婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

apple_pam 發表於 16-12-13 11:37
真係無諗過老人家會對一個2歲半小朋友話賤格, 更何況是自己孫女, 真係好嬲好難受, 其實有工人揍我對龍鳳B, ...

通常係真正賤格嘅人,先用賤格呢2個字去鬧人!!

伯爵府

引用:老公成日話我睥氣大,+咩都鬧,+咩都管,+個女

原帖由 apple_pam 於 16-12-13 發表
老公成日話我睥氣大, 咩都鬧, 咩都管, 個女D睥氣嗅, 奶奶同佢又話似足佢亞媽, 好野就似佢個仔, 佢同佢個仔 ...
同你老公講"你都知我脾氣大,你唔話你亞媽,我㑹張呢兩個字雙倍奉還比佢!"

民房

老公唔幫你真係好麻煩

翡翠宮

如果你99咁樣口無遮攔,不如自己煮返飯無咁嬲喇

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

有啲人草根啲,講野係咁架啵,又有人啲講野係超負面
你以前唔知99係咁?

同埋有啲人覺得讚小朋友係唔得,要鬧
你改變唔到佢幾十年人架

大宅

奶奶一向把口都口沒遮爛, 會係另一個新抱講另一個新抱, 咩有野生無那教, 又同一個仔講你老婆無用架, 貪你d錢咋, 睇下你第時有咩事佢一定唔理你架,我地個個新抱背隻都花哂, 不過唔緊要, 我地只是你新抱, 不是你d乖仔, 我地唔希望你對我地好, 不過我地都有娘親生的, 希望你都尊重下我地, 更可怕的是佢居然同我地講另一個新抱個媽媽 (即是親家)說人地上來睇個女坐月, 兩手fing fing 上來, 仲要佢煮埋飯, 買埋野食比親家, 說人地正一 (老西婆), 嘩~~我聽到打左個突, 心諗如果親家係老西婆, 你個仔娶左人個女, 即是你個仔聚左隻雞?!!!!

最後想請佢地d乖仔勸下佢地母親大人少說話, 多積福, 阿 彌 陀 佛~~~!!!

美菲絲    發表於 16-12-14 13:34

大宅

回覆 aptcan 的帖子

佢應該不是重男輕女, 只是邊個易揍就揍邊個, 惡揍就比姐姐揍, 細仔細個時好多病, 又難攪, 佢就主力揍個女, 話細仔麻鬼煩, 試過細仔入院時, 我已經睇日間夜間, 只叫她來照顧一兩個鍾, 當時細仔飲完奶嘔, 她勁鬧我個仔麻鬼煩, 係咁狂鬧, 呢件事是對面床工人姐姐同我講仲問我, 頭先個個你邊個, 我問咩事, 佢話佢極度無愛心, 小朋友嘔到周圍係, 佢都唔想, 佢係度對住一個5, 6個月bb鬧, 唔似係親人, 我當時都半信半疑, 但後來日久見人心, 真係信工人姐姐講既

美菲絲    發表於 16-12-14 13:34

子爵府

apple_pam 發表於 16-12-14 09:16
奶奶一向把口都口沒遮爛, 會係另一個新抱講另一個新抱, 咩有野生無那教, 又同一個仔講你老婆無用架, 貪你d ...

咁恐佈既人你仲俾佢成日對住你d細路~~~~你唔係想d細路學埋佢d野下話~~~~

到時d細路日日係咁西~~~~你真係好快激到去西方極樂世界~~~~

子爵府

虎到金來勳章

同你老公講, 小朋友學野快, 又唔識呢幾個字點解, 第日你個女發嬲個陣咩都講得出, 鬧人賤格既話唔好話係你教, 俾人冇話冇家教你老公一齊受, 當然會唔會鬧你99賤格就控制唔到, 因為"發嬲咩都講得出".....

侯爵府

冇法有D99 好老土只喜歡男孫
包括我自己父母,他們也經常鬧我哥2個女

男爵府

BK Milk勳章

真係無諗過老人家會對一個2歲半小朋友話賤格, 更何況是自己孫女, 真係好嬲好難受, 其實有工人揍我對龍鳳B, ...

小朋友唔願意食飯就賤格
佢把口就真係賤格啦!

咪鬼比你99上黎,第時你果女學你99的口吻就慘啦!

水晶宮

有d人真係口頭禪

大宅

引用:真係無諗過老人家會對一個2歲半小朋友話賤

原帖由 apple_pam 於 16-12-13 發表
我自己個媽都係咁成日用\'賤格\'含家產,衰格⋯呢啲字眼來鬧我個仔,有時好聲好氣同她講,叫她吾好把口吾好咁毒,她回應我\'毒你條命\',哎,老人家一把年紀把口又吾收,耐她吾何,不過我媽系同我地住,好多時聽到個心極吾舒服,好想扯火,但耐何要靠她幫忙湊仔,唯有忍⋯

大宅

我會開口埋口話個老公『咁賤格既你!』等佢發爛渣,然後話佢知 人嬲起上黎就係咁架啦~ 比人話賤格好受嗎? 做人切身處地諗下~ 唔好盲目撐你阿媽!

仲有丫~ 對住奶奶都一樣~ 開口埋口話埋佢『咁賤格既你!』你奶奶出聲話你,你就問番佢『你夠成日鬧我個囡賤格啦!』

別墅

真係好過份

首頁

尾頁

跳至