婦女醫護

跳至

首頁
12345...17

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

oiyau2005 發表於 16-9-26 08:51
係旺角,佢都好有耐性有解釋手術嘅情況,做之前佢都講明我好嚴重,容易返發,同只可以處理內痔部份。佢做咗 ...
你當日燒肉芽又要俾幾多錢呢?宜家去大便仲有冇痛同腫呀?

公爵府

親子王國15週年勳章

yuyumon 發表於 16-9-26 15:45
你當日燒肉芽又要俾幾多錢呢?宜家去大便仲有冇痛同腫呀?

好似$1,000. 燒完無感覺, 約幾日已經無血, 之前好早去大便己經無痛同腫, 只很出血
醫生話外痔無割, 但已經好好多, 無痛, 去完大便只係少少響出面, 好快都會大部份入返去, 無之前內痔走出嚟個種痛同分泌物.

子爵府

oiyau2005 發表於 16-9-26 16:11
好似$1,000. 燒完無感覺, 約幾日已經無血, 之前好早去大便己經無痛同腫, 只很出血
醫生話外痔無割, 但已經 ...
原來係咁.
點解唔割埋外痔呢? 一次清晒唔駛煩呢粒野......
做手術真係要好大勇氣呀.........好驚割完好痛...........

公爵府

親子王國15週年勳章

yuyumon 發表於 16-9-26 16:24
原來係咁.
點解唔割埋外痔呢? 一次清晒唔駛煩呢粒野......
做手術真係要好大勇氣呀.........好驚 ...

因為痔瘡槍係針對內痔, 如果要割外痔, 要做傳統, 痛好多.
之前就係拿唔出勇氣, 做完就會諗早知早D做. 割完其實唔係好痛, 無痔瘡發作咁痛, 無開刀生仔之後咁痛.

以下係痔瘡槍資料:-
[size=14.6667px]即痔瘡槍環切術,是最常用的手術切除法,這種治療的特點是痛楚輕微,患者所承受的不適比接受傳統切除手術患者為輕。而且,手術後復完快,患者很快恢復日常生活及工作。痔瘡槍手術是以一組拋棄式手術器械輔助,把痔瘡推進肛門內約三至五公分處手術,將鬆弛脫出的內痔黏膜切除,並阻斷外痔黏膜的血管供應,讓其漸漸凋萎,同時達到切除及吻合動作,令傷口不外露,並且手術的位置沒有痛楚神經,特點是痛楚輕微,患者所承受的不適比接受傳統切除手術患者為輕。而且,手術後復完快,患者很快恢復日常生活及工作。

子爵府

oiyau2005 發表於 16-9-26 16:35
因為痔瘡槍係針對內痔, 如果要割外痔, 要做傳統, 痛好多.
之前就係拿唔出勇氣, 做完就會諗早知早D做. 割 ...
唔該晒你詳盡解答.
如果做傳統係咪要係醫院做? 因為好痛下......但又可以徹底D............好難決定咁.....

公爵府

親子王國15週年勳章

yuyumon 發表於 16-9-26 16:42
唔該晒你詳盡解答.
如果做傳統係咪要係醫院做? 因為好痛下......但又可以徹底D............好難決定咁..... ...

要住幾日醫院, 傷口外露, 痛D同要洗偒口, 應該會痛多好多日, 你可以見醫生問下佢意見, 林醫生多數做痔瘡槍, 如果你想做傳統, 可以考慮[size=13.3333px]鄺醫生, 我響呢道爬咗好耐文, 好多JM都話佢好細心做得好好, 只係我想快d復元, 細佬響度做過又ok.

