自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

首先唔係諗辛苦問題!係你兩公婆都要返工,又冇工人,咁邊個湊

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

諗清楚.....
男人係唔會幫手,應該話男人係唔識幫手

子爵府

cherrieloy 發表於 16-11-28 22:20
因我ftm/ working mama都做過所以先有比較,大仔時做working mama一至四有婆婆幫手,到依家細女做ftm忙到 ...

咁係因為你做wm 湊一個

做ftm湊兩個

子爵府

回覆樓主:

我覺得你已經知道c6係完全幫不到你的話,你更加要三思,當你忙到一頭煙時,見到老公大覺訓,你有機會會無名火起,罵罵罵, 所以你真是要三思

珍珠宮

依家同你講乜都無用

個個細路唔同,有啲好容易照顧,有啲真係勞心勞力,食啖飯都要同你鬥一餐

我和老公都係在職人士,請工人照顧家務

自己和老公自己做晒親子嘢,負責帶晒所有課外活動、自己教晒做功課,送埋返學

我哋覺得唔辛苦,仲好多時間可以工作、放鬆、拍拖

伯爵府

頭一個月最辛苦
無日無夜
不過你要返工邊個揍

大宅

回覆樓主:

如果你地都無時間湊/照顧,又無親子時間,倒不如唔好生!

ftm忙到廁所都無時間去係真係會出現,有時仲要抱埋個b一齊入廁所,哩種情況多數出現係嬰兒時期,有時又會忙到連自己都唔記得飲水,食飯又要3扒2撥!

大宅

cherrieloy 發表於 16-11-28 22:20
因我ftm/ working mama都做過所以先有比較,大仔時做working mama一至四有婆婆幫手,到依家細女做ftm忙到 ...

真正人都癲,我仲挨緊

珍珠宮

Ol0314 發表於 16-11-28 22:26
你做wm 無咁辛苦係
星期日至五都外判左婆婆

唔明點解可以咁敏感,你地wm係可以請人做搵到人幫手,咁當然做阿媽冇可能唔理自己個小朋友,只係返工既時候都有得走盞,ftm係因為冇人幫手要自己做返,所以先話廁所都去唔到比較辛苦,因為小朋友一直都跟住自己冇得走盞下,係兩樣唔同既工作

珍珠宮

MGM_DRAGON 發表於 16-11-28 21:19
同先生傾左好耐傾過好多次
暫時共識2017年年尾可以試行生B計劃
自問家境普通

兩個都返工請唔到工人真係責洗d wor

大宅

回覆樓主:

排育嬰園, 本地姨姨或長老, 大概只有這3個選擇, 你見大家嘅回覆都集中響“邊個湊”,你就知道辛苦係預左, 無需要問都要預左你開頭24小時唔使瞓, 之後就睇小朋友難唔難攪!

btw, 作為過來人, 我知道你唔試過唔心息, 但有得揀, 我情願唔生, 二人世界仲好! 留意到你話同先生商量左好耐,咁即刻代表你先生有猶豫??咁將來可能嗌交多過食飯。

大宅

Ol0314 發表於 16-11-28 22:26
你做wm 無咁辛苦係
星期日至五都外判左婆婆

認同

男爵府

cherrieloy 發表於 16-11-28 22:00
咁你打算生咗之後邊個幫手湊呢?我生大仔時係working mama,平日一至四婆婆湊,bb喺婆婆家過夜,可同老公 ...
你地都幾好,生黎吾洗湊

珍珠宮

cherrieloy 發表於 16-11-28 22:00
咁你打算生咗之後邊個幫手湊呢?我生大仔時係working mama,平日一至四婆婆湊,bb喺婆婆家過夜,可同老公 ...

