6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

同路人,完全明白

七個月果陣懷疑呀囡吽牙,開始訓得唔好,最後只好俾佢訓我隔離,一喊醒就奶哄,啜到痛

珍珠宮

唔夠訓真係會好辛苦!所以日頭我女訓,我就會跟住訓

別墅

我阿女由出世到而家6個月, 每次半夜醒左一兩次, 要抱至肯瞓的話, 我會用包巾扎住佢, 甘佢就會有返安全感, 你可以上YOUTUBE睇下外國人點樣包,
我本身都係全人奶, 後來覺得睡眠充足都好緊要, 瞓得唔好BB都會吸收得唔好, 所以餵左4個月我就轉奶粉, 成個人開心哂輕鬆哂, 阿女都食得開心仲大隻左

佢一晚醒幾次都同你一樣無瞓過甘滯, 大家都辛苦

別墅

chunchun8228 發表於 16-12-30 23:16
好多人叫我唔好奶睡,唔好抱住哄佢訓,但係一唔咁做,佢就喊,我又做唔到由佢喊,因為佢真係會喊成個鐘,已 ...
完全明白, 我仔9個月, 我無一日可以連續瞓, 佢仍然一晚醒幾次, 日頭返工真係好辛苦, 我直頭有晚間恐懼....我試過狠心由佢喊, 真係喊足成個鐘, 有時喊到嘔......所以我一星期會有一晚送去家人度湊一晚, 自己可以喘一喘氣. 我真係試過失控打佢, 因為自己真係攰到情緒崩潰. 要加油, 有時要搵人幫手, 照顧小朋友係一條好長嘅路, 要比自己情緒健康先可以繼續行落去. 為你打氣!

複式洋房

好多謝大家鼓勵!但佢最慘係佢啜手指好利害,有時轉個身都要啜手指,一啜又醒,但又唔肯食奶咀,有冇媽媽有奶咀推薦呀?好想佢訓冧d

別墅

Margaretiu 發表於 17-1-3 20:50
同路人,完全明白

七個月果陣懷疑呀囡吽牙,開始訓得唔好,最後只好俾佢訓我隔離,一喊醒就奶哄,啜 ...

me2宜家10個幾月,之前都訓得幾好,近呢一個月3個鐘倒要啜一次,我都feel到自己就黎損

大宅

emiemi2929 發表於 17-1-10 02:44
me2宜家10個幾月,之前都訓得幾好,近呢一個月3個鐘倒要啜一次,我都feel到自己就黎損
...

甘你小朋友係咪都出牙仔呀?

別墅

Margaretiu 發表於 17-1-10 13:41
甘你小朋友係咪都出牙仔呀?

仲吽緊,一隻都未出到

複式洋房

回覆 chunchun8228 的帖子

我同你一樣, 阿仔宜家1歲, 幾乎每晚都會喊醒2次, 有時會醒2個小時, 都系晤比爸爸抱, 要我陪佢玩....我由佢出世到宜家,平均每日都系訓得4個鐘, 日頭都系要返工. 有時都好累, 不過安慰自己:阿仔好快大個, 要珍惜佢宜家需要我既時間...為人父母晤容易, 加油啦...

別墅

唉...我仔8個幾月, 近來都係每個鐘喊一次, 每次都要我抱之後先再瞓返, 爸爸抱都唔得, 一定要我抱, 真係好攰, 好似冇瞓過覺咁, 仔呀仔, 幾時先可以一覺訓天光呀

男爵府

睇下試下最尾一餐轉奶粉拉(如你唔介意), 順便戒埋夜奶

大宅

要介夜奶 一日吾介一日都仲會成日醒 我仔全人奶 埋身 直到12個月完全無飲奶 我先可以有覺好訓渣

男爵府

減齡達人勳章

我果對係孖B, 原本2個幾月戒左夜奶,夜晚抱到訓放落床可以一覺訓天光。
到7個幾月時又係突然晚晚輪流醒,輪流啜。每人每晚醒3-4次,我就要醒6-8次。
維持左一個星期左右我就頂唔順,日頭返工夜晚比兩個B 輪,人都顛。我學識左對佢地仁慈就係對自己殘忍。
從此,我唔再抱訓啜訓,唔再餵夜奶,唔嚮床餵奶。
夜晚9點餵完最後果餐就刷牙放上床,由佢地自己訓。
第一晚一個B 真係喊左4個鐘至訓著,慢慢變2個鐘,半個鐘。而家一歲多,有時仲會喊半個鐘,但好多時15min 就訓著。我好後悔唔早d 咁做,自己同BB 都舒左,BB 又會訓得冧D.
當然每個BB 既情況都唔同,我兩個又未試過喊到嘔。

男爵府

試下訓練BB自己訓,我睇過啲文章話唔好等BB訓著先放佢落床仔,因為當佢醒左發現同佢訓之前唔同左會不安喊!同埋真係考慮飲奶粉比奶嘴,無謂同佢累鬥累,在職媽媽已經唔容易!要有好嘅心態心情先可以陪伴小朋友健康成長架!加油!

大宅

chunchun8228 發表於 16-12-28 22:31
Bb啱啱七個月,全人奶,仲要成日飲夜奶,一晚會醒五次以上,係醒左自己訓唔返,成日要啜手指訓,抱起搖下先 ...

jm,你如果真係有諗過攬埋死左佢,唔係誇張或講笑,你要好好正視抑鬱問題,真心的,唔好做傻事,同埋要話比老公知,和尋求醫生幫助。我有朋友真係抑鬱到搞個小朋友。。。

Anyway,趁個小朋友仲細,要令佢唔可以只比你抱住瞓,要迫老公做夜晚氹瞓覺果個,仲有得變架而家,否則做死你。

另外,培養小朋友可以用樽餵,咁夜晚你就唔駛次次親身上陣,和老公一人餵一次,起碼大家都可以瞓番三四個鐘。

大宅

chunchun8228 發表於 16-12-30 23:16
好多人叫我唔好奶睡,唔好抱住哄佢訓,但係一唔咁做,佢就喊,我又做唔到由佢喊,因為佢真係會喊成個鐘,已 ...

我好明白你,你情況仲嚴重過我,個時我好唔鐘意自己bb,最後我忍心,訓練左佢自己訓,訓練的頭三日,每日夾埋大喊四粒鐘,一星期已經有成績,長痛不如短痛,加油呀媽媽

大宅

回覆樓主:

好多同路人,我個B 8個月又係一晚醒幾次,要奶睡先收聲,如果唔係會喊到成屋人醒晒。 我真係好想打佢。
佢晚晚含住啖奶瞓,我最驚佢蛀牙。我已經聽過幾個case 係人奶b奶睡搞到蛀牙,補牙、導牙根都有,仲要埋單幾皮嘢。
我其實有啲後悔餵人奶……

別墅

艾森 發表於 16-12-29 22:24
抱住搖住訓係壞習慣
我囡都係全人奶,一出世到兩個幾月都係食食下係我懷中訓著,所以我由三個月開始要bb自 ...

嘩,你好勁呀!

珍珠宮

你要重新調整佢時間,唔係嘅話日夜顛倒

公爵府

回覆樓主:

試下入奶樽畀佢飲,唔好埋身餵, 等佢習慣下

首頁

尾頁

跳至