自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

男爵府

2024年龍年勳章

睇你咁講, 你同妹妹感情唔多好wor

係咪你地人工差太遠, 佢慣左你俾晒錢

好在佢係一個, 唔係要你請佢一家

如果你環境過得去, 請埋妹食啦 當多謝佢睇住父母

子爵府

開心吸收勳章

唔覺你係計較喎
長期對住老馮嘅人, 會有唔開心

但一世人兩姐妹, 你開口同佢講下, 好過心裡面暗暗唔開心
可能佢以為你鍾意請人食飯呢, 咪由你高興囉
講左仍唔肯夾錢 / 輪流俾 / 俾d, 先再算啦

fionafiona    發表於 16-6-25 08:59

侯爵府

fionafiona 發表於 16-6-24 15:40
我自己我生日飯唔係我叫佢出來食的, 係佢打比我話同我食的, 但係要我找數

原來係甘,甘你有無出聲叫佢夾錢或者叫佢請先?唔出聲不斷縱容佢,有苦自己受。 我自己家人好好的,唔會計較,邊個有錢咪邊個請咯,但我老公果邊次次都係我地請,請長輩無所謂,次次都有姑奶一家三口癡飲癡食,仲要唔貴唔食,我已經睇化左,,,,我老公頂得順就由得佢
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我家只有2姐妹, 我: 已結婚有2個小朋友仲要

原帖由 fionafiona 於 16-06-24 發表

我家只有2姐妹, 我: 已結婚有2個小朋友仲要供樓
如果識體諒,就已經識做,有D人自私到極點,我家姐40+未婚,自己揾自己駛,$100 八達通都叫我入$,我自離婚後獨力養2個仔仔,佢知架,但系要囉著數,吃飯吾$,買野又成日叫我卑住先,無計,宜家直情好小見,怕左佢

子爵府

樓主生日飯妹妹叫出來同你食的, 佢唔找數又真係衰D

大宅

ilovemagao 發表於 16-6-24 15:46
睇你咁講, 你同妹妹感情唔多好wor

係咪你地人工差太遠, 佢慣左你俾晒錢

佢人工真的不太高, 本來佢有份工做得好好地, 但返左1~2年之後佢追星(唔返工去接, 送明星飛機) 一個月返得10日8日工但都要去旅行, 父母不知幾愁, 結果都拖左成大半年佢終於比公司fire!
然後d工返1,2個月就唔做, 有d一星期都唔夠!

我都明我人工高過佢, 但我要供樓又要養2個化骨龍, 自己已經好多年無去旅行同fine diining 啦, 見到佢
成日在fb 打卡去呢度果度甘, 有少少唔開心, 想呻下姐!

17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

伯爵府

fionafiona 發表於 16-6-24 15:40
我自己我生日飯唔係我叫佢出來食的, 係佢打比我話同我食的, 但係要我找數

下次直接同佢講想同老公2人世界, 除非佢想請你食飯, 我覺得有病, 點會人地生日叫人出黎食飯但要生日果個比錢, 自己細妹都係咁話, 好討厭

伯爵府

回覆 fionafiona 的帖子

我會問亞妹, 亞媽/爸就嚟生日, 不如我地夾$請佢地食飯, 好唔好?唔好既咪自己一家人同父母去食, 好既就餐飯除人數, 父母嗰份兩姐妹夾

至於自己老公生日食飯, 咁人地俾面先來, 你係主人家當然係你俾

fionafiona    發表於 16-6-24 16:03

大宅

mwmyway 發表於 16-6-24 15:51
原來係甘,甘你有無出聲叫佢夾錢或者叫佢請先?唔出聲不斷縱容佢,有苦自己受。 我自己家人好好的,唔會 ...
你心態真好, 我都明, 不過只係想呻下甘
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

男爵府

2024年龍年勳章

fionafiona 發表於 16-6-24 15:57
佢人工真我不太高, 本來佢有份工做得好好地, 但返左1~2年之後佢追星(唔返工去接, 送明星飛機) 一個月返得10 ...

我都係人家姐, 如果我有個妹咁應該罵左佢好耐

大宅

屋企人,我會直接開口講!不過,如果我無經濟壓力又搵得多過佢一半,我會比埋,無所謂,都係一家人食飯。

禁止訪問

大宅

唉~~其實如果佢食完有講聲多謝家姐, 我條氣會順d!
我都明有時會有大食大, 但有人請食飯正常都會講聲多謝掛?

大宅

sita1230 發表於 16-6-24 16:13
唔~其實好多時咁係因為呀爸呀媽唔識做. 不過細妹一個人又真係唔會食好多. 係唔係佢平時已經有自己同父母出 ...
哈哈~~佢肯定會同阿爸阿媽講我小氣

大宅

一家人,無得計架啦

fionafiona    發表於 16-6-24 16:23

男爵府

2024年龍年勳章

fionafiona 發表於 16-6-24 16:18
唉~~其實如果佢食完有講聲多謝家姐, 我條氣會順d!
我都明有時會有大食大, 但有人請食飯正常都會講聲多謝掛? ...
咁多年, 老奉左架啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

mwmyway 發表於 16-6-24 15:51
原來係甘,甘你有無出聲叫佢夾錢或者叫佢請先?唔出聲不斷縱容佢,有苦自己受。 我自己家人好好的,唔會 ...

同你情況差唔多! 姑仔1家3口永遠唔比錢, 好少少既係佢地無話要食貴野, 但我最唔GUR 既係特住要照顧自己個仔就咩都唔做, 坐到去最入咩都唔做, 無見過佢地幫手洗杯洗碗, 又成日遲到, 62 99 同老公都覺得無問題.

水晶宮

好媽媽勳章

回覆:唉~真係忍唔住要呻一下

我妹細我好多,我講明你返學我比,到你出黎做野就要慢慢承擔返,因為我知我妹性格,唔咁對佢佢永遠長唔大。

我為咗佢好,佢他日要相處既唔止我呢個家姐,總之我地知道大家錫對方就ok

首頁
12345...8

尾頁

跳至