自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

回覆:希望學校或團體唔好再送劣質文具

完全同意!

男爵府

TingTing 發表於 16-7-25 11:11
話明迷你。梗係細/小,
唔啱就唔好要.....或者比人law

咁又唔係咁講,首先好多呢D記念品就算唔要大會都已經一大堆直接落垃圾桶,第二,都話用兩用都玩完仲點送比人?

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

引用:話明迷你。梗係細/小,唔啱就唔好要.....或

原帖由 TingTing 於 16-07-25 發表
話明迷你。梗係細/小,
問題系用唔到嘛.

男爵府

sunha 發表於 16-7-25 11:06
首先, 唔係嫌棄, 唔係嫌平.
迷你文具: 兩寸熒光筆, 兩寸原子筆, 迷你釘書機, 幾頁細簿仔, 手指尾咁幼擦膠.. ...
非常同意!
最苦惱是老師送給成績優異的獎勵文具, 真的沒有實際用途, 也很劣質。在班房內頒發, 教小朋友不要, 又好像太過份。收了回來又不合用, 只是製造垃圾。

我仔有一位老師會送書籤, 背面寫上針對小朋友的鼓勵說話, 很有紀念性。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:希望學校或團體唔好再送劣質文具

掉又浪費,用又5好用,送比人又5好意思

我為貓狂

水晶宮

回覆樓主:

完全認同

伯爵府

親子王國15週年勳章

唔好話學校
我公司訂埋d平價鉛芯筆,一次性
公司可以唔訂芯,因為支筆根本用唔耐

伯爵府

judycyk 發表於 16-7-25 11:14
深有同感,由奇聖誕節PARTY或者生日會回禮....收得最多......

係,生日會回禮,主人家仲專登買多個紙袋入住,真心唔想要,好對地球唔住

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:07mama 的帖子

我寧願要書籤,有紀念價值,以前老師親筆寫既書籤我仲保留緊

我為貓狂

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:話明迷你。梗係細/小,唔啱就唔好要.....或

原帖由 TingTing 於 16-07-25 發表
話明迷你。梗係細/小,
yes

總有離別的時候

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

同感 製造勁多垃圾

翡翠宮

回覆樓主:

所以我同仔講如果有得選唔好選文具,攞玩具起碼有得玩下,文具攞左只會變垃圾...到高小我仔直情唔去換禮物,但老師送就無辦法

大宅

sunha 發表於 16-7-25 11:06
首先, 唔係嫌棄, 唔係嫌平.
迷你文具: 兩寸熒光筆, 兩寸原子筆, 迷你釘書機, 幾頁細簿仔, 手指尾咁幼擦膠.. ...

絕對認同!昨晚我掉咗一大堆。

大宅

好媽媽勳章

喺學校攞返嚟, 家長一見到, 實會話" "乜學校送埋D咁嘅嘢架?" 但其實D嘢唔一定係學校買手買. 有一D係家教會買. 家教會家長精打細算, 萬事以平為準, 有D去淘寶, 有D上深圳買. 結果買來劣貨, 侵權貨品. 學校形像會否有影響呢?

可否嘗試改變一下思維: 劣貨不錯是平正人貨三幾倍, 但正貨耐用四五倍, 而且只係一個包裝, 除笨有精呀.

無人想子女在堂上用劣質文具而抄不及, 改不及功課吧? 想像下佢地抄抄下支筆冇色, highlight 重點時熒光筆冇, 改錯筆又唔粘時怎樣?

翡翠宮

07mama 發表於 16-7-25 11:27
非常同意!
最苦惱是老師送給成績優異的獎勵文具, 真的沒有實際用途, 也很劣質。在班房內頒發, 教小朋友不要 ...

我仔老師好好,會送優質野,就算文具都係用得果d,好似pilot筆,甚至書券,op門票好有心

大宅

好媽媽勳章

回覆 qutong 的帖子

就係執房時又發現一大堆, 好火. 竟然仲有迷你玩具, 邊個玩呀??

伯爵府

非常認同, 我囡有好多細粒既擦膠, 根本擦得唔乾淨, 但掉又好似好浪費

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

細個時會恨,大左就知唔好用,只在家用
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

首頁
12345...10

尾頁

跳至