婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:好不安 要同99住

回頭是岸呀姊妹

珍珠宮

回覆樓主:

俾我會離婚
要條佬送埋條頂級麻煩人
送都唔要

子爵府

育兒性格勳章

hp666 發表於 16-10-12 16:24
其實我唔知可以點....因為早2日老公先同我講,99肯幫我地湊孫真係好好,第時唔好蝦呀媽 (我平時都係好直, ...

你自己湊咪得law

大宅

回覆樓主:

因為我係孖b,自己媽咪係外國,幫唔到,育嬰園2個又太貴,請姐姐亦唔會肯湊2個new born. 如果我做ftm,屋企又維持唔到. 本來我有dd心存僥倖,以為自己應該忍到,不過,老公呢排既態度,令我完全失去信心. 依家未一齊住,我已經覺得自己係一個外人咁,再係咁我真係會痴線. 本來有左係開心既事,但我真係開心唔到. 

大宅

hp666 發表於 16-10-12 20:31
因為我係孖b,自己媽咪係外國,幫唔到,育嬰園2個又太貴,請姐姐亦唔會肯湊2個new born. 如果我做ftm,屋企 ...

邊個話孖無姐姐肯做?我對孖3歲,請過2個姐姐,而家呢個姐姐續第2個約,無問題!

大宅

mott 發表於 16-10-12 20:37
邊個話孖無姐姐肯做?我對孖3歲,請過2個姐姐,而家呢個姐姐續第2個約,無問題!
...

真的? 麻煩你介意講多少少資料嗎? 例如,係邊度請,比幾多d人工,照顧方面點安排,駛唔駛有人看住,之類. 謝謝

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:其實我唔知可以點....因為早2日老公先同我

原帖由 hp666 於 16-10-12 發表
其實我唔知可以點....因為早2日老公先同我講,99肯幫我地湊孫真係好好,第時唔好蝦呀媽 (我平時都係好直, ...
已是幫定個媽,你邊有運行

總有離別的時候

翡翠宮

回覆樓主:

梗係 say no, 盡早講,請定工人。總之 no no no.

既然你平時都惡惡地,直接say no 咪得。

別墅

回覆樓主:

睇黎樓主都系直腸直肚個種人
台灣女又識撒嬌又多心計
你實俾佢蝦死就真[/s
到時受盡委屈個個系你
但全家就幫住哂99

大宅

hp666 發表於 16-10-12 20:55
真的? 麻煩你介意講多少少資料嗎? 例如,係邊度請,比幾多d人工,照顧方面點安排,駛唔駛有人看住,之類. ...

你去家傭版睇下,孖b請海外好啲,我無比多錢,只跟合約,生日過節先比利是。
其實一湊二都辛苦,我有阿媽幫,所以一個工人都可以。如果無人back up, 而你要返工,真係要2個工人或有一個工人加一個鐘点!

公爵府

如果你宜家大住肚都不能大晒的話?....以後BB出左世你就更加無定企啦(明知你走唔甩,使乜對你咁好啫?)

別墅

回覆:hp666 的帖子

辛苦 d
頭2年姐姐+一星期2~3次鐘點
自己負責買餸

伯爵府

台灣人對原生家庭既連結性好強......媳婦係妹仔係黎服侍奶奶既,老媽子唔喜歡自己老婆就老婆都唔要呢種真係有聽過
優悠在澳洲

伯爵府

因為我係孖b,自己媽咪係外國,幫唔到,育嬰園2個又太貴,請姐姐亦唔會肯湊2個new born. 如果我做ftm,屋企 ...

我可以話俾你聽,你係必須要請工人!奶奶叫距得閒上下來睇住下就Ok。兩個NB真係唔少野,你奶奶照顧到2個NB,都無可能做埋家務,到時候鬧放工淨係做家務都做到PK。再講,你老公咁既態度,都未湊已經覺得距阿媽天仙下凡咁美好,第時湊b上有咩分歧,你講乜你老公都會覺得你挑剔緊距阿媽。

趁你現在未生,打死都唔肯同99住,現在請海外工人,叫奶奶得閒過來睇下就ok,話湊兩個NB實在太辛苦,點可以咁勞役距老人家!現在d湊b方法又唔同左好多,唔忍心要老人家適應咁多野!反正講到全部為老人家設想!一步都不能夠退呀姐妹!男人對湊b根本無sense,距唔會覺得距阿媽有問題,相反距可能勁感激阿媽湊b,你放工返屋企,做妹仔都係應該!

伯爵府

回覆:好不安 要同99住

在婆媳板聽咗好多台灣99嘅惡行,真祝樓主好運!

男爵府

hp666 發表於 16-10-12 16:24

若果我係你
我會爆個老公
點解你冇問過我意見就決定個bb係邊個湊
而家個bb係我生
你問都唔問下我就同我做決定?
有冇尊重下我
而家仲叫我唔好蝦你老母?
家陣好似係你同你老母蝦緊我喎

男爵府

自己媽咪喺外國
咁我寧願返外國痴阿媽好過
反正都係同離婚冇分別

我嗰陣都係
有咗阿囝老公提議返99度住
但係99唔係幫我湊
佢又睇我唔順眼
我就同佢講唔想返去住
廢事佢老人家見到我唔舒服
我老公仲懵下懵下話唔會啦
話佢老母唔會再對我唔好啦
有咗個孫會唔同
我即刻話你再迫我返去我就連仔都落咗去轉頭同你離埋婚
明知我最唔想同你老母住你硬係要我做尐唔想做嘅嘢
當我係乜嘢
佢之後就唔敢再提呢樣嘢

睇你自己企唔企硬囉
將來係你自己
明知前面係懸崖都唔剎車照去
咁就邊個都幫你唔到

大宅

mott 發表於 16-10-12 22:32
你去家傭版睇下,孖b請海外好啲,我無比多錢,只跟合約,生日過節先比利是。
其實一湊二都辛苦,我有阿媽 ...

明白,謝謝你

大宅

回覆樓主:

尋晚同老公坦白咁講左我既諗法,同唔想同99住. 佢既反應係,好對唔住,冇諗到佢既行為令我覺得好孤獨,冇人support,如果第二時我同99有不愉快,99有經驗,佢同99搞掂bb就得,咁我會冇咁大壓力同辛苦. 我聽完真係好心痛,原來佢既解決辦法就係將我同bb隔離...即係,我咁辛苦生左對仔女,係會冇左...我即刻爆喊,搞左成晚,佢只係話對唔住,佢會做好d令我有信心 (咁即係一切照舊啦...) 我真係唔知再可以㸃做,唔通真係要要脅佢唔要bb?! ...

男爵府

hp666 發表於 16-10-13 09:41
尋晚同老公坦白咁講左我既諗法,同唔想同99住. 佢既反應係,好對唔住,冇諗到佢既行為令我覺得好孤獨,冇人 ...

一句離婚已可解決問題
佢同你講對唔住但問題照舊
你照同佢講對唔住囉
因為你要幫自己解決問題

呢d男人,真係唔好同佢老母爭仔
比返個仔人啦,嘥氣

首頁

尾頁

跳至