如果BB 可以過夜咁梗係舒服啦,可惜好多jm夜晚要自己湊返,就好攰了

男爵府

回覆樓主:

個個bb都唔同, 但可以比你參考
我屋企有兩隻狗, bb剛出世頭一年係最忙最冇自己時間
第一個月餵奶換片兩三個鐘做一次, 餵完洗樽, 凌晨都係咁, 好彩佢一個月就介左凌晨兩三點果餐, 但有時都要食。 之後就三四個鐘食奶換片一次, 早上最早有時四點食奶, 晚上十一二點食, 基本上有時都冇得好瞓, 起碼幾個月。 餵完奶要掃風, bb會同我鬥力, 有時又嘔奶要換衫同清潔, 掃完風就抱三十分鐘先瞓, 間中狗一吠或者整野大聲少少, bb又醒又喊, 又要再哄過, 有時係bb自己唔肯瞓, 以為佢瞓左一抱落床就開眼又喊, 抱到下餐奶, 佢又唔比人抱住坐底, 一坐就喊, 又唔肯坐bb椅。佢仲有個習慣係夜晚一定由八點喊到十一點, 點抱都唔得。佢瞓左我都會起身睇住佢有冇反轉, 比被遮住, 頭果幾個月都係咁。我b好似去到9, 10個月先唔駛抱放喺床慢慢就自己瞓到, 所以一聽到bb喊聲就有啲驚。頭果幾個月我用手洗bb衫, 跟住都放棄左少少都開機洗, 仲要睇兩隻狗, 慳返啲時間抖下仲好
其實我都唔係好記得幾時開始輕鬆左, 依加歲幾, 至少唔駛抱住瞓, 但有其他野累。
我有幾日要返工, 會帶比我媽湊bb, 晚時見佢好累, 佢朝早又有返工, 所以我返少左工, 多左時間湊b, 辛苦但時間好快過,自己就算放棄時間, 收入, 見到bb大一日一日 長大, 進步乜都唔記得

別墅

肥豆媽咪 發表於 16-11-28 23:00
仔細d咁講下有咩忙。
我地一家三口,有養寵物,頭三個月係最辛苦,最勞累係夜晚無得訓,就算訓都係5分鐘至3 ...

多謝分享,真係無乜概念要做幾多野

男爵府

回覆 kathau 的帖子

我老公係唔熱心照顧小朋友, 但佢好照顧我, 同屋企, 因為佢覺得選擇了我, 而小朋友, 佢又唔覺得有小朋友會令佢開心左, 佢只見到好煩, 所以我都打算2人世界, 開開心心同老公去下旅行, 享受下人生, 當你去盆算, 會唔會好辛苦, 會唔會做死自己, 咁你永遠都計唔掂, 生仔從來都係好唔理智既決定, 係無得計

子爵府

平時你2個返工邊個湊? 其實你可以搵學校,有D幾個月大已經係嬰園

珍珠宮

回覆樓主:

湊到去廁所嘅時間都無嚟個情況其實好短,你有照顧開寵物其實再照顧bb都好容易上手 ,如果經濟上許可就生啦,有左就去排育嬰園(真系有醫生證明就好排啦,好full的)

翡翠宮

我成日同D朋友講,生唔生第一樣要諗掂嘅係邊個湊,呢個問題好似好易,但你要預埋佢會唔會湊湊下唔湊,佢唔湊咁你點?
我有D朋友,一開始冇諗,只諗經濟之類,自己"一心諗住"比父母湊,點知父母唔肯湊,到生左都冇辦法唔幫佢地湊,點知湊一兩個月頂唔順唔肯再湊,搞到朋友周圍搵D 39547嘅人湊(因為唔信賓賓所以唔敢請工人)

如果你可以隨時唔做嘢自己湊返就冇所謂

另外,湊仔係咪冇晒自己時間,其實好睇你小朋友,我自己呢,我平日放假自己湊返我仔,我好得閒,因為我仔都叫乖同會自己玩,我好多時間做自己嘢,做家務,佢BB時多數食完就瞓,瞓醒就食,會自己玩,所以我唔覺得湊仔冇自己時間.

首頁

尾頁

跳至