論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:你地工人幾點訓?

current helper 0630~2130
my previous one 0800~2300, usually after 2230 she choose to watch tv together instead of take reat in room.
so they are same resting hours

男爵府

Thanks, seems most of the jm give them 9 hours rest a day

大宅

頭三個月幫我揍NB,1230至0100先瞓(係佢話要餵埋餐奶),0630起身。而家BB大左少少1130瞓,0630起身……成日要我叫佢瞓先入去瞓,但日間見過佢抱住我個囡“鐘”眼瞓,我寧願佢早D瞓

男爵府

引用:頭三個月幫我揍NB,1230至0100先瞓(係佢話

原帖由 菠蘿小矇朱 於 16-03-31 發表
頭三個月幫我揍NB,1230至0100先瞓(係佢話要餵埋餐奶),0630起身。而家BB大左少少1130瞓,0630起身……成 ...
你工人真係好好好難得,羡慕死人

男爵府

引用:Quote:原帖由+菠蘿小矇朱+於+16-03-31+發表

原帖由 heiphy 於 16-03-31 發表
不過我都諗緊自己搞夜奶嗰part,寧願佢日頭精神啲

大宅

引用:Quote:原帖由 菠蘿小矇朱 於 16-03-31 發表

我返左工,睇眼仔見到姐姐抱住我個囡“鐘”眼瞓,就跌就跌咁食幾多驚風散都補唔返
我寧願佢瞓夠有精神做野

男爵府

引用:Quote:原帖由+heiphy+於+16-03-31+發表你工

原帖由 菠蘿小矇朱 於 16-03-31 發表
我返左工,睇眼仔見到姐姐抱住我個囡“鐘”眼瞓,就跌就跌咁食幾多驚風散都補唔返
我寧願佢 ...
咁就逼佢早點訓,自己夜晚做多啲。安全啲好,一陣抱到跌落地就慘

大宅

引用:Quote:原帖由 heiphy 於 16-03-31 發表你工

不過我都諗緊自己搞夜奶嗰part,寧願佢日頭精神啲
一係好似輪更咁,如果你攪夜奶,就叫姐姐第日早D起身。如果你攰,佢攪夜奶的話就叫佢第日晏D起身……因為NB未有指定作息時間,飲奶又飲得密,時間較亂。
到大左先定返姐姐休息時間

男爵府

9:10 PM

洋房

夜晚10:30入房, 朝早7:00起身

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

通常仔女瞓咗佢先沖涼,或上fb或玩電話,大約10點,朝早6-630起身

每日望住佢哋就充滿力量啦!

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

同埋我想問下,如果偶爾間出夜街夜咗返屋企,你哋個姐姐會唔會黑面呀?

每日望住佢哋就充滿力量啦!

水晶宮

我之前請姐姐睇CV, 個個都好似奴隸咁,朝6晚12。
我以為自己有人性,9點就唔駛佢做,佢哋應該好開心啦,點知可能係CV老作。

男爵府

朝6晚9, 不過下午通常有一兩小時沒什麼工作, 她會坐在房中小休, 但不可鎖門,可隨時叫她的。

男爵府

引用:同埋我想問下,如果偶爾間出夜街夜咗返屋企

原帖由 vickymok717 於 16-04-04 發表
同埋我想問下,如果偶爾間出夜街夜咗返屋企,你哋個姐姐會唔會黑面呀?

...
我嗰個會呀!個樣好似勁眼訓咁出黎做野。

男爵府

引用:我之前請姐姐睇CV,+個個都好似奴隸咁,朝6

原帖由 Cheddar85ang 於 16-04-04 發表
我之前請姐姐睇CV, 個個都好似奴隸咁,朝6晚12。
我以為自己有人性,9點就唔駛佢做,佢哋應該好開心啦,點 ...
我睇cv相反喎,佢地個個寫自己一日做10個鐘,最多做14個鐘,即係expect自己有10小時休息,搞到我唔多敢揀佢地

禁止訪問

大宅

我覺得家家情況吾同,我工人6點起身,因為要煮早餐,㷛水,小朋友返學。
但下午阿仔3-6午睡,佢就好得閒。
我們遲食晚餐,食完成8點半或9點,執枱洗碗清潔洗衫,通常10:30或11點先做完。
我係計工作量,吾係計時間

大宅

我覺得家家情況吾同,平日工人姐姐6點起身,因為要準備小朋友返學(讀全日制)。

每日早上準備細仔粥仔,之後衫,整理及清潔屋企,下午預備晚餐材料,佢自己會分配各工作先後次序。

夜晚8點半左右,全家已食晚餐,就執枱洗碗清潔,到樓下扔垃圾,通常10點前一定做完,有時連涼都沖完,可以入返房休息。

日頭我99會係度幫手睇仔,基本上姐姐每日只需做好家務,準備好膳食就可以。

反而星期六或公眾假期會忙d,因為小朋友放假係屋企,要分些時間照顧他們

首頁

尾頁

跳至