自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 lingw. 於 16-05-05 發表我見

原帖由 macca 於 16-05-05 發表
X2!
我見好多EO好A字膊,做野好死,吾識變通,只跟guide line 做野,guide line 冇的一蓋吾做,又驚死怕揹鑊,心諗:死啦!咁後生就咁瀉膊,幾時做到老.試過叫佢計盤數,佢叫返我計,仲話:你個計數機咪同我個一樣,你計啦!我彩佢都傻,大佬呀,你的duty黎架,我計同你計都一樣,但我同你人工吾一樣呢,你人工高我咁多,我帮你做埋,咁你做乜,出埋你份糧好冇

公爵府

2024勳章

ramuza 發表於 16-5-5 20:55
佢宜家有一份好搵定嘅工,人工大概三萬幾。準時放工。

但系近排收到offer, 究竟去唔去好呢? any pros and ...

9成eo 冇得準時收工

男爵府

tszchungmama 發表於 16-5-5 22:59
9成eo 冇得準時收工

then this is one point that is not very good.

大宅

引用:Quote:ramuza 發表於 16-5-5 20:55 佢宜家

原帖由 tszchungmama 於 16-05-05 發表
9成eo 冇得準時收工
請問準時係指幾點?通常又幾點?

子爵府

引用:Quote:lingluk1306 發表於 16-5-5 21:33 我

原帖由 lingw. 於 16-05-05 發表
我見好多eo 都謙遜勤奮

(我唔係eo)
好多怪人唔係EO. 係下面一大班嘅 CO 或 OA. 真係唔激死都勞氣死。 好多老鬼勁多假, 見佢放假多過返工, 另一批就成日放SL, 因為炒唔走。仲有一批就10問9唔識, 識嘅又做錯。唉

翡翠宮

牛年勳章

回覆:好友30多歲apply EO?

我朋友做左15年EO,都仲係EO1,邊有咁易升SEO吖?
十年後人工45-50k就差唔多,佢覺得40幾歳尼個人工OK咪轉工囉

珍珠宮

都敏俊C 發表於 16-5-5 23:16
好多怪人唔係EO. 係下面一大班嘅 CO 或 OA. 真係唔激死都勞氣死。 好多老鬼勁多假, 見佢放假多過返工, 另一 ...
你做咩部門呀?
我識果d CO 至 OA, 都唔係你所講咁

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

話時話,EO starting幾多?

子爵府

引用:Quote:都敏俊C 發表於 16-5-5 23:16 好多怪

原帖由 lingw. 於 16-05-05 發表
你做咩部門呀?
我覺得同咩部門都唔太大關係, 因為 d 人會調, 每個部門或多或少都有呢 d 人。睇下好唔好彩架啫~

男爵府

kangaroomama 發表於 16-5-5 23:29
話時話,EO starting幾多?

i think.26k

男爵府

C.Humphrey 發表於 16-5-5 23:20
我朋友做左15年EO,都仲係EO1,邊有咁易升SEO吖?
十年後人工45-50k就差唔多,佢覺得40幾歳尼個人工OK咪轉 ...

佢會唔會係冇乜上進心嗰啲? 所以十幾年都無得升?但系朋友話純粹擔凳仔等就有得升

大宅

ramuza 發表於 16-5-5 20:55
佢宜家有一份好搵定嘅工,人工大概三萬幾。準時放工。

但系近排收到offer, 究竟去唔去好呢? any pros and ...

go!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

公爵府

回覆樓主:

唔同年代唔同。升EO1 唔難,升SEO就真係未必。呢d揾好辛苦,EO對下要管ACO,CO,CA,對上要照顧老闆,如果現在份工穩定嘅就千萬唔好轉。SEO點會有10 萬月薪?你朋友d料點嚟架?

公爵府

回覆樓主:

仲有,一個架構一定係三角型,邊有可能每個人都有得升?是否有得升係未知數,但頭幾年就蝕硬,仲要計埋現在公司嘅醫療同花紅。而且,政府工安排你去邊返工都得,自己無得揀。當然,好處係穩定,唔驚無工做,一定可以做到65 歲。

子爵府

lingluk1306 發表於 16-5-5 21:33
我覺得,首先要諗下接唔接受到政府d人,因為好多都好怪,又好懶

...

我有幾位朋友以前做開私人工,後轉去做政府工,最後都頂5順裏面的官僚和下屬太懶而離職,另一個朋友一向勤力工作效率好,但這樣就被其他同事孤立和杯葛,他們後來都回歸私人工。

翡翠宮

牛年勳章

引用:Quote:C.Humphrey+發表於+16-5-5+23:20+我

原帖由 ramuza 於 16-05-05 發表
佢會唔會係冇乜上進心嗰啲? 所以十幾年都無得升?但系朋友話純粹擔凳仔等就有得升
...
我朋友經常OT,工作態度認真,我唔覺得佢hea,而且佢係三大1st hon畢業,亦有進修master!
如果你依然迷信於論資排輩就可升職既年代,今時今日既政府工一定會令你失望。
Jm講左咁多事實,你(你朋友)都依然覺得做EO十年後穩賺100K,go ahead,親身試過先知!
記得十年後上bk報告,報喜話俾我地知年薪過百萬!

zaba    發表於 16-5-6 11:26

翡翠宮

牛年勳章

引用:Quote:lingluk1306+發表於+16-5-5+21:33+我

原帖由 KCWO 於 16-05-06 發表
我有幾位朋友以前做開私人工,後轉去做政府工,最後都頂5順裏面的官僚和下屬太懶而離職,另一個朋友一向勤 ...
我又有朋友一畢業就做AO,絕對係名校尖子,有樣有實力,可惜做左五年頂唔信官僚文化,亦覺得個政府好唔掂,寧願減人工都要走,依家在商界打滾都薄有名氣!
所以政府工,未必係我地想像中咁美好

男爵府

lingluk1306 發表於 16-5-5 21:33
我覺得,首先要諗下接唔接受到政府d人,因為好多都好怪,又好懶

...

呢班人千奇百趣....你頂倒至好入政府

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆:好友30多歲apply EO

SEO起薪邊有100k? 你朋友好樂觀!

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

用戶要求終止服務

畀面勳章

lingw. 發表於 16-5-5 23:28
你做咩部門呀?
我識d oa同co絕多數都難相處(co年記大,又有得少少管理,唔多接受意見)Oa, 做得依個位多數都想hea

首頁

尾頁

跳至