自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

littleooopeach 發表於 16-12-23 02:07
我都睇左好多post。知道做左化療更痛苦,所以我都唔想佢咁,但唔治療既話,佢會走得舒服點嗎?:pi ...

医院有止痛冶療。
不要誤信医生。他們很多都会 sell 做手術。化。电等。真係好X磨

伯爵府

樓主,爸爸都80歲,我唔建議做任何治癒了。。我爸爸今年先56歲,年頭發現肺癌,上個月走了。。
佢做完電療後,癌細胞上埋腦,又係唔肯食野,暴瘦,一日比一日差,最後睡覺中走了,我到依家都仲好心痛,發生得好突然,趁現在仲有時間,帶爸爸做佢想做既事 影多d相留念,祝福

子爵府

回覆樓主:

我爸爸因為咳左一個月,照X光,見到肺有陰影,即入院檢查,已經去到未期,最後d骨太痛選擇入院,一化療病情急速轉壞,痛到大小二便不能自理,瑪啡只能止一陣子,副作用令佢昏昏沈沈,發病到走只是半年時間,癌症真係好恐怖,可以蠶食一個人,我爸爸走時只有80磅...

大宅

wubobo28 發表於 16-12-23 01:57
去到全身痛,可能已經好後期,我爸都是肺癌走,由發現到走,是10個月既事,所以我好清楚,可以照cT已經知道 ...

你好,我老爺都剛證實肺癌第4期,開始了第一次化療,可以pm比資料我嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主, 我屋企人又係八十幾時, 唔係點肯食野, 一直消瘦,之後一次身體檢查發現肺癌, 入院照完後就安排左電療

我只可以說, 如果可以再揀多次, 一定唔會接受治療, 因為家人入院前仲係好精神, 但一開始電療後, 病情急劇惡化, 一個月就走左了, 如果可以揀多次, 一定係接家人番屋企, 開開心心同佢走到最後

對於一個八十歲既老人家, 要接受電療係非常折磨的, 我仲記得佢電完後話好痛好痛, 所以我想比些意見, 如果有標把我想還可以吧, 但如果要接受電療化療, 請好好想清楚
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

大宅

littleooopeach 發表於 16-12-23 00:45
爸爸80嵗,上個月都好地地。今個禮拜開始就食野愈來愈少,開始暴瘦,而家直情唔食野。煮好粥同湯比佢都食唔 ...

不如打去香港專科問下有無/價(google可搵到)? 佢普通照腸鏡(我兩公婆都幫襯過),小手術都比私家平的

男爵府

我62上年八十幾都係check到肺癌,明白係好痛苦,曾經醫生講過,標把好貴,萬萬聲,個次我係第一次亦是最後一次陪佢覆診,我自己一個人做左一個重要決定,唔接受任何治療,醫生話痊瘉機會只有幾個%,咁我令願佢打孖啡,慢慢係冇咁痛之下離開,
62走前兩星期都係冇胃口,周身痛,因為癌世胞已經全身走,
不是嚇你,62由發現有事,前後兩個月不夠已經走了,
希望你能夠好好抽時間陪爸爸,祝福你爸爸

大宅

我前夫都係肺癌走咗,發病到走都係八個月時間!佢三十幾歲,見醫生,治療,做掃描一切都好快有期(我估係醫生見他後生)無奈⋯化療,標耙都唔啱佢。佢求生欲好強,叫我買嘢比佢食,同我講唔想死整個過程都好痛苦

男爵府

香港有冇類似呢隻營養奶,可以比爸爸試下。如果肚脹就分開幾次,一次幾啖咁飲

男爵府

熱血勳章

諗返起我公公每日打點滴。佢好想食野,但一食就肚脹,成日話肚餓,我地呃佢煮緊飯好快有得食,最後我忍唔住靜靜雞俾餅佢食對公公黎講解脫係一件好事
快點籌期去私家照左先

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

要有心理準備, 全身痛同無胃口已經係晚期! 多d陪佢!
放下自在

大宅

littleooopeach 發表於 16-12-23 00:45
爸爸80嵗,上個月都好地地。今個禮拜開始就食野愈來愈少,開始暴瘦,而家直情唔食野。煮好粥同湯比佢都食唔 ...

我爸爸都係肺癌4期,我媽咪每日都會用憂遁草打汁比我爸爸飲,可以減低痛程度,唔需要食止痛藥,有胃口食嘢,不過香港好小人種憂遁草,我媽咪有時都要由馬來西亞空運嚟香港,另外有癌症患者飲憂遞草後好返,但每人情況不同,好似我爸爸已第4期,但飲憂遁草後小食止痛藥仲有胃口食嘢我地已好開心,如果你想比你爸爸試下可pm我

男爵府

咁既年紀,無論化療或電療都未必可以承受到,不如試下睇中醫,舒緩佢既不適重實際

男爵府

回覆樓主:

樓主如果真係負擔吾到出面做掃描的錢,先問醫生點㨾可先舒緩痛症。另外你地亦要考慮ㄧ下,是否想積極治療定係想舒緩治療only.呢d都可以同醫生傾下。
不過奇怪,已經確诊肺癌,医生淨係話要等掃描報告?無其他建議?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

祝福你們一家

男爵府

回覆:爸爸突然患肺癌,好心痛,難過!(長)

我62 經呢度jm介紹,去了觀塘永康診所照CT, 出面私院要$12000, 經醫院book只是$4000. 你可以試下。

子爵府

祝福你爸爸和你一家,要加油!!

水晶宮

回覆樓主:

医院復康部有一隻營養雞湯,內有雞湯和果汁,足夠個人營養,一曰可饮二盒,医生話足夠營養維持身體需要,但大間药房都有得賣,大约$20-25,你去買lee隻俾爸爸饮啦。好似史雲生雞湯最細盒甘大,室温饮就可以了。個盒寫住compliment chicken soup.

大宅

回覆:爸爸突然患肺癌,好心痛,難過!(長)

有無其他家人可以幫幫忙?
另外搵搵醫務社工幫手申請資助
仲有可以買奶水俾你爸爸補充營養

祝福你

男爵府

睇到我喊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
屋企人有事係最折磨最肉痛

祝福你一家(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁
12345...11

尾頁

跳至