禁止訪問

別墅

oiyau2005 發表於 16-9-26 16:35
之前就係拿唔出勇氣, 做完就會諗早知早D做. 割 ...
我今日都睇左林子倩,外痔有粒都好大粒而且仲有內痔,book左下星期五做照腸,傳統切除同痔疮槍,三樣一齊做, 好驚。。因為驚痛, 但冇辦法就狠狠痛一次, 希望以後方便的,因為其實依家都幾影響我, 依家行商場行耐的,佢又突出黎又好痛,唯有返屋企, 去旅行遠既又行吾到。。唯有返酒店。。所以。。諗清楚。。一次過攪掂佢。。。但係。。我又真係好驚痛。。唉。。真係要比足勇氣。。。

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-9-26+16:35+因

原帖由 moonsay2001 於 16-09-29 發表
我今日都睇左林子倩,外痔有粒都好大粒而且仲有內痔,book左下星期五做照腸,傳統切除同痔疮槍,三樣一齊做 ...
完全明白你的苦處,我之前同你完全一樣,諗返起真係佩服自己可以忍咁耐,做埋外痔一了百了都好,林醫生都有建議我做,我自己唔想休唔耐,係咪浸會做?

別墅

oiyau2005 發表於 16-9-29 21:19
完全明白你的苦處,我之前同你完全一樣,諗返起真係佩服自己可以忍咁耐,做埋外痔一了百了都好,林醫生都有 ...
三樣野都係旺角雅籣做, 佢話做哂三樣野加埋休息大約四個鐘左右,跟住可以返屋企, 到時睇情況啦, 近排其實工作都好忙, 我有問過要休息幾耐, 佢話一般黎講一星期啦, 但有的人可能要兩星期。。所以我睇下點啦,冇咁痛既照返工啦。之前怕醜,怕比人知。。所以一路冇睇, 但係最近果次行行下商場又突出黎,仲要流血, 九秒九飛返屋企, 實在吾係辦法。。唯有做左佢。

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-9-29+21:19+完

原帖由 moonsay2001 於 16-09-29 發表
三樣野都係旺角雅籣做, 佢話做哂三樣野加埋休息大約四個鐘左右,跟住可以返屋企, 到時睇情況啦, 近排其 ...
我同你一樣,真係覺得難於啟齒,希望你做完快D好返,過返正常生活!

別墅

oiyau2005 發表於 16-9-29 22:06
我同你一樣,真係覺得難於啟齒,希望你做完快D好返,過返正常生活!

好呀, 多謝關心。

子爵府

moonsay2001 發表於 16-9-29 21:05
我今日都睇左林子倩,外痔有粒都好大粒而且仲有內痔,book左下星期五做照腸,傳統切除同痔疮槍,三樣一齊做 ...
你要求傳統切除同痔瘡槍一起做?定醫生提議?

別墅

yuyumon 發表於 16-9-29 23:50
你要求傳統切除同痔瘡槍一起做?定醫生提議?

醫生提議, 因為我外痔同內痔都有。

男爵府

回覆樓主:

看林醫生,做手術係診所做?咪claim 吾到保險?

別墅

tsangnetnet 發表於 16-9-30 12:35
看林醫生,做手術係診所做?咪claim 吾到保險?

其他人吾知, 但我三樣野都係診所做, 查左保險沒有問題, 可以claim 到。

別墅

moonsay2001 發表於 16-9-30 12:49
其他人吾知, 但我三樣野都係診所做, 查左保險沒有問題, 可以claim 到。
...

不過話係診所, 感覺上似係一間小型醫院多的,望落好乾淨,好有規模下。。

禁止訪問

大宅

moonsay2001 發表於 16-9-30 12:49
...
想問下你三樣一齊做要幾錢呀? 另外做左會唔會返發? TKS

別墅

jasonwong728 發表於 16-9-30 16:38
想問下你三樣一齊做要幾錢呀? 另外做左會唔會返發? TKS
三樣野費費用: $22700 (吾包照腸發現色肉所用到既儀器及化驗費,吾包藥)

呢個價錢係頭先因為我再打電話去問佢有關當日既麻醉問題,順手再同佢查多一次價錢, 所以算準確架.
返發呢個問題,其實都有問,佢話其實都有可能架,一年1%,食多的利便既野會好的。

首頁
12345...17

尾頁

跳至