家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Winkysally 發表於 16-10-10 23:43
我15年前買份人壽單, 睇返年報, 現有價值比原先预期係有多無少。騙人的話保險公司哪還有得做! ...

你的一張保單不代表所有保單都是如此。事實上,好多單都做唔足預期。

非預期紅利,保險公司的確可以派得比當年計劃書的預期紅利少。但持單者,吃得鹹魚抵得渴,唔可以話保險公司呃。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

dddppp 發表於 16-10-10 23:58
你的一張保單不代表所有保單都是如此。事實上,好多單都做唔足預期。

非預期紅利,保險公司的確可以派得 ...

我個問題係保險公司派紅利基本冇機制!
擺明係騙人!
越長越少!保險公司話派幾多就幾多!
消費者冇得查!!

男爵府

回覆 teslamodelx 的帖子

間間公司唔同, EG M記去到15-20年, 冇Claim過錢或有claim過(60%), 可以拎番所有保費回贈+非保證錢a記既話保證回贈就較長, 非保證回贈就較多, 間間都唔同,有d claim過錢都可以拎番保費回贈,買果陣問清楚
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

大宅

回覆樓主:

因為後生時買健康最好,無病無痛,家中兩位長老都處於健康情況,出現健康問題的風險較低,佢地當然俾平你,到40歲先買健康狀況會有變,保險公司睇哂年齡、健康狀況去計數當然貴啲,如果兩老身體有問題都會影響你會否受保,咁當然會貴/唔保

各大保險公司都收過唔少證實左患癌要求受保的個案,佢地唔係善堂,你病就要幫你保,無病的時候就話點會有我份!

侯爵府

amycheung08 發表於 16-10-11 20:26
我個問題係保險公司派紅利基本冇機制!
擺明係騙人!
越長越少!保險公司話派幾多就幾多!
股票股息一樣可有可無, 咁股票係唔係呃人?

伯爵府

katrinamama 發表於 16-10-12 17:50
股票股息一樣可有可無, 咁股票係唔係呃人?

你係股東, 你可以去股東大會投訴管理層。
請問如果保險公司唔派紅利, 我可以揾邊個投訴。
同埋買保險唔同買股票

伯爵府

amycheung08 發表於 16-10-12 17:53

我的意見係不要買所謂有不保證紅利的保險, 分派紅利的決定權在保險公司, 根本冇得查同追討, 而且通常要綁好多年。

侯爵府

amycheung08 發表於 16-10-12 17:53

去股東大會投訴咗, 佢就會派息?你一樣可以投訴, 保監, 但受唔受理就係另一個問題.
係, 保險同股票唔同, 但好多人都將保險回報同股票回報拉埋一齊講

伯爵府

katrinamama 發表於 16-10-12 17:59
去股東大會投訴咗, 佢就會派息?你一樣可以投訴, 保監, 但受唔受理就係另一個問題.
係, 保險同股票唔同, 但 ...

講對了, 所以不要買

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

amycheung08 發表於 16-10-12 18:00

講對了, 所以不要買
保險唔係金額產品

伯爵府

katrinamama 發表於 16-10-12 18:16
保險唔係金額產品

冇話係, 且你的觀點同意冇得追紅利, 所以引入你的觀點, 唔好買

男爵府

vgng33 發表於 16-10-12 18:08
所以唔好買儲蓄+醫療。
永遠儲蓄還儲蓄,醫療還醫療比較好。
因儲蓄+醫療佣多a準永遠都鐘意叫你咁買,

侯爵府

amycheung08 發表於 16-10-12 18:31
冇話係, 且你的觀點同意冇得追紅利, 所以引入你的觀點, 唔好買
...
首先, 紅利本身係非保證, 係無得追, 如果因為無得追而唔買, 咁好多嘢都唔駛買.股市唔派息, 無得追
銀行減息, 無得追
買樓收租, 租唔出, 無得追
結婚唔生仔, 無得追
投資蝕錢, 無得追
以你嘅觀點, 係唔係以上全部唔做?
保險講槓桿, 講賠償.

伯爵府

katrinamama 發表於 16-10-13 09:10
首先, 紅利本身係非保證, 係無得追, 如果因為無得追而唔買, 咁好多嘢都唔駛買.股市唔派息, 無得追
銀行減息 ...

閣下的論點已顯示你係agent, 且不客觀。
本人有買保險, 只是不支持所謂有紅利的保險。
其實你係agent, sell儲蓄保的手法其實係好有問題。

伯爵府

katrinamama 發表於 16-10-13 09:10
銀行減息 ...

我只FOCUS保險的風險及涉及的問題, 但閣下上述例子根本亂七八糟, 作為購買保險的消費者是有權追討, 唔通你買野, 人地俾D垃圾, 你都收!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:katrinamama 發表於 16-10-13 09:10

原帖由 amycheung08 於 16-10-13 發表
我只FOCUS保險的風險及涉及的問題, 但閣下上述例子根本亂七八糟, 作為購買保險的消費者是有權追討, 唔通你 ...
佢係在保險公司的角度說話,你明白的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至