自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

第時小學教微積分

侯爵府

我覺得要睇小朋友吸收能力, 幼兒階段其實亦可在活動中教學, 如佢有興趣又吸收到, 亦不是壞事, 但出發點唔係怕蝕底怕輸比其他小朋友, 係只係當其實一項活動去教導, 因有時時間多, 要玩都無咁多野玩。

dazzlelulu    發表於 16-8-15 15:47

珍珠宮

大檸樂 發表於 16-8-15 14:39
又係個一句,win在起跑線!

如果係我,恐怕早相die在起跑線

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔覺得d回帖有問題。學校有程度高程度低。要求高要求唔高。百貨應百客。家長應該清楚至揀。唔係揀完就開始投訴囉!

禁止訪問

男爵府

總之係揀一間岩自己小朋友讀架學校,而唔係岩家長心水架學校啦~

水晶宮

唔係話冇問題,只係間學校一向係咁,你有權選擇唔讀,讀得就預咗姐!換轉我一定唔會比個仔讀呢d學校,就係咁簡單

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 16-8-15 15:18
我唔覺得d回帖有問題。學校有程度高程度低。要求高要求唔高。百貨應百客。家長應該清楚至揀。唔係揀完就開 ...

我有朋友個仔係名幼成績咩都第一,D字又寫得靚,小提琴又成日冠亞軍咁,品行又好,佢成日為個仔自豪。 點知入左名小之後第一個家長日,班主任同佢講佢個仔無咩特別,佢傷心左好耐。 有時D家長知學校要求高,但未知出面D小朋友其實好多都好勁,真係唔知點解點深都係100分,學咩都最勁!!!!

琥珀宮

淘寶 發表於 16-8-15 14:51
我又時唔係好明啲家長係都要入名校。 入到喇,又話啲課程好深, 又多功課, 又咩咩咩

當初揀學校唔係了解咗 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlecar 發表於 16-8-15 15:26
我有朋友個仔係名幼成績咩都第一,D字又寫得靚,小提琴又成日冠亞軍咁,品行又好,佢成日為個仔自豪。 點 ...

何必為左一次評語而影響對個仔睇法呢?淨係受教兩字已經好多人恨唔到呀

公爵府

回覆樓主:

有些人又要學校少功課, 少測驗少默書還我仔快樂童年... 但又想個仔成績好過隔離D學校wor, 淺又唔鍾意架怕佢冇競爭力... 我都想咁呀, 有冇可能先

男爵府

阿流 發表於 16-8-15 14:59
有啲家長幸運,小朋友學習能力高,讀一般學校冇挑戰性,學深少少反而提起興趣。

但其他小朋友真係唔可以夾 ...

好有同感,就係個個都認為自己個小朋友有能力,但有些真係搞唔掂時又唔面對現實,然後就四周圍瀨,永遠唔覺得自己要改。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 16-8-15 15:29
何必為左一次評語而影響對個仔睇法呢?淨係受教兩字已經好多人恨唔到呀
...

家長對自己小朋友評估錯誤,佢都要時間去接受,因為唔上小學唔知個仔數學弱,講緊既弱係80幾,同人地100分去比較,名校入面係咁,不過以我呢D凡人,真係好欣賞佢個仔!!!

珍珠宮

現在的學校跑的太快了

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Beiku 發表於 16-8-15 14:31
睇完隔離PO啲家長你一句我一句, 真係睇到滴哂汗, 亦唔怪得而家啲小朋友咁stressful. 其實我都唔明點解啲家 ...
教快係冇問題,因為我根本唔會選呢間學校呢。認真我真係冇能力入讀協恩這種學校,我覺得太辛苦,而付出未必和回報成正比。
你選亦冇問題,問題係你要願意作出配合,亦知道過程一定辛苦。

問題係你選,又不了解,錯配就應該選擇離開而不是不滿,冇可能要一整間學校去為你改吧了。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

大家三年級,但自己嗰個識4、5年級嘅,幾叻呀!好明顯神童叻仔智商高好多啦!

珍珠宮

回覆樓主:

揀學校前,應該了解間學校吧。
和教學理念一致,就揀啦。
若不,就唔好揀。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆樓主:

間學校係唔岩,但學其他jm話,名校你預左係咁玩法,依家無人搵支槍指住佢讀呢間,覺得唔適合請轉校,而唔系入左名校,享受名校既光環又要投訴深,又要威又要帶頭盔

珍珠宮

tester5 發表於 16-8-15 15:35
教快係冇問題,因為我根本唔會選呢間學校呢。認真我真係冇能力入讀協恩這種學校,我覺得太辛苦,而 ...

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

可能有d 家長錯誤以為入了名校, 名校便可以令子女成為the top of the top, 而忽略了要成為top one, 除了學校, 家長也要大力配合 

首頁

尾頁

跳至