自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆:有個post 講過期食品,我想分享下

好多都係 best before, 唔代表限期,例如中藥都唔會過期

男爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆 popomeow 的帖子

上一輩好節儉,成日話唔好浪費食物 
葉子 是不會飛翔的翅膀
翅膀 是落在天上的葉子

大宅

有一次,買左幾個橙返屋企,咁同62 講買左橙呀食就自己搞啦,咁果排我返夜班,我自己都有食,不過一個人食得慢,有一朝想食既時候發現有個橙發左霉,咁我梗係扔左個發霉橙啦,我62 就話唔好嘥,批左發霉果啲就食得,我忍唔住話佢:其實最嘥就你囉,新鮮果時又唔食,而家發霉先話唔好嘥,明知發左霉食壞肚睇醫生仲嘥錢呀

男爵府

過期杯麵、底漲左嘅罐裝汽水,我媽都話唔好浪費食埋佢

男爵府

我地有位jm cream090909佢有好多野分享架

男爵府

我覺得如果係密封或者係preserved嘅,過左期唔太耐都可以食,因為佢地嘅環境唔利細菌生存,當然食之前都要睇下聞下有冇變壞啦

大宅

我要分享嘅唔係過期食品。
有個同事,佢有個相熟客俾咗啲類似糕點嘅嘢佢食,佢就放工攞出嚟請大家食,喺大家食緊嘅過程中,呢位同事先至講,話呢啲係某某人個老爺剛過身,喺殯儀館靈堂度攞返嚟嘅。。。

子爵府

引用:我99話白醋係唔會過期。。但已過左一年,佢

原帖由 jzzz1102 於 16-04-11 發表
我99話白醋係唔會過期。。但已過左一年,佢話冇事,我唔知真唔真,亦唔會試,偷偷地買過支新既偷龍換鳳俾佢 ...
99心目中係無\'過期\'呢兩個字

首頁

尾頁

跳至