自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

再衰都見識過

大宅

大檸樂 發表於 16-10-24 12:21
我寻日係商場都見到一個,小一二.當然我唔之前發生咩事.個媽媽唔算好重語氣咁話緊..係話緊.未到鬧.個仔.
咁 ...

呢個情況剛巧那天個導師都有分享一模一樣的情況,她話這種就會大個時,問個老板先出糧才開工一樣。

男爵府

happy4everever 發表於 16-10-24 13:20
再衰都見識過

係,仲衰啲都有……
我大伯個仔,奶奶上去攞野食比他,一開門見到奶奶,唔鍾意即時大力關門,奶奶縮唔切,夾到幾隻手指爆哂,我老公上去話佢,大伯及大伯老婆話我老公好話佢個仔,佢個仔嗰時六年班

APIGMA    發表於 16-10-29 12:19
jenniecatcat    發表於 16-10-24 21:59

大宅

鍾太2009 發表於 16-10-24 12:19
多數係家庭管家問。十歲好難定論,有機會提早開始反叛,六歲剛小一人仔,出得手一定父母無即時糾正,或父母 ...

我有朋友從來不打孩子,係個仔一發脾氣控制不了自己就動手打父母,所以都不一定是父母有體罰過。

不過我見到父母有努力教,但可能方法用得不當。

大宅

LOVEJELLY 發表於 16-10-24 13:29
係,仲衰啲都有……
我大伯個仔,奶奶上去攞野食比他,一開門見到奶奶,唔鍾意即時大力關門,奶奶縮唔切, ...

呢些孩子將來大個,到最後都只會父母受哂。

公爵府

2024勳章

亞Tong 發表於 16-10-24 13:04
小朋友打嫲嫲??

我估係嫲嫲打小朋友

男爵府

Lenatsang 發表於 16-10-24 13:34
呢些孩子將來大個,到最後都只會父母受哂。

我姑奶他們都咁講

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Lenatsang 發表於 16-10-24 13:32
我有朋友從來不打孩子,係個仔一發脾氣控制不了自己就動手打父母,所以都不一定是父母有體罰過。

不過我 ...

“努力過“真係可圈可點,用得不得其法是徒勞無功。好多時父母自己有些位軟弱咗,小朋友就看穿了。
父母對子女嘅管教要強硬,強硬係指態度而不是方法或手段。但大前提係,管教之前,父母和子女必須有愛嘅基礎,唔係生你養你就等於愛你,“為你好“好多時都係從自己出發。

伯爵府

Lenatsang 發表於 16-10-24 13:32

不過我 ...

我有親戚都係咁,用講道理的方法,但個仔一唔鐘意就一拳兩拳咁打父母;我d仔唔受呢套,一定要打到佢地飛起,但佢地唔敢打我地,因知道我可能打得仲甘,而在學校或外面玩亦都唔會打其他小朋友,如比人打會同我地講而唔會還手,唔敢講體罰係好,但我會用。

大宅

方麗娟 發表於 16-10-24 13:54
“努力過“真係可圈可點,用得不得其法是徒勞無功。好多時父母自己有些位軟弱咗,小朋友就看穿了。
父母對 ...

我以前自己未學過教仔時,其實小朋友發脾氣自己心裡真係驚,唔知點做好?可能那時都係亂用方法。

大宅

fionstone 發表於 16-10-24 13:57
我有親戚都係咁,用講道理的方法,但個仔一唔鐘意就一拳兩拳咁打父母;我d仔唔受呢套,一定要打到佢地飛起 ...

我諗各施各法,肯教總比唔教好

伯爵府

都約十年前了, k1 第一天開課, 跟阿仔一起在班房內, 有個男仔因不想聽老師講說話, 跟住開始發脾氣, 阿媽好聲好氣叫佢乖D, 個仔二話不說, 即時起手想一巴打落阿媽塊面到, 好彩阿媽捉得佢隻手快, 否則, 唔知點算. 本人只覺仔女咁做是寵回來的.

ferrari2007    發表於 16-10-29 11:25

男爵府

怪獸青BB 發表於 16-10-24 12:22
見過2-3歲都會打父母,樓主太少接觸小朋友?

雖然唔啱,但好普遍。當然要教,但小朋友脾氣大時真係好多都會失控。

用戶要求終止服務

wantaima 發表於 16-10-24 12:48
所以,我還是好相信棒下出孝兒呢句說話!
當然棒下唔係話字面解大棒大棒咁毒打,意思係適當時需要打下教訓 ...

同意,我覺得做朋既方法唔係唔啱,而係要大啲先用,細個係要強硬少少,起碼等佢明白有啲野佢係要尊重既

ferrari2007    發表於 16-10-29 11:25

大宅

社會、家庭、父母、電視諸多因素影響吧

男爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

LOVEJELLY 發表於 16-10-24 13:29
係,仲衰啲都有……
我大伯個仔,奶奶上去攞野食比他,一開門見到奶奶,唔鍾意即時大力關門,奶奶縮唔切, ...
親戚個仔唔鍾意時可以一巴二巴咁打阿媽

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:六歲小朋友打父母

其實好多父母無從少就糾正小朋友嘅問題,到小朋友大d, 已經好難糾正返了

好似我前幾日去買嘢,排隊比錢時,排我後面嘅媽咪好奇怪問個小學一、二年級左右嘅女,點解佢唔係排住隊先嘅?(應該佢去攞多少少嘢,所以叫個女排住隊先,個媽咪問嘅時候語氣好好,唔係怪責的),點知個女一開聲d語氣已經好差,即刻話呀媽:你知唔知頭先有人覺得暈,不停迫埋我度,你知唔知咁樣好危險架?要注意安全bla bla bla! 跟著不停好衰態度咁話個呀媽:唔該你以後要注意下安全,最緊要安全,知道無?氣焰到不得了,只不過係一個六、七歲嘅小朋友!

佢D語氣、態度衰到真係想sing佢兩巴!但個呀媽完全唔覺得有問題,仲好聲好氣同佢講今晚食咩

我心諗,明知個女講d唔make sense嘅大話,仲要語氣咁差咁教訓自己,都仍然由得佢繼續,將來有排你受

大宅

回覆:六歲小朋友打父母

我都有去聽講座。
都係好驚訝宜家d細路點解可以打父母。
肯定一開始係出錯,宜家先發現問題,都好,這些父母起碼肯面對。

大宅

Lenatsang 發表於 16-10-24 11:55
我上星期去了一個parenting 的講座,教父母怎樣教孩子那種,那個講師已是顧問大師級,每年她只在會10月有講 ...

請問講者是誰?想下年有機會去聽一聽,謝謝你!

大宅

limanho 發表於 16-10-24 22:19
請問講者是誰?想下年有機會去聽一聽,謝謝你!

理勞幼慈在網上可找到她的資料,她的講座多數由青田辦理的

首頁

尾頁

跳至