婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

venusbbb 發表於 16-8-30 21:41
那怕大家同枱食飯各自修行野都唔講多句,99要話俾人知佢齊人做節的,所以分開吃喎,冇咩可能!
...
好耐不見你出PO呀 ? 話是話...你99要求齊人做節...是否AA制先 ? 妯娌一家七口.加埋大伯一家人.無理由等你們埋單呱 ?

大宅

熱血勳章

Fion710 發表於 16-8-30 22:20
娌娌係大6人??

不是

正宗港女

大宅

熱血勳章

美之選468 發表於 16-8-30 22:46
好耐不見你出PO呀 ? 話是話...你99要求齊人做節...是否AA制先 ? 妯娌一家七口.加埋大伯一家人.無理 ...

除三

都係蝕架啦⋯兩家工人都黎

大宅

熱血勳章

xavierma215 發表於 16-8-30 15:07
你慎防你c6會心軟
冇男人會睇住自己老母比人蝦而唔出聲
雖然佢老母之前對你係唔好

老公話睇定啲先~

子爵府

wahiuma 發表於 16-8-30 13:07
一年先見幾次,每次都係幾個鐘,俾面C6挨過去

淨係諗起又要對幾粒鐘都覺頭赤

美菲絲    發表於 16-8-31 01:44
Hi

子爵府

venusbbb 發表於 16-8-30 16:15

咁你錯啦!

佢搬去你到住~~~層樓個名都係佢架~~~~佢唔會因為痴住你地而將層樓轉名俾叔仔架~~~

你之前都講~~~唔係孖仔佢係失望~~但都唔忍心趕叔仔一家走架麻~~~~

而且就算佢逼走左叔仔一家~~~都可以打你兩公婆主意~~~你地接佢一齊住又好~~~你老公可憐佢搬返去同佢住都好~~~

住邊個間屋冇所謂架~~~至緊要有得對住d仔~~對住d孫姐~~~~同埋點睇你老公一定係對呀媽好過你叔仔啦~~~你老公應該唔會俾你好似娌娌咁對佢呀媽掛~~~

大宅

熱血勳章

美菲絲 發表於 16-8-31 01:42
佢搬去你到住~~~層樓個名都係佢架~~~~佢唔會因為痴住你地而將層樓轉名俾叔仔架~~~

你之前都講~~~唔係孖 ...

形勢上你既分析係好合理既,亦甚或係99的堅·想法,但現實係唔會發生既,呢方面我有十足既信心及把握:

1-係,呢層樓係99名,但我地唔係冇能力唔駛食佢靠佢,99收我地市值租金架!如果佢要避走過黎想痴住我地,我地至多搬去附近方便佢揾我地但會俾番間屋佢,點都不會再同一屋簷下!曾經同住既當日我可一走了之,今天也可以!無論c6有幾心軟,都仲個企硬的老婆,除非佢寧願唔要老婆同個女~

2-c6有幾心軟我唔知,但佢一定接受唔倒個女日日對住99,因為孖女太多問題令c6知道99同住個危機係一發不可收拾!例:孖女已經兩歲半,試過幾次從高床跌落地下(冇墊);唔俾佢地自己吃飯一定要餵因為怕整污糟地下喎;唔戒片唔戒夜奶;冇固定作息時間,因為99好夜瞓;冇語文語言德育的培育⋯我數唔哂淨係呢幾樣已經夠c6卻步了!

3- 如果你覺得99會心軟做唔出趕走娌娌一家,咁現實佢亦會心軟唔捨得孖B冇人湊,99本身好信唔過工人唔放心得工人睇住d細路,所以只要娌娌輕輕出招苦肉計,99呢個免費家傭已經會唔捨得拂袖而去~

男爵府

venusbbb 發表於 16-8-30 22:54
老公話睇定啲先~

淨係呢句已經話你知佢想留返條後路比99啦

美菲絲    發表於 16-8-31 13:17

子爵府

venusbbb 發表於 16-8-31 04:04

佢要搞到你老公心掛掛~~~~又搞到你隨時因為佢而掉低個老公既~~~~就夠麻煩啦

我奶奶依家又係向我老公發功~~~成日話要裝修間屋~~~退休後要返黎長住~~~因為我婚前巳經話左唔可能同奶奶住~~~
咁老公就同奶奶講~~~話你真係決定要返黎住既~~~你講個時間我聽~~~咁我搵地方搬~~~

