自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

畀面勳章

咁你個女仲識唔識咩係薯仔

水晶宮

傻豬仔 發表於 16-3-14 12:35
對唔住,我寫緊中文,唔係文言文,我只係寫出我對普教中用家意見,我邊方面表達得令妳唔明白,要表達得好的 ...
唔啱佢睇咪話唔明你寫咩囉. 依家D人係咁咖啦.

MsBusy    發表於 16-3-15 13:43

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:Quote:傻豬仔 發表於 16-3-14 12:25 選擇小

原帖由 Jnam 於 16-03-14 發表
當然會選, 已經排咗廣教小做第一志願, 但大抽獎時抽唔中又要焗位讀. 寶校唔理係廣教定普教都相信冇人想讀 ...
祝妳派到心儀學校!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:咁你個女仲識唔識咩係薯仔

原帖由 Lotharingien 於 16-03-14 發表
咁你個女仲識唔識咩係薯仔
莫講薯仔,好多廣東話都識,我平時有教佢煮飯仔,親子互動呀

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:普教中用家

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+傻豬仔+於+16-03-14+發表我係

原帖由 jannlly 於 16-03-14 發表
對唔住,我兩個女就是普教中的受害者。
小兒考試默書也是全普通話。其實開始時真的有點難,整體中文成績也不及廣東話班,升小三時很想放棄,向學校申請改廣州話班,但去到求校長都唔比轉。現在小孩小五,真的適應了,我用廣東話同他溫習默書,小兒中文成績普通,但可以用普通話清楚讀出課文,也可輕鬆用普通話溝通。現正想起好彩無轉班。

但如果以求學只求分數來衡量,對我仔真是有點不利。

珍珠宮

meimei11 發表於 16-3-14 13:56
我囡自小一就普教中,我覺得佢學得好好,普通話好標準、好流利,細細個已經幫我係大陸點菜

平時講 ...

Me too
囡囡普教中,學得非常好,我非常滿意

水晶宮

上到中學文言文居多, 一定係廣教中易掌握
Bye

男爵府

其實好多家長爭入的幼稚園國際班都係普教中

珍珠宮

畀面勳章

我大仔是普教中.無粵教中班.他的普通話一般.學起來有困難.對中文的興趣正在減少.
我本身的普通話還是普通話式的中文都OK.

唔好話我自己識都唔用心教好他普通話.你唔系我,唔會知我為他付出的心力.

我唔想再同他為普通話角力.即使他的普通話仍然好差,我只想他學好中文.
如果系粵語教中文,相信我兒會學得會快樂好多.

現在他可以揀嗎?

無同我講轉校.幾乎全區都是普教中.
要轉校需要權衡好多野.

子爵府

我囡都係幼稚園開始普教中, 到小二都係, 佢普通話同廣東話都無問題, 其實我地母語係廣東話, 佢點會唔識廣東話, 坦白講, 我唔想佢學我, 普通話唔咸唔淡, 佢係學校學好普通話, 唔使嘥錢嘥時間出去學. 講返轉頭, 我囡學校原本開三班普教中, 點知反應熱烈, 要加開一班.

大宅

嘈乜鬼,以前無普教,我又無學普通話又咪一樣流利又知土豆係薯仔我都曾經同呢度jm提過我整個中學階段我係作文同辨論文前三名,勁過哂D母語係煲冬瓜新移民同學。同D台灣異性「溝」通吓,我中文打字都係同台灣男友MSN「溝通」下識。
睇多2套台劇大陸劇咪識囉,夠用就算,廣東人講廣東話,中文要叻睇多D書,咩狗屎垃圾書都睇包無錯,以上個人經歷不喜勿插

公爵府

親身同個普教中小四用家傾計,佢話基本上諗嘢做功課等等都係用廣東話思考,係上堂要用普通話,佢係學得識普通話,但佢話唔鍾意,反正思考都係用番自己母語比較好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔學校兩班精英班, 只有一班係普教中, 任由家長選擇~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女係全普教中,我覺得 ok. 個 fd 果間就一樣一 d,重衰,入到精英班就普教中,其他就廣教中,結果,佢女一年普通話,一年又廣東話 不過,呢個係學校政策唔好

mandybaby    發表於 16-3-15 12:09
總有離別的時候

子爵府

Sofia_happy 發表於 16-3-14 14:32
嘈乜鬼,以前無普教,我又無學普通話又咪一樣流利又知土豆係薯仔我都曾經同呢度jm提過我整個中學階 ...

以前無普教中, 所以我既普通話好爛, 講親比人笑唔想我囡似我

禁止訪問

引用:好難講普教中好唔好!因為每一個小朋友學習

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我女小一起用普教中,3年了,他們懂得廣東話和普通話的分別,也能夠寫和講一口流利的中文!我之前在國內工作,看到香港人的普通話好普通,反而外國人卻說的不錯!其實我從小教孩子如果能夠學會普通話和英文,真是去旅行走到哪裏都不怕!

水晶宮

我仔讀了6年普教中,聽說讀寫都無問題

期間完全無出去補過普通話

佢中文作文都好好, 唔會寫廣東話口語

其他好處係, 去旅行時, 可以講下, 佢上次去台北, 張悠遊卡唔知咩事入唔到閘, 我地已經入晒去, 佢自己出去同客服講

又會自己叫下野食咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢樣嘢, 真係無謂爭論.

如果根據你O既邏輯, 你都未試過廣教中的好處. 咁又點知廣教中唔好呢?
廣教中小朋友, 只要有學普通話一科, 返內地交流都係無問題.

好多家長唔讚成普教中, 係因為明白到語言不同語文.
外國人學普通話, 係學語言. 同我地要學語言, 再番轉頭學語文, 係兩回事. 不能類推.

語言學得好, 對學語文有輔助性幫助.
但語言學得唔好, 去學語文, 就造成破壞性傷害.
無端端要先解碼, 後再去學知識.
轉折咁多. 何必~

好多人, 其實都唔介意學校有普教中O既班別.
如果學校有得揀普教中班或廣教中班. 等用家自己揀, 當然好.
但更多反對聲音係, 若學校只單一有普教中, 咁就唔會得到大眾認同.

tsepei    發表於 16-3-17 13:35
riceburger    發表於 16-3-17 08:25
meow_day    發表於 16-3-15 13:52
ninjarabbit    發表於 16-3-15 12:52
figo10    發表於 16-3-14 17:49

首頁
12345...9

尾頁

跳至