自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

小朋友開了學好忙,沒時間淘寶,叫她找其他人。

公爵府

回覆樓主:

我份人好冷漠,從來唔理啲搭訕人,你仲俾埋電話人,快 block 佢啦。

子爵府

小小葉 發表於 16-9-27 10:49

佢一開頭唔係問呢啲私隱野。我見冇咩野先答佢。點 ...

乜人都要小心!

伯爵府

佢問咁多私人問題... 點解你要咁傻比電話佢...

佢唔知你住邊吧, 對個陌生人查家宅, 好驚喎... 還是直接block左佢吧...

(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

公爵府

小小葉 發表於 16-9-27 10:44
(thx各位jm,我已經block左佢電話同wts。我個人太林善,唔識點拒絕人,諗返都覺得自己好蠢,下次再遇到呢啲 ...

只能講你太蠢連電話都比人,自己又推住個仔,咁冇安全意適

水晶宮

你太好人,太冇防範心,唔應該答佢咁多野,發生咗就冇辦法,block咗佢就唔好再理啦!

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

可能個婆婆好悶或者係傻,但我一定會唔啋佢 ,同埋拆包裹我唔會係街,私人物品比人睇咩,心急睇咪即刻返屋企囉

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

問咁多私人嘢,俾我就唔會答囉,仲要俾埋電話號碼,先唔評論佢係咪有不良居心,但叫你幫佢淘寶都已經夠煩,同佢萍水相逢,無謂有乜金錢瓜葛,我會block佢

珍珠宮

畀面勳章

FJmom 發表於 16-9-27 10:49
我戒心大, 我第一時間諗佢係咪拐子婆

我都覺得似.....

大陸d擄童好與先派一個阿婆問一大堆資料再慢慢搶b

子爵府

畀面勳章

文長實例分享(唔好嫌我長氣)

唔好再去果個地方, 手機+Whatsapp block左佢, 之前有一單話個女人坐車, 比個內地阿嬸問長問短, 又係同你呢個婆婆一樣好似查家宅咁, 又係見倒BB仔咁得意, 問佢媽媽個小朋友叫咩名幾多歲係邊度出世, 之後臨落車時個阿嬸問個女人可唔可以抱下BB, 佢話可以, 之後佢一路抱住一路行, 想走。 之後個女人當時先驚覺有問題, 大聲同佢理論話個仔係佢既, 個阿婆話係佢個孫, 仲想屈個女人想抱走佢個孫, 當時阿婆講哂BB出世日期, BB個名, BB好多資料, 全部都係正確既, 因為係個女人係車上同個阿嬸講既, 其他側邊既人都開始唔信個女人, 因為覺得後生女人多數可能係擄子婆, 加上個阿婆喊苦喊忽, 好似好慘咁, 而且全車人冇人證明倒個BB原先係邊個既, 因為個阿嬸一上車就即刻跟住個女人坐, 仲成程車同佢有傾有講, 落車仲負責抱住BB, 好彩呢個時候個女人老公出現, 仲有個大仔, 原來個女人當時同個阿嬸講個BB名係大仔既, 在場人確認之後, 先成功比個女人拎返佢自己個仔。

呢個故事我好深刻, 因為我覺得原來只要派個阿婆同人講句野, 有心人裝冇心人, 你同個阿婆只係有禮貌咁回應返佢, 但係可能佢背後已經記得哂你講既每一句說話, 你仲要講好多資料同你電話佢, 佢仲話去你屋企樓下比錢其實佢想要埋你地址, 你出入真係要小心D, 你話我諗多左都好, 始終你一個女人仔帶住個BB小心D好, 當時你仲係帶佢去公園玩, 一個唔小心襯你唔留意佢真係帶走左你小朋友。

如果我對住只係少少認識既人, 佢問長問短真係好難推, 但係如果係一個完全唔熟識既人JM, 我係你我拎住幾多野都好, 我即刻推哂所有野推前一個街口, 係另一個地方先再快手快腳拆哂佢拿拿聲走, 佢就係襯你拆緊野走唔倒佢先問長問短, 下次如果真係好難推, 問到個人資料, 由其係電話, 直接話," 唔好意思, 我唔係好方便", 拿拿聲走。 勇氣係呢個時侯係要黎保護自己
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

願望石 發表於 16-9-27 11:05
佢問咁多私人問題... 點解你要咁傻比電話佢...

佢唔知你住邊吧, 對個陌生人查家宅, 好驚喎... ...

我當時唔識拒絕 就比左。不過佢問我住邊,我係虛構左。小朋友讀邊我都係亂講既。所以佢唔知我住邊 好彩我都蠢唔哂。係蠢左比左個電話佢

子爵府

Tingche 發表於 16-9-27 11:14
文長實例分享(唔好嫌我長氣)

唔好再去果個地方, 手機+Whatsapp block左佢, 之前有一單話個女人坐車, 比個 ...

多謝你講解我知。今次係一個好好既教訓。原來呢個世途咁險惡。下次我一定會企硬喇同埋而家唔敢再去果到了 應該唔會再去,就算去都會叫老公陪。

子爵府

問咁多私人野
真係唔知咩居心
唔應該答
唔想答就話唔方便講 / 唔想講
唔使唔好意思
根本就是陌生人
佢再問就bye bye
現在快block左佢

子爵府

畀面勳章

回覆 小小葉 的帖子

係喇, 咁就乖, 自己同小朋友既安全最重要, 只要今次學倒野, 下次小心D就得喇, 千奇唔好睇少D阿婆, 依加好多網上見倒好多捉小朋友既都係阿婆, 幾老都有, 唔好掉以輕心
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

免煩即 block

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

防人之心不可無

大宅

正因為太多呢啲事情發生, 好多時我帶住亞囝出街, 啲亞婆就好鍾意撩你講嘢, 話BB好得意吖, 幾多歲吖..等等~~~好多時我都係答.係吖,好得意,,未夠2歲...之後就木目表情....廢時佢問長問短, 話我無禮貌都好, 為咗保護自己同個囝, 一定唔可以心軟~~~

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

3唔識7問咁多私人嘢, 收佢綫。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 16-9-27 10:52
一到私人問題就落閘,香港老人好少這樣問人三代。

住我對面既阿婆真係問我三代呀!又問我老公揾幾錢、阿媽幾多歲、住邊、有幾多仔女……到而家我怕鬼左佢、唔敢同佢講野、佢就周圍同人講、我二公婆晤彩人晤出聲

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回佢一句唔方便幫佢買,之後block咗佢,免得佢以為你收唔到,走去你樓下等你。

首頁

尾頁

跳至