奶奶見我老公話搬咩~~~又話咁佢暫時唔裝修~~唔返黎住~~~叫我老公唔好搵屋搬喎~~~

但過一排咩~~~冇啦啦佢又係我地面前講裝修喎~~~~我老公冇當我面回應奶奶啦~~~但我知我老公係想我開口話由得奶奶一齊住既~~~

不過我依然係果句~~~我就唔可能同奶奶住架啦~~~~老公你想同奶奶住既~~我唔會阻止~~~但你唔會預我會一齊陪你陪奶奶住囉~~~

當奶奶搬入黎果日~~就係我搬出去之時~~~~到時要搞到我地兩公婆好似分居咁既生活就唔係我責任~~~~

雖然我好唔想因為奶奶而影響我地兩公婆感情~~~但我都冇辦法~~~~我同老公拍拖加結婚~~成廿年~~~我地從來冇為我地兩個之間既事鬧過交~~~唔同意見過幾次都係關奶奶事~~~

大宅

熱血勳章

美菲絲 發表於 16-8-31 13:44
佢要搞到你老公心掛掛~~~~又搞到你隨時因為佢而掉低個老公既~~~~就夠麻煩啦

...

咁我同你取向相同丫
所以平常心
唔緊張亦冇壓力
你係要搞著我 我咪搬囉
搬有幾難姐
有錢既起身掉低鎖匙就行得啦
老公呢方面
到時迫到佢埋牆角佢就知點做架啦
家下大家鬥Hea咪由得佢玩下先

美菲絲    發表於 16-8-31 14:48

子爵府

venusbbb 發表於 16-8-31 14:01
咁我同你取向相同丫
所以平常心
唔緊張亦冇壓力

係呀~~~~雖然我冇左個老公唔會死~~~~

但兩個人好地地~~~基本上我同老公既價值觀~~思想~~喜好~~各方面都夾到不得了~~~冇奶奶係到搞搞震不知幾完美~~~~

如果奶奶唔係咁癲~~~我都接受到既~~~但佢係果種你tum佢都唔得~~~佢講乜你只可以答好~~其他答案即死既人~~~我真係頂唔到~~~根本係冇得溝通冇得解決~~~

有時都會諗~~~為左個奶奶而影響到兩公婆之間既感情~~~真係好無謂~~~~

男爵府

同老公協議好,開飯先去,食完即走.費事忍唔住爆姑仔.

子爵府

回覆樓主:

替你奶奶可憐,有仔等於冇!

別墅

回覆 suetyiubb 的帖子

結左婚之後真係好怕大時大節,我都有個極品姑仔仲要同枱食飯,做節又係交戲嘅時候,當交功課比6299c6囉。

男爵府

KATRINE 發表於 16-9-1 02:10
替你奶奶可憐,有仔等於冇!

有呢d咁嘅老母真係寧願冇好過有

男爵府

SunnydaySun 發表於 16-9-1 11:34
回覆 suetyiubb 的帖子

結左婚之後真係好怕大時大節,我都有個極品姑仔仲要同枱食飯,做節又係交戲嘅時候 ...

係呀..如果唔係6299,我神早鬧到個姑仔反艇

大宅

引用:Quote:SunnydaySun 發表於 16-9-1 11:34 回

原帖由 suetyiubb 於 16-09-01 發表
係呀..如果唔係6299,我神早鬧到個姑仔反艇
又係D衰格公主癌????

男爵府

sharonazzz03 發表於 16-9-1 16:43
又係D衰格公主癌????

癌到不得了.最慘係同台食飯時,無人問佢近況都要夾硬迫人聽佢晒命(其實普通野,係佢以為自己好威).一講就成餐飯時間,係成餐呀陰公

大宅

引用:Quote:sharonazzz03 發表於 16-9-1 16:43

原帖由 suetyiubb 於 16-09-01 發表
癌到不得了.最慘係同台食飯時,無人問佢近況都要夾硬迫人聽佢晒命(其實普通野,係佢以為自己好威).一講 ...
你下次問佢,知唔知咩叫食不言寢不語??

男爵府

sharonazzz03 發表於 16-9-1 17:11
你下次問佢,知唔知咩叫食不言寢不語??

我無同佢講野成年了,但大時大節要迫住見,so sad!

首頁

尾頁

跳至