婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

嘩嫁過去有個咁既奶奶,祝你好運

伯爵府

你男友真係嫁唔過,為娶老婆唔擺酒都算,但自資比10萬港幣比外父外母都無能力,他日真的很很很懷疑是否有能力保護老婆。
姐妹,你一個人係台灣就知道味道啦!

美菲絲    發表於 16-6-19 13:51

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回頭是岸

原帖由 chitosefung 於 16-06-18 發表
回頭是岸
x2 諗清楚呀樓主

總有離別的時候

洋房

唉,聽晚飛台灣,應該又要同未來99傾結婚D野
返黎之後再上黎UPDATE!

男爵府

。敏。 發表於 16-6-19 01:15
唉,聽晚飛台灣,應該又要同未來99傾結婚D野
返黎之後再上黎UPDATE!
點解要你飛過去同佢傾
有咩嘢嘅視像傾咗佢
而家已經要你過去同佢傾結婚嘢?
有冇咁大枝嘢呀~
再講吖,台灣嘅99十個有十一個係變態嘅
仲要有家族生意添
你男友點會為你去拒絕佢屋企吖
你而家未嫁過去梗係叫佢做契弟都制啦
嫁咗過去你就知啦

上fb睇靠北婆家啦
包你好有共鳴歎為觀止

珍珠宮

如果真的要嫁他,千萬要工作儲多點私己,要不然你有事時叫天不應,叫地不聞。

三思呀女,如果我係你父母見你男友連咁少事都保護不到你,我會阻止你嫁!
台灣非常傳統,除非你嫁後仍非常有錢,要不然奶奶係唔會忌你幾分,記住。

美菲絲    發表於 16-6-19 13:49

大宅

台灣99好堅,我大緊肚,入左媽媽谷,見有個媽媽自己係香港人嫁去台灣,同奶奶住一棟三層樓,老公係台北做野唔係身邊,見佢成日呻奶奶叫佢日日拖地晒衫煮飯,即使而家就生都係依舊要做,仲要叫佢唔好訓咁多,專登等佢訓午睡時打比佢叫佢唔好訓,變態到極點,仲要食野方面長期冇肉,得瓜菜,連滾湯都係好似我地拾菜既水咁,水滾閂火果隻,仲要99覺得理所當然咁,台灣人嫁唔過,重點佢老公叫佢忍讓下

美菲絲    發表於 16-6-19 13:49

伯爵府

樓主祝你好運,聽講台灣99超難頂。。1.5萬禮金都好意思講得出,我係你/你父母都嬲爆!

男爵府

。敏。 發表於 16-6-18 23:06
我係HK人,男友台灣人,而家傾緊結婚
我男友話唔想擺酒,淨係登記,因為覺得擺酒好麻煩又哂錢
我99就表示唔會比 ...

點解果八萬八係你男友屋企負責而唔係佢負責?

伯爵府

回覆:將嫁去台灣,因禮金問題同99搞到好僵

台灣 99 無錢果 d 都好氣燄囂張,你呢個有 d 錢你仲大獲,恰到你癲啊

優悠在澳洲

子爵府

回覆樓主:

唔係睇台劇,台湾人唔易相處咖

男爵府

我結婚時 一切結婚開支 包括擺酒 買樓 禮金都係我同老公自己出錢 所以絕對冇樓主嘅煩惱
其實你地如果係自己出錢
所謂男家俾幾多 女家收幾多根本奶奶就唔會知
你可以照俾8.8萬你父母
唔想嘈嘅 咪同奶奶講只係俾左1.5萬囉
你地要奶奶出錢 就預左俾佢擺佈

公爵府

台灣99惹不起呀 ! 又野蠻.又封閉.又自私....

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

三思,從來結婚,都唔係兩個人嘅事

翡翠宮

回覆樓主:

結婚個兩個人自己負責所有費用,煩惱應該銳減8成

侯爵府

畀面勳章

回覆:將嫁去台灣,因禮金問題同99搞到好僵

你男友有家族生意,即係佢為咗D生意一定唔會逆自己阿媽意思,你過到去又冇親人,一定比人恰,你仲話唔工作要靠老公養,你99一定睇你唔起,祝你好運吧!

子爵府

mini1204 發表於 16-6-19 13:05
結婚個兩個人自己負責所有費用,煩惱應該銳減8成

咁要睇下個奶奶有幾辣啦~~~~

有d奶奶係覺得佢個仔所搵既都係佢管~~~將來邊個做左佢新抱~~~新抱所搵既亦係佢管~~~佢管既範圍只會越黎越大~~~

照睇我樓主個未來奶奶都唔少野~~~未結婚都未話係拎邊個d錢洗(唔俾個新抱自己返工黎養娘家既咩)~~~巳經講到唔俾返娘家~~唔俾養娘家~~~

子爵府

o_____o 發表於 16-6-19 13:25
你男友有家族生意,即係佢為咗D生意一定唔會逆自己阿媽意思,你過到去又冇親人,一定比人恰,你仲話唔工作 ...

咁就係呀~~~個奶奶又冇放手~~~老公即係同奶奶打工~~~想唔俾奶奶控制住都好有難度~~~

大宅

拍拖是兩個人的事, 但結婚是兩家人的事, 好好想下, 你男友將來有沒有能力保護你, 支持你, 有個人主見, 有獨立辦事能力, 先決定吧

將來終身幸福, 值唔值得交比呢個男人

我唔會叫你嫁定唔好嫁, 你抽離一下如果將來你個女面對你宜家既命運, 你會點諗? 有咩顧慮, 祝好運

侯爵府

。敏。 發表於 16-6-18 23:32
男友有諗過自己比禮金,
但99話佢比左就唔認佢做仔,
而男友有家族生意,黎唔到香港住

佢俾左唔講你99點會知

首頁
12345...7

尾頁

跳至