自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

相信大家誤會姐, 你驚人fing到阿b, 人地以為你個句小心D系話緊佢, 人多擠迫既地方, 小朋友真系唔好亂咁俾佢行黎行去, 況且BB展又多大肚媽咪, 又多小朋友, 撞親邊個都唔好啦, 樓主唔好嬲, 事件都過去了

大宅

回覆:不吐不快~致今日去bb展的其中一位準媽媽

先多謝各地jm的安慰,我都係琴晚收係心要呻出黎。

可能照字睇,真係會覺得我敏感左。但我真係覺得唔係所以先會屈住係心。
可能有人覺得人多唔應該放b落地,我放b落地時有睇過,當時大約7點冇咩人,我個角落係雀巢對出,成個位唔夠20人(全部癡牆), 當然係我自己覺得個展覽係關於小朋友用品,黎得應該有不同程度的愛心(母愛),而大家反應係同吖b有互動的所以我先由佢。
我覺得準媽媽有心,全因為果句說話,因為全程都冇任何人出過聲,係準媽媽自己停底左之後望住佢兩個親友講,講完就行,如果一開始睇唔到吖b其實佢真係大可以直行直過。
個重點係佢講說話時的樣,真係好串嫁。而且拎住袋咁大野個肚蘿咁大真係冇可能咁fing(大幅度),所以我先將成句說話變成聽者有意。

*其實最重要係衣家社會多左好多諗自己嘅人,其實只要大家都可以平心靜氣咁,就可以少好多爭拗,少d唔開心。除左我都有唔少帖係關於bb展的不偷快,希望大家訓醒就算,唔好勞氣啦。雖然我琴日屈住道氣,但今日見吖b好開心玩琴日嘅戰利品玩,就什麼都ok了

公爵府

回覆樓主:

你冇錯,她回那句很討厭,一聽就知自私公主慣

珍珠宮

回覆:不吐不快~致今日去bb展的其中一位準媽媽

如果佢唔小心真係撞到你bb,你會點?唔係幫邊個講說話,照字面睇,你都有責任照顧好bb,既然帶得佢去bb展,其實都盡量唔好放佢落地,唔係人人都時時刻刻望住地下有乜野,因為bb太細粒係會睇唔到,撞到你又唔知點好,佢撞到人又唔知點好,最問題就係咁細既bb永遠撞到人都唔會比人話比人鬧,但掉返轉bb比人撞就肯定鬧到趴分分鐘仲要報警等等,所以你做父母更加要留意呢點,再加上乜人都有,唔係人人都鍾意bb,有d衰起上黎真係會整佢,除非佢大左肯拖肯跟住行我就會比佢行,公園就由佢,我都有個歲半b,當然我都知佢唔會下下都聽亦難控制,不過我都係唔得就唔得,由佢喊,一係就唔帶佢出去搵人睇住,如果真係冇人睇我都寧願唔帶佢出去咖

大宅

wing514 發表於 16-8-7 10:48
我又覺得佢應該唔係特意fing個袋去打你小朋友咁恐怖既

有d人唔係惡意傷害小朋友,但行為就唔多識尊重,好似當d bb係小動物咁,拎野撩佢地,我自己都會好唔開心

水晶宮

Bbpeony 發表於 16-8-7 01:56
*純呻,絕無惡意。而我又真係覺得我自己冇問題,所以唔使教返我做人吖媽。謝謝*

我知bb展一定人山人海,又 ...

其實我覺得bb展已經迫到唔啱大肚婆去....

侯爵府

其實。。。。你點會係個d地方放個歲半b係地下行。。。。個度d人個個一袋兩袋。

男爵府

vivibabyvivi 發表於 16-8-7 11:18
我唔覺得人地係有意

就算話唔係故意,我覺得自己個袋fing 到個咁細的bb, 都唔會咁harsh 話邊個叫佢自己跑。 我覺得個女人心智有d 唔正常

男爵府

BREADWING 發表於 16-8-7 14:33
如果佢唔小心真係撞到你bb,你會點?唔係幫邊個講說話,照字面睇,你都有責任照顧好bb,既然帶得佢去bb展,其實 ...

保護孩子係自己責任, 個女人係黑人憎,但多人的地方,都係自己小心D好

子爵府

我又覺得樓主放落地下 一定係少人安全既地方放
各位係媽媽 都一定唔會係多人地方放低佢
而且要將野入gip 抱住佢又真係比較麻煩
好老實 邊個唔知bb展唔岩帶小朋友去
真係個個有人湊咩做媽媽又想慳多d

離左題
我聽落會覺得個女人認為自己大肚大哂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我覺得個準媽媽以為你叫佢小心,加入行得累,諗諗下唔順氣就比說話你聽

首頁

尾頁

跳至