自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我好眼淺

大宅

ALICE615 發表於 16-5-21 20:37
我都眼濕濕,需要我係ftm,但都感受到餵奶時既辛酸係其他人唔明白。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:睇女人多自在喊左

睇到眼濕

侯爵府

我唔係阿媽都好感觸

公爵府

回覆樓主:

我兩胎都係全人奶,個上司講果句 “我能夠俾bb嘅就係泵出嚟嘅奶”,聽到呢句我想喊,我冇可選擇一定要返工,唔能夠喺bb身邊24小時陪伴佢係一個遺憾,堅持泵奶俾佢,為佢多做一點…… 幸奶我上司好開明,同事好體諒,我初初都係我媽日日嚟我屋企湊,後尾先請工人,我當然唔敢好似主角咁對阿媽諸多要求,找死咩,但回想要一個老人家困住喺度湊b,真係好大犧牲,好偉大!

子爵府

BK Milk勳章

睇到佢倒奶個一刻 真係喊左出泥,對窮媽泥講真係滴滴佳辛苦

侯爵府

開心吸收勳章

我真係見過有個阿媽幫女湊孫, 個女狂鬧個阿媽, 當佢工人咁.

子爵府

回覆:睇女人多自在喊左

我係ftm,全人奶到一歲,個種辛苦同壓力真係外人唔會明,如果我有第二個小朋友,我估我唔會再堅持全人奶,因為失去嘅真係太多

大宅

回覆樓主:

餵奶果part,bb 2.5m 我放完假返工,工作忙湊仔攰唔夠奶開始補奶粉,望住罐奶粉又覺得自己唔夠奶,比唔到最好既比bb, 鑚左牛角尖係阿媽c6前係咁 依家望返轉頭就覺得自己好傻

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:我係ftm,全人奶到一歲,個種辛苦同壓力真係

原帖由 ctsang1006 於 16-05-21 發表
我係ftm,全人奶到一歲,個種辛苦同壓力真係外人唔會明,如果我有第二個小朋友,我估我唔會再堅持全人奶,因 ...
第二個會多d奶, 所以又唔捨得唔餵

放下自在

伯爵府

我係Ftm 全泵媽,我都睇到喊咗,我感恩我好幸運身邊冇人比過說話我聽。我知好多媽媽比我辛苦好多,所以話母愛真係偉大

大宅

晴朗家家 發表於 16-5-21 20:42
做人其實睇開啲
餵人奶的確唔係間間公司都support
so? 咪去適應囉

我係呀媽都好認同你咁講
唔通你餵奶粉就唔愛你自己個bb 咩
餵到母乳當然好,但我認為唔使睇太重
令自己同屋企人都舒服
開心要緊

公爵府

其實呢集講出現今新手媽媽,湊小孩方法跟舊一輩完全不同,又要人跟佢個套,過份緊張,不但害慘自己,更令身邊的人更痛苦,看到佢媽媽真的好慘。講真句年青一代湊b咁執著,真係阿媽都頂佢唔順。之前BK都有JM提出個案,説99反悔唔湊b,原因係JM唔准99湊bb落街和去街市買餸(因街市污穢),唔准睇電視嘈bb瞓覺,每天在家等jm買飯盒給99吃。唔知記者是否在此攞料。

大宅

Rainbomomo 發表於 16-5-21 22:35
我係呀媽都好認同你咁講
唔通你餵奶粉就唔愛你自己個bb 咩
餵到母乳當然好,但我認為唔使睇太重

我都有兩個小朋友,第一個餵咗三個星期人奶就令自己乳線發炎入咗醫院做手術,坐月期間仲要日日去診所洗傷口,好辛苦。生第二個時我拒絕再餵人奶,全奶粉,依家兩個小朋友一樣健康快樂成長,新手媽媽同人奶媽媽唔好係呢方面俾自己咁大壓力,我哋仲要好大精力去湊、去教小朋友㗎!放鬆哋啦!

男爵府

我即刻同老公講,個時我幾辛苦你地男人係唔明白,好彩個時我公司同屋企非常近,有個半鍾lunch先可以返屋企泵咋

男爵府

眼濕濕

男爵府

Giant 發表於 16-5-21 20:51
咪係囉,太執著,食奶粉唔會死、用傳統方法烚奶樽都可殺菌,細細聲睇電視都唔准,個阿媽同奴隸冇乜分別?

...

佢呢個故事係誇啲,不過我相信有好多新手媽都係咁,以為用煲烚唔好,以為bb瞓覺要超静
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

男爵府

回覆樓主:

鍡唔到咪食奶粉囉,攪著全世界,唔通要全世界就你咩,見到個婆婆就淒涼!

男爵府

Samoyed.nana 發表於 16-5-21 21:08
咩台做呀?我聽日睇重播先

tvb做
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:

男爵府

Miulo 發表於 16-5-21 22:50
其實呢集講出現今新手媽媽,湊小孩方法跟舊一輩完全不同,又要人跟佢個套,過份緊張,不但害慘自己,更令身 ...

不過事實有樣嘢係真,99同呀媽唔同嘅分分鐘呀媽做自己會聽會過濾,99就唔會理,硬係覺得佢冇咁好

紀錄:

首頁
12345...6

尾頁

跳至