親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

koizaki 發表於 16-9-6 19:07
箐桐有得放啊,個空間仲要大啲,
不過好似得兩間有天燈放咋。
原來有電動車租嫁??我地見唔到啊,

有電動車呀,平衡到就開到,二百蚊台幣,還車時我係佢間舖買埋天燈,佢見你有租車就平左五十蚊,可能係街尾,客唔算太多,老闆幫我地每個角度影完相,再拍片,火車黎又叫我地行近影,好細心,我見街頭個d影完四邊就算,我上次放影左十幾張相

菁桐係唔係一出車站就得?要唔要行一段路,我打算跟你咁,用菁桐做尾站

大宅

1213 發表於 16-9-6 18:34
菁桐有咖啡廳

唔該咁有冇小食店架?

大宅

goo_littlebb 發表於 16-9-6 19:50
我睇返啲舊相,我就喺平溪站前放天燈,相中紅箭係平溪站,綠箭就係天燈舖頭啦,所以唔駛行十幾分鐘呢!

...

唔該你呀,特登睇返d相
竹筒好似好過癮喎,去到要試下先,而家諗住係台北坐巴士去九分,再九分去菁桐,菁桐坐火車,我諗應該咁樣有位坐,但要諗諗九分點去菁桐

男爵府

neednicole 發表於 16-9-6 19:54
有電動車呀,平衡到就開到,二百蚊台幣,還車時我係佢間舖買埋天燈,佢見你有租車就平左五十蚊,可能係街 ...

菁桐一出站就係喇,
不過條街好短,冇乜特別野睇。
食野就千其唔好去試果間雞卷,
好難食嫁!
出面有張圖貼住so c wong 有去過食,
啲雞卷有油益味,肉丸湯啲肉丸叔叔地,
仲有個滷肉飯好咸。
如果你要食野,就係十份食野先過去喇

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

koizaki 發表於 16-9-7 08:32
菁桐一出站就係喇,

我上次去想食雞卷,點知佢周休無開呀,原來咁唔掂架
我去十分車站口,食果個糯米鑲雞翼,覺得好好味呀!同埋食燒腸仔都好正!

男爵府

goo_littlebb 發表於 16-9-7 13:00
我去十分車站口,食果個糯米鑲雞翼,覺得好好 ...

我地冇食到啊~個fd 話留肚食其他野,
點知行完個瀑布就冇時間買野食

大宅

koizaki 發表於 16-9-7 08:32
菁桐一出站就係喇,

我唔去十分啦,上年去左,今次想去九分同加一個地方,一係平溪,一係菁桐,總之想走時冇咁多人應該去菁桐啦,聽你咁講,菁桐冇咩野行,咁我坐返下一班火車走都得,不過去到瑞芳又分分鐘要等好耐先有位去台北市

大宅

goo_littlebb 發表於 16-9-7 13:00
我去十分車站口,食果個糯米鑲雞翼,覺得好好 ...

隻雞翼我都有食呀,勁好味,食時有隻狗一直望住我,我俾左隻雞翼尖佢食 狗仔都鐘意食

goo_littlebb    發表於 16-9-7 15:28

別墅

neednicole 發表於 16-9-5 22:46
d書都係信唔過淨係少人都值得去
係囉,我發覺得入去時冇咩人,想走時真係辛苦,你又講得啱既,巴士 ...

原來而家咁多人架,我係幾年前去個十分,平溪,青桐同九份,果時係台北車站去瑞芳好多人冇位坐,瑞芳去十分就有位,我係係平溪放天燈及1晚民宿,天燈係民宿老板教点做自己落手做之後放,靑桐行返平溪大約20-25分鐘,果時係晚6点半7点左右天全黑冇街燈,如歩行要小心。平溪好細,冇特別野行,但周未係小橋有夜市食,都係得1-2檔。九份走時真係好多人等巴士。

大宅

allosteven 發表於 16-9-8 00:16
原來而家咁多人架,我係幾年前去個十分,平溪,青桐同九份,果時係台北車站去瑞芳好多人冇位坐,瑞芳去十 ...

