幾,唔使瞓箱或照燈。
其實之前都大壓力㗎,怕有咩complications 條數就會好甘。話就話有咩事都會轉返去政府,但係啲小事照下燈呢樣嗰樣條數都可以好甘。如果唔好彩34週前生,養和會退返deposit。我之前到後期就因為見自己一路都好smooth,BB睇落磅數應該Ok我先至risk去養和咋!

大宅

多謝你的分享!有冇咩心得可以養到兩個b 都6 磅幾?好犀利呀!
Deposit要在大概幾多週比?
同埋去到幾時先可以估計到兩個b出世會有幾磅呢?

複式洋房

引用:+本帖最後由+blueaqua+於+16-3-22+10:52+編

原帖由 blueaqua 於 16-03-22 發表

其實冇呀,我嗰陣盡量一日飮一包奶,冇好特別去要食啲乜。到後期我除咗返工之外都冇乜周圍去,因為行得嗰一個鐘條腰就已經就嚟斷。
養和嘅deposit好似喺大概12週要俾,但as long as 你OB已經通知咗佢哋留位,你可以遲啲先俾,我好似到成16週至俾。
關於體重,我次次產檢醫生都有話我知,一路on track ,我諗佢哋可以用返同一個trend去estimate個birth weight.

子爵府

回覆:孖B係政府定私家生?

我都係生前私家政府2邊睇,不過我陀個時試過大出血,又妊娠糖尿,再加上其中一個體重相差10%,私家醫生叫我番政府生,話有咩事都係要轉個b去政府,佢話私家冇nicu,同埋轉既過程有風險,所以政府37wk 2幫我開刀。係tmh但比我想像中ok,見我孖,產後房第一日完全唔洗我理,第二同三日自己照顧一個,第四日日頭睇2個,夜晚睇1個,當然同第一胎私家比就完全唔洗理唔同,但鍾意幾時見就見又好開心。

大宅

回覆 02413124 的帖子

咁你對bb出世後洗唔洗訓箱或者照燈呀?你之前私家政府兩邊睇,係唔係好早期私家已經叫你去政府生?
我冇諗到原來私家要咁早(10幾週)就要比deposit
如果我早期冇乜特別情況,但中後期先有 (eg 兩個b 體重差太遠或糖尿/高血壓),
咁d deposit 係唔係攞唔返?

子爵府

回覆:blueaqua 的帖子

冇左雙非,我覺得唔洗咁早俾。佢開頭直情叫我唔好俾訂,叫我睇定d先。佢話真係要都等到34周後先俾啦

子爵府

唔洗呀,係訓暖箱,同其中一個b血糖低,都係驗多幾次血。如果touchwood早產,可以拎番。

複式洋房

引用:回覆+02413124+的帖子咁你對bb出世後洗唔洗

原帖由 blueaqua 於 16-03-22 發表
回覆 02413124 的帖子

咁你對bb出世後洗唔洗訓箱或者照燈呀?你之前私家政府兩邊睇,係唔係好早期私家已經 ...
養和standard會叫你12週俾deposit, 但係佢哋都冇催我,可能真係冇咗雙非床位冇咁緊。我個OB係掛牌所以亦有可能要早啲俾啦,我朋友睇養和住院醫生,好遲先要俾deposit。養和deposit 2萬,聽朋友講法國醫院6千。

大宅

明白了,等我11週去見我OB 時問吓佢先!佢都係掛單醫生,希望可以遲d先比deposit, 有多d時間決定

子爵府

係呀,通常掛單要早些

大宅

回覆:02413124 的帖子

我又係第1胎私家生。依家第2胎孖想喺私家生但反而私家醫生叫我去政府醫院,話其實政府生都好好。我而家叠埋心水會去屯門醫院生,聽你咁講我都安心d,我之前都驚開完刀喺醫院點樣自己照顧曬兩個B

首頁
12345...6

尾頁

跳至