懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

肥豆媽咪 發表於 16-8-23 09:10

大部份男人係務實型,行動派,覺得有左bb要奮鬥,要搵多d ...

我而家廿二週,我老公一次都冇陪過我產檢。我自己去產檢都覺得好悶好嘥時間,見好多男人在診所醫院都好悶,有些年輕的只在打機。我是寧願老公留番D假第日幫手湊B。

如果覺得悶就帶D野去做,分散注意力。加油

大宅

是啊!吾好為咁的事嘈,因為遲下生左BB,都會有好多磨擦,傷感情的
放到就陪,放吾到自己坐的士去,輕輕鬆鬆,我果時有返工,都是自己去產檢!
我老公話陪我,我都吾使!佢係度都幫吾到我手,我第一胎最怕打針,都自己捱過
今胎帶埋個囡去一齊產檢
學會堅強,加油

大宅

我依家29週,政府產檢除左唐氏,其他我全部自己去,上星期要入院我都係自己,出院都係自己,私家產檢,我老公就到時間放假就一齊,就唔到都冇辦法,始終工作都緊要,講真產檢都係兩三個鐘,我都唔想自己老公特登請假,影響自己起公司嘅形象。

大宅

bbchengtai 發表於 16-8-23 09:23
我而家廿二週,我老公一次都冇陪過我產檢。我自己去產檢都覺得好悶好嘥時間,見好多男人在診所醫院都好悶 ...

我都覺得好浪費時間,去到醫院又多人,又係自助量血壓磅重,之後大家坐係度等都係各自玩電話,等成個鐘先入房聽心跳,10分鐘又出返黎,咁又冇左半日,男人真係唔去都冇損失,叫做一齊食左個早餐咯~

珍珠宮

我當時產檢好多時都系自己一個人去。老公要返工,唔得閒。大家都系為左頭家,為左BB而奮鬥,互相體諒下。唔好激氣,動左胎氣就唔好喇~

翡翠宮

男人對產檢真係唔敏感嘅,果時老公隻係陪自己去過兩次產檢咋,後嚟同佢講係女女,就緊張D喇

大宅

你搵日老公放假心平氣和好好同佢傾下
有咗真係好多負面情緒好易亂諗嘢
我算好好啦,因為私家睇,我盡量都約最夜嘅時間或者星期六,每次產檢我老公都會抽時間陪我去,就算遲到佢都會趕黎睇bb,真係好感恩
希望你同你先生都可以好好啦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

男人同女人表達感情方式唔同,好明白你感受。我都系吖,依家陀第二胎,勁嘔,C6一D都唔緊張。我問佢點解好冷血。佢話,你第一胎都系咁嘔,已經習慣喇。

公爵府

回覆樓主:

我政府產檢全部自己去!私家產檢就老公陪!

大宅

回覆樓主:

我1開頭都好似你咁覺得老公都唔在意自己同bb,但可能因為佢都未準備好要做爸爸未夠細心姐
1開頭產檢我都捉埋老公去,但去左1,2次政府產檢見佢等得咁無聊,我之後都自己去,除非有得照超聲波先會叫埋老公1齊去
大肚婆初期情緒會大波動啲,之後會好啲嫁啦:mother:

別墅

MommyPanel勳章

Deleted

別墅

MommyPanel勳章

回覆 sukiloveme1986 的帖子

我同你身同感受, 我呢幾日都同C6鬥黑面, 因為佢好似樣樣事情都唔緊張, 每晚淨係掛住睇電視, 睇到三更半夜, 晚晚淨係得我自己一個亂諗嘢; 我現在WK18, 佢都唔同62, 99講我現在的情況, 話怕佢地"空歡喜", 呢句說話好hurt我, 因我一月曾經小x, 當時62, 99唔知, 淨係自己媽咪同屋企知, 自己媽咪日日來照顧我; 今次bingo, 我只係同自己媽咪同屋企講, 除了政府OSCAR時C6有陪我, 其他產檢我搵自己媽咪陪我, 佢又煲湯給我, 只有自己屋企support自己咋!

複式洋房

我有時都覺得老公吾多體諒,我有左之後仍然覺得我可以照顧自己,相反我就覺得大肚應該要更加呵護我,有時都會吾開心, 不過上面講得啱,諗番佢點為屋企,都知佢係錫我同bb
不過都成日為小事嗌交

複式洋房

haha748494 發表於 16-8-23 11:14
男人同女人表達感情方式唔同,好明白你感受。我都系吖,依家陀第二胎,勁嘔,C6一D都唔緊張。我問佢點解好 ...

係呀,每次我吾舒服見佢乃乃閒就好炆,佢話吾明我有幾吾舒服

別墅

我照超聲波同照結構都無叫老公請假去,我都唔想他成日請假被公司話(因為有D公司覺得唔應該因為呢D原因而請假陪太太。)

男人好多時唔會明白老婆有BB的過程係點,因為他們對於懷孕個概念好模糊,唔明白我們身體變化(包括各種不適、痛、累等)都會令到我們有情緒不安,需要多正面的愛去扶持。

可能我預左就算無老公都可以獨立自己照顧阿B的決心,所以現在他就算點懶點累點hea 都無咩所謂

各位媽媽同BB都要加油!

子爵府

政府產檢都無預C6, 等太耐又多人, 座既位都唔夠..

大宅

回覆樓主:

其實嘈梨好無謂,佢去返工又唔係去玩,如果放假係屋企冇野做,你叫佢都唔去就有些那過。

大宅

回覆樓主:

唔緊要啦,公立醫院啲產檢陪唔陪都罷啦,無謂浪費啲假,除咗結構,公立同私家產檢我老公一次都冇陪過我,兩胎都係

複式洋房

gelawong 發表於 16-8-23 12:26
回覆 sukiloveme1986 的帖子

我同你身同感受, 我呢幾日都同C6鬥黑面, 因為佢好似樣樣事情都唔緊張, 每晚淨 ...

唔好諗咁多,得閒睇下BB資料,上網shopping 下就開心D。最緊要保重身體。加油:mother:

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實真係想老公陪架,不過唔系經常都得閑架,一次兩次已經好滿足喇

首頁

尾頁

跳至