自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

引用:回覆 baby_lover 的帖子了解多些,養生多些

原帖由 Yukyuk 於 16-02-03 發表
回覆 baby_lover 的帖子

了解多些,養生多些……
見過 肺癌病者 vs 長期吸煙有關、

乳癌 vs 動物激素有關、

子宮頸癌 vs hpv 病毒有關 (傳染)

鼻煙癌患者 不煙不酒 vs EB 病毒 有關 (可能是傳染)

原來人體細胞有抗癌能力,所以養好身體也可以防癌。

寶石宮

引用:個時化療……真係好多人,有d要坐係度化療

原帖由 四眼雞丁 於 16-02-03 發表
個時化療……真係好多人,有d要坐係度化療、姑娘都話人數多左好多,話現時食乜都落化學野……係大陸先做得 ...
祝福你!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

個時化療……真係好多人,有d要坐係度化療、姑娘都話人數多左好多,話現時食乜都落化學野……係大陸先做得 ...
雞丁,你好嗎?
我的親人、uncles丶aunties佢地又係唔煙唔酒,生活正常,唔明點解癌症話來就來,好心痛。現在的食物,水,空氣,用品衣襪等都話有添加劑/致癌物,真係避無可避
你都要保重身體啊!

伯爵府

BK Milk勳章

我知道有三個認識的人有cancer,三個都只係40歲左右,知道都好心酸

伯爵府

回覆:身邊很多人患癌症

我覺得唔單只係食物用品有大量化學添加劑呢方面,另外仲有係壓力同過勞都令到身體無法自我復原,由其係抑鬱壓力等,長期不快樂使身體失去生機

珍珠宮

2024年龍年勳章

年輕化左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我覺得飲食, 精神壓力係主因!

放下自在

侯爵府

開心吸收勳章

朋友外甥9歲剛確診四期癌症, 即入院做化療標靶, 親人都患病, 所以任何年記都要好好保養身體

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+baby_lover+於+16-02-03+發表

原帖由 Rice_bunny 於 16-02-03 發表
身邊好幾個(5x歲勁健康好運動又有魄力,但生淋巴癌一年左右去咗;一個5歲小朋友,生好似aml定腦癌,1年幾又去 ...
除咗唔煙唔酒外,有無留意日常食咩多?生活環境係㸃? 例如住的地區,有無大装修後即入住? 工作、生活壓力大唔大?!

別墅

既然食物及空氣環境我地未必有能力把關,我個人認識既預防係提高酵素,定時加強益菌,希望關注健康人仕得到呢個工具⋯⋯但是若已有癌症既人就未必可用呢個工具去加強而達到痊愈

男爵府

防不勝防, 2 位朋友都未到更年期就證實左乳癌, 吾係家族病例, 又一位都不煙不酒, 仲有工作能力又中左肺癌

男爵府

baby_lover 發表於 16-2-3 03:20
呢幾年身邊真的很多人患了癌症,有幾個是家人,還有些朋友, uncles, aunties.

今日媽咪話我知,有個住在外 ...
你仲唔買機票去探下uncle

hsbc005    發表於 16-2-10 17:04

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

上年送別一位朋友... 好後生...
所以要注意健康... 好好生活... 今日唔知聽日事...

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

加油

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

雞丁:祝福你!祝你生活順景,心想事成!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

四眼雞丁 發表於 16-2-3 08:48
雞丁, 祝福你... 加油

珍珠宮

回覆:baby_lover 的帖子

同意,所以要善待至親,活在當下。

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 Rice_bunny 於 16-02-03 發表

原帖由 我愛小魔怪 於 16-02-03 發表
除咗唔煙唔酒外,有無留意日常食咩多?生活環境係㸃? 例如住的地區,有無大装修後即入住? 工作、生活壓力 ...
Share some info:-

認識淋巴癌

淋 巴 癌 Malignant Lymphoma

一、背景: 
       惡性淋巴瘤俗稱淋巴癌,其中包括了兩種疾病,即非何杰金氏淋巴瘤與何杰金氏症。兩者的差別在於病理型態學的不同以及臨床 表現的差異。西方人何杰金氏症較普通,預後比較好,而東方人則非何杰金氏淋巴瘤比較多。目前看來全世界的惡性淋巴瘤有逐年上升的趨勢,罹病率仍逐年增加。

惡性淋巴瘤的成因有許多假說,大部份學者認為除了體質、化學物質、病毒感染(EB病毒)之外,病人本身的免疫功能缺損佔很重要的角色,如腎臟移植者、AIDS愛滋病毒,或特殊病毒感染者,其罹病率為正常人的數十倍。家族及遺傳的傾向則很少見。

二、症狀: 
      淋巴癌的發病,在各個年齡層都很平均,何杰金氏症好發於青 春期及中老年),男女比例約相等。最早期的症狀是頭頸部或腋窩的淋巴腺腫大佔最多,隨著時間而淋巴腺腫大形成結節。一般不會痛,也不會紅腫,有別於淋巴腺發炎。有三分之一的淋巴癌之初發病灶不在淋巴腺,而發生於內臟器官,如胃、大小腸、肺之縱膈腔等。以胃痛、胃出血、腸阻塞、或肺部呼吸困難來表現者也不少。

早期症狀不明顯的居多,淋巴腺腫大約超過二公分者,應即早做檢查。後續症狀包括不明熱(發燒38.3。C以上)、體重減輕、盜汗、貧血以及各種器官被侵犯的症狀。
在台灣鼻腔的淋巴瘤表現特殊,常合併鼻塞,發燒不退,與EB病毒感染有關。皮膚淋巴瘤會出現表皮之紅斑塊或結節。乳房的淋巴瘤易形成腫塊及轉移,腦部與脊椎的淋巴瘤會引起記憶力、思考以及四肢的活動力受損。在腹部常形成巨大腫瘤以及脾臟腫大、下肢水腫等等。

http://www.canceraway.org.tw/cancerpageshow.asp?IDno=527

複式洋房

男爵府

既然西醫說已沒甚麼可做,有無想過試下中醫,或改變下以往既生活習慣,
我睇一些關於中醫方面既文章,見到其實有唔少病人係可以做到帶病延年既,可以與腫瘤共存,甚至縮小到無都有,腫瘤係自體既細胞出現變異,最重要係提高自體既免疫力,睇下係邊個臟腑出現問題,解決個問題,存活率係可以提高架
另外就係現代好多既健康生活習慣,其實係中醫理論來講並非好健康,譬如多飲水,大量運動,游冬泳,食生既菜同過多生果等

首頁
12345...9

尾頁

跳至