我上年去十分時坐兩架火車都冇乜人,但返台北時真係好大件事,跑住入小火車,跑到最後一卡要有位攝入去,頭兩卡已經爆到攝都攝唔入,小火車又得三卡,真係好慘
咁你係九分最終坐巴士出台北?我諗緊九分坐巴士去瑞芳唔知會小人少少

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

neednicole 發表於 16-9-8 18:04
我上年去十分時坐兩架火車都冇乜人,但返台北時真係好大件事,跑住入小火車,跑到最後一卡要有位攝入去, ...
九分坐巴士去瑞芳果架其實都係九分去台北架巴士黎架, 不過如果真係無位坐, 瑞芳落車叫做唔駛企咁耐囉

大宅

goo_littlebb 發表於 16-9-8 18:42
九分坐巴士去瑞芳果架其實都係九分去台北架巴士黎架, 不過如果真係無位坐, 瑞芳落車叫做唔駛企咁耐囉:joyou ...

睇書話有架788都得,不過我都唔知會唔會又係勁多人,如果逼到上車我都唔介意企,我打算去到瑞芳又坐去菁桐,再由菁桐返台北市

翡翠宮

neednicole 發表於 16-9-9 16:34
睇書話有架788都得,不過我都唔知會唔會又係勁多人,如果逼到上車我都唔介意企,我打算去到瑞芳又坐去菁桐 ...
菁桐有車返台北?不過我聽人講菁桐有營火蟲睇, 但無去研究真定假

大宅

goo_littlebb 發表於 16-9-9 17:32
菁桐有車返台北?不過我聽人講菁桐有營火蟲睇, 但無去研究真定假

唔係呀,菁桐坐火車,有個JM話菁桐係尾站,咁就有位坐,但去到瑞芳出台北個程,我都唔知點好,又係要等好耐。螢火蟲應該都見唔到啦,我諗我五六點就走,上年去十分,七點係十分走,九點半先返到台北市,都仲未食飯,真係好灰

翡翠宮

neednicole 發表於 16-9-9 19:14
唔係呀,菁桐坐火車,有個JM話菁桐係尾站,咁就有位坐,但去到瑞芳出台北個程,我都唔知點好,又係要等好 ...
係, 平溪線小火車, 菁桐係尾站, 尾站上車應該無咁迫既.瑞芳返台北, 其實隔20分鐘到就有一班車, 快車三十零分, 就算慢車都唔駛一個鐘返到台北, 到時行前行後睇有無位坐囉...或者上台鐵網搵d有得訂位既, 到時夾o岩時間上車就一定有得坐 (不過好多時個位都俾d無買指定席既人坐左, 開聲同佢地講佢地就會識讓返個位出黎)

大宅

goo_littlebb 發表於 16-9-9 19:56
係, 平溪線小火車, 菁桐係尾站, 尾站上車應該無咁迫既.瑞芳返台北, 其實隔20分鐘到就有一班車, 快車三十零 ...

上年我去到瑞芳,車站話去台北火車黎緊幾班都冇位,唔俾人入,要坐最快一個鐘後班車先有位,有車的話,我唔介意企架,但入都唔俾入,真係好慘,預早買係最好方法,但真係唔知幾點走

侯爵府

請問放天燈是否夜晚靚好多,如果係我行程就一就,唔該
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

Paris 發表於 16-10-19 11:00
請問放天燈是否夜晚靚好多,如果係我行程就一就,唔該

咁都係既,但唔使太夜啦,我上年都係10月尾放,六點幾天開始黑都唔錯,太夜出返台北會勁夜

侯爵府

neednicole 發表於 16-10-19 15:45
咁都係既,但唔使太夜啦,我上年都係10月尾放,六點幾天開始黑都唔錯,太夜出返台北會勁夜
...
Thanks for your advice.
行到水窮處 坐看雲起時

首頁

尾頁

跳至