懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆樓主:

奶奶吾可靠 一黎佢吾太識照顧 二黎佢識照顧個細吾識照顧個大更加死 奶奶或者啊媽通常都會過份緊張 會龐壞晒 到時盞自己辛苦

自己知道奶奶啊媽咩料子 就即刻搵朋友介紹 一黎真係照顧到我起居飲食 二黎要夠了解啊b 知道佢扭乜 錦樣先令啊b舒服自己又吾洗擔心 又有時間休息 我自己支持全人奶 姨姨都幫我上奶好順

所以如果自己經濟又許可既 搵陪月啦 真係坐月果個月好重要!

奶奶照顧的話後期d先啦

男爵府

奶奶信唔過

大宅

B仔媽咪1115 發表於 16-9-20 23:30
想問下各位JM,如果奶奶陪月,要比返幾錢佢呢?因為買料,煲野,補身都唔知要用幾多錢?(因第ㄧ胎,無經驗,加上奶 ...

你奶奶平時點對你?有左時又係未日日煲湯水比你?有無好似當你囡咁?會唔會尊重你意見?如果都有就無問題。

我自己就想請陪月,因為我唔想我媽奶奶辛苦,但我老公話佢到時拿一個月假有佢同其他人幫手唔駛請。

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我仲有幾日就生,我都好後悔無請陪月!
結婚後一直同老公係媽咪屋企住,就近生呢幾個月就搬翻去同老爺奶奶住!
呢段期間,
我見盡唒我奶奶每日精彩既生活!
佢每日既生活日日食,訓,打機同睇劇!
-屋企啲公仔麵過左期三年
-我大住肚,佢可以煮一碟西蘭花三個人食(冇飯架)
-日日無野做,屋企啲塵都可以成寸厚(地方唔大)

數之不盡令到我就嘔血既事..
我都唔知我黎緊坐月會點算...可能餐餐麥當當..

所以奶奶係不能盡信呀....我真係好後悔無請陪月.....對住佢,我諗我會產後憂鬱...

公爵府

B仔媽咪1115 發表於 16-9-20 23:30
想問下各位JM,如果奶奶陪月,要比返幾錢佢呢?因為買料,煲野,補身都唔知要用幾多錢?(因第ㄧ胎,無經驗,加上奶 ...

吾好揾99做陪月,有咩拗撬就麻煩

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

呢度個個比99幫手坐月既姐妹都有唔同既深刻經驗,令我都好想留言分享下自己,話說第一胎乜都唔識,99話坐月佢攪我就大安旨意 ,頭半個月一日煮2餐,印象中冇乜食過雞,試過煮過一兩次雞酒,變左雞汁,我當佢唔識,後半個月我下午自己叫外賣食,除左bb第一日返屋企我媽過黎教我沖,之後坐月我日日要幫bb沖涼,頭頭話煲薑水比我沖涼,煲煲下用左香矛我都可以,最後個星期煲籮柚葉比我沖,真係心裡有一萬句粗口,煲湯係有既,但bb未出世前就以經同我講定煲豬腳薑要比幾錢幾錢佢,湊bb冇幫過,反而未生前話第時阿b出世佢去福利處申請湊多個小朋友,每個月賺多五千,好後悔果時無請陪月,唔到你唔信,岩岩生完脾氣係冇咁好,同埋會好緊張個bb,我99連開奶都可以落小2匙奶粉果種,唔到真係生左我都唔知會咁

禁止訪問

別墅

百合花花 發表於 16-10-28 12:08
慳到咁???? BB奶粉都慳???? 你無出聲???? 新抱錢都要賺到盡?!

咁佢又唔係慳bb奶粉,佢係求其是旦開,唔跟份量落,所以我唔敢比bb佢湊,到衣家仔仔2歲,c6叫我放低比99睇我地出去玩下我都唔制

禁止訪問

回覆:奶奶陪月

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我勸你咪喇… 既然比錢,比街外人賺啦。陪得唔好就破壞關係,陪得好唔好,都可能講一世,幫過你

男爵府

puipui228 發表於 16-10-25 02:19
呢度個個比99幫手坐月既姐妹都有唔同既深刻經驗,令我都好想留言分享下自己,話說第一胎乜都唔識,99話坐月 ...

很認同,有D嘢好難相信。我奶奶湊B, 連食奶放平個樽,奶到唔到bb口,佢啜空氣。我O晒咀

大宅

要講清楚99陪月既定義!
通常99會覺得陪月只係幫你照顧BB
到你生完就知有幾慘
佢地照顧bb係抱住,唔洗你抱!
話左要餵人奶就會話餵人奶辛苦,叫你泵出黎佢幫你餵,佢唔會幫你洗衫煮飯掃地都算
仲要不斷叫你泵完又洗,換片又叫你落床換
然後仲要講你已經好幸福,當年阿嫲咩都唔幫手,只係煮三餐就咩都無
你有咁多人幫手,比我幸福好多!

大宅

我就自己丫媽陪坐月陪到產後抑鬱, 99陪坐月陪到日日笑又夠訓

別墅

M.A.C 發表於 16-9-27 00:26
姐妹,你對你99既坐月知識有了解多少?
我勸你了解清楚99既幫手坐月既程度和配合度,
呢度大把姐妹比99陪坐 ...

真係喎, 99同大嫂坐過月, 我都諗住佢有經驗, 佢朋友又讀過陪月課程, 點知攪到大家都抑鬱, 佢又掙住嘢做, 夜麻麻又衝入嚟房。 點知咩湯水都冇, 燉品更加唔會(咁我開刀都要一個月先), 每餐都煮好多飯, 我話食唔曬都煮, 後嚟攰得滯連飯都唔想食, 淨係想瞓, 但佢煮左又唔好意思...

沖涼就咁抱阿囡落盤“浪”兩下就抹臼3我眼都凸埋, 頭冇洗背冇沖...原因係佢腰骨唔好唔可以“烏”低所以快快沖完, 另外唔識著衫, 見佢手騰腳震我都担心, 後嚟佢講到出口如果再生就請陪月...

但喺99心目中孫係要嚟錫, 佢要全日都抱住個孫嗰種, 所以佢怨我話我同阿囡好成日喺房, 咁我餵人奶埋身, 人飽就瞓, 初生bb係食同瞓...

差唔多滿月我頂唔順搬番屋企媽媽嚟幫我當堂唔同曬...

唉....以前我同99關係好好, 自此大家都少左見, 所以如冇必要唔好打攪99。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

最好就俾番喇

伯爵府

回覆 mrspolarbear 的帖子

其實99係唔識既,但又要威要面,咪死撐囉!最怕呢種人,死充咪搞差件囉。
坐月可大可小,坐得唔好會身體差哂。

大宅

回覆樓主:

我只係比99黎煮一餐晚飯,我就石頭胸谷到無奶,半夜係到哭。之後我媽再放假。。。我老公話叫外賣好過。

首頁

尾頁

跳至