家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

引用:回覆+maggie92+的帖子好似冇純危疾買

原帖由 Mandy2002 於 16-03-12 發表
回覆 maggie92 的帖子

好似冇純危疾買
一定有的,就咁 google 下已經揾到兩間

禁止訪問

引用:回覆+maggie92+的帖子好似冇純危疾買

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

引用:純危疾,同儲蓄危疾,應點揀

原帖由 那些花兒 於 16-05-13 發表
純危疾,同儲蓄危疾,應點揀
如果你有大把錢,又想掉 D 落海試下,可買儲蓄危疾!

禁止訪問

公爵府

ac321 發表於 16-5-13 22:08
如果你有大把錢,又想掉 D 落海試下,可買儲蓄危疾!

點解咁講啊?儲蓄危疾唔非常差嗎?

侯爵府

大力大力 發表於 16-3-8 09:17
大家先睇一下以下文章,轉貼~

今日回味一下1960年代初的香港物價。

巴士票價兩毫,分段一毫。電車和渡輪流樓上「頭等」兩毫,樓下「三等」一毫 (奇怪,沒有「二等」)。1966年天星小輪頭等加五仙,至兩毫半,引起示威抗議,是香港社會運動的序幕。

菠蘿包、果汁和紅豆雪條都是一毫,「牛奶公司蓮花杯雪糕」三毫,「蛋撻」兩毫半。小孩子有一毫子零用錢,已經很開心。很疼愛我兩兄妹的姑母,每次見到我們都會給一人一毫子。

新年收的利市大多是一毫,有些姑婆只是俾斗零,兩毫或五毫的算豪的了。汽水不易飲得到,「大同」和「安樂」是毫半,「屈臣氏」的是兩毫,可口可樂三毫,「玉泉」四毫,更高級了。「白箭」牌香口膠,兩毫半。大牌檔雲吞麵,大、中、細分別是三毫、五毫、七毫。元朗絲苗白米,每斤七毫,有些人節儉,為慳一兩毫子,吃「米碌」(碎米)。

我讀的津貼小學,學費比私立小學便宜,每月10元。看西醫包配藥也是10元。我家租住油麻地唐樓一間房,70多元一個月。

家父買一支「犀飛利」墨水筆給我開學,12元。我小學二年級段考和大考都是全班第一名,家父獎勵一隻皮帶上鍊的「得其利是」手錶,45元,可以知道真的很疼愛我。

當時買一個收音機都要考慮很久,我家的「飛利浦」真空管收音機要六七十元,還要每年付政府牌費10元。家父買了收音機之後又買電風扇,給家母埋怨他大花筒,「咁大駛,是不是發左達」?

樓價呢,記得我們全家去紅墈睇樓,是無間隔的唐樓,8,000元一層,但當時工人階級一個月賺那二三百,銀行貸款又很難取得,8,000元是很大的數目了。我在80年代末,租一層港島西半山「列提頓道」的舊樓,700尺連天台,業主說他60年代初買的,45,000元。

讀完之後,感觸良多。

男爵府

大力大力 "有時間等我寫篇文章,解釋一下每種保險的隱藏陷阱。"

幾時有得睇? 萬分期待! 好想cut 咗兩張危疾單!

伯爵府

那些花兒 發表於 16-5-13 23:03
純危如果要有一百萬保額,27歲一個月要供幾多?

如果供到55歲,保到100歲,每月$1700左右

大宅

依家d危疾係唔係依家買100萬保障,50年後都係得100萬保障,其實追通漲架喎,但可能追唔到咁貼囉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:依家d危疾係唔係依家買100萬保障,50年後都

原帖由 fannyhui928 於 16-05-19 發表
依家d危疾係唔係依家買100萬保障,50年後都係得100萬保障,其實追通漲架喎,但可能追唔到咁貼囉 ...
50年後 100萬祗有現在的 1萬購買力~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

謝謝分享

大宅

我意思係唔止100萬,哈哈

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我意思係唔止100萬,哈哈

原帖由 fannyhui928 於 16-05-19 發表
我意思係唔止100萬,哈哈
甘買 一億~

一億月供多少 ?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 大力大力 的帖子

1億?你想買都未必買到架喎,common sense..
大力,其實幾年前,我未買保險前都有睇過你發表的言論,我都有因為你的論點懷疑保險的必要性,猶豫緊買同唔買,咁基於屋企人強烈要求我有工作有收入就要買份細細地看門口,touchwood,我死左都唔會對屋企造成財政壓力,我不是大富之家,也不屬小康家庭,老豆老母湊大我地就係要我養佢地百年歸老,養兒防老嘛。。

咁幾年後今日,我見到你對不用買保險的堅持,我都相信你過得很好,因為只要你經歷過疾病,死亡,你才會體會到保險重要性

我爸爸2年前過世了,他當時已不再是家庭經濟之柱,所以影響還不算太大,但最後那段時間所經歷的,不是你能想像的,每日前往醫院探望,聽到很多的就係後生有買保險就好...

我老爸跟你一樣什麼保險也無買,但他沒你聰明懂投資呀,自己儲備醫療金咁,佢後生1個打份工養大3個仔女,我覺得他已很本事,保險的確係有閒錢先好諗,如果連開飯都成問題就談不上。

我能說的係保險用得著時,咪雪中送炭囉,好似我老豆住政府醫院,住左幾個月,後來要找老人院照顧,果一年時間樣樣都要錢,唔好講咩大病,老人家老左大小二便都照顧不來時,成人尿片幾錢一包?每星期用幾包? 年輕時我爸都患上過癌,在政府醫院做手術,咩都跟政府的,醫療費係不多,但當時他停了工作,我地一家5口乜收入都無,咪靠綜援幫忙囉,在香港地唔會餓得死人嘅!

點解我buy保險,因為如果我爸有細細地買份人壽,起碼他身後事都不用自己掏錢吧,仲有,讀中學時的朋友畢業不久就中癌症,他那時才剛開始出身,買左十幾廿萬咋,賠左果十幾萬,佢無醫到個病,選擇自然療法,睇中醫,那些賠償金好快用完了,佢都話我買得少重疾,但我都要睇荷包做人。。。

到呢幾年間,我小朋友都算多病痛,touchwood...小病是福,政府醫院住過,私家住過,我明白只係多個選擇,有錢就有得揀,無錢就輪政府

我買左6,7年保險,touchwood都無得益過,好似唔抵咁,而我小朋友買左一年未夠,幾千保費一年,半年未夠賠左3,4萬,其實咁又係咪叫抵呢。。

說真的,買左險保險可保平安,我諗人人都會買。

總結,買唔買保險在香港來說,只係多一種選擇,講真好彩嘅該死唔使病,一個意外車死左,邊鬼度有醫療開支,咁至起碼,有幾百萬人壽留俾屋企啦。。。

不喜勿插

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:回覆 大力大力 的帖子1億

原帖由 fannyhui928 於 16-05-25 發表
回覆 大力大力 的帖子

1億?你想買都未必買到架喎,common sense..
你/妳係買\"保誠\"的我知~

買基金真係好傷

大宅

宏利加保誠,仲有匯豐,axa都有d

禁止訪問

引用:X誠危疾保到100歲,但要連人壽一齊買X柏危

侯爵府

好媽媽勳章

菇芝bebi 發表於 16-5-18 23:46

每月供1700,既係1年供約2萬,由27歲供到55歲,即係共28年,total供左56萬,但危疾保額只係100萬!還差過去澳門買一鋪大小(買50萬賠100萬,比小6萬)!還未計呢28年既利息!

侯爵府

好媽媽勳章

菇芝bebi 發表於 16-5-18 23:46

每月供1700,既係1年供約2萬,由27歲供到55歲,即係共28年,total供左56萬,但危疾保額只係100萬!還差過去澳門買一鋪大小(買50萬賠100萬,比小6萬)!還未計呢28年既利息!

首頁
12345...7

尾頁